Oligarchas Olegas Deripaska suktais ėjimais gelbėja savo gausų NT

Į verslininkų, kuriems JAV taiko sankcijas, sąrašą patekęs rusų oligarchas Olegas Deripaska savo turtą ėmė dalinti giminaičiams. Kompanijos „Rusal“ akcininkas jiems perrašė vilas Prancūzijoje, kurios iki šiol priklausė su O.Deripaska siejamoms įmonėms.

Oligarchas O.Deripaska.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Oligarchas O.Deripaska.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2018, 9:46 AM

Taip oligarchas, 200 turtingiausių rusų sąraše užimantis 19-ąją vietą ir turintis turto už 6,7 mlrd. JAV dolerių, bando bėgti nuo gresiančių nemalonumų.

Pavyzdžiui, britų įmonę „Terra Services“, kuri per kitas kompanijas valdo nekilnojamojo turto objektus Prancūzijoje, pervedė 1938 m. gimusiai Valentinai Petrovnai Deripaskai ir 1975 m. gimusiam Pavlui Jezubovui.

Šių žmonių pavardės, vardai, tėvavardžiai ir gimimo datos sutampa su O.Deripaskos motinos ir jo pusbrolio. P.Jezubovo tėvas Aleksejus – oligarcho motinos brolis, kuris yra partijai „Vieningoji Rusija“ priklausantis Dūmos deputatas. Jo sūnus Pavlas, kuriam O.Deripaska ir perrašė įmonę, šio amžiaus pirmajame dešimtmetyje dviejose oligarcho įmonėse dirbo finansų direktoriumi, rašo newsru.com.

„Terra Services“ priklausantys NT objektai stovi Paryžiuje (dvaras ir gyvenamasis namas), o Sen Tropeze yra dar viena vila. Dabar šis NT priklauso Valentinai Deripaskai ir Pavlui Jezubovui.

Vilos Sen Tropeze renovacija kainavo 17,9 mln. eurų. Komplekse stovi pagrindinis namas, svečių namas ir aptarnaujančio personalo būstas. Čia taip pat yra 130 hektarų parkas, du baseinai ir SPA centras.

Renovaciją atlikusios kompanijos teigimu, užsakovas dar turi rezidenciją Sardinijoje, kurios remontas atsiėjo 2,5 mln. eurų.

O.Deripaskos atstovas tokios informacijos nekomentavo.

Skelbiama, kad NT Prancūzijoje oligarchas savo giminaičiams perrašė keli mėnesiai po to, kai 2017 m. lapkritį Nicoje buvo sulaikytas rusų senatorius Suleimanas Kerimovas.

Pastarasis įtariamas vengiant mokesčių, kai buvo nustatyta, kad jis Žydrajame krante prabangų NT pirko sumažintomis kainomis. Spėjama, jog bendra sandorių suma Prancūzijos pietuose perkant vilas siekia apie 400 mln. eurų. Sulaikytas S.Kerimovas pasirašė pasižadėjimą neišvykti ir sumokėjo 40 mln. eurų užstatą.

Taip S.Kerimovui susiklostę reikalai tapo pirmuoju skambučiu visiems rusų verslininkams, užsienyje turintiems NT.

Pastaruoju metu Europos šalių – ypač Didžiosios Britanijos, o taip pat ir JAV valdžia itin sugriežtino reikalavimus į jų valstybes investuojamo kapitalo kilmės skaidrumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.