Lietuvių pamėgtoje saulėtoje šalyje – būstai už 2,5 tūkst. eurų

Sovietmečiu dešimtys tūkstančių rusų ilsėdavosi Bulgarijos kurortuose. Jie apsistodavo ten įsigytuose būstuose. Per laiką meilė dainininko Filipo Kirkorovo gimtinei kiek prigeso, tačiau dėl žemo slenksčio į Bulgarijos nekilnojamojo turto (NT) rinką ji vis dar gyva.

Saulėto kranto kurortas.<br>A.Čepulinskaitės nuotr.
Saulėto kranto kurortas.<br>A.Čepulinskaitės nuotr.
 Statybos Kavarnoje.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
 Statybos Kavarnoje.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
 Saulėto kranto kurortas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Saulėto kranto kurortas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Banskas.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
 Banskas.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
Saulėto kranto kurortas.<br>A.Čepulinskaitės nuotr.
Saulėto kranto kurortas.<br>A.Čepulinskaitės nuotr.
Varna.<br>A.Čepulinskaitės nuotr.
Varna.<br>A.Čepulinskaitės nuotr.
Nesebaras.<br>A.Čepulinskaitės nuotr.
Nesebaras.<br>A.Čepulinskaitės nuotr.
Saulėto kranto kurortas.<br>A.Čepulinskaitės nuotr.
Saulėto kranto kurortas.<br>A.Čepulinskaitės nuotr.
Saulėto kranto kurortas.<br>A.Čepulinskaitės nuotr.
Saulėto kranto kurortas.<br>A.Čepulinskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jul 3, 2018, 6:13 PM

Išpardavė per krizę

ES statistikos agentūros „Eurostat“ duomenimis, 2017 m. ketvirtąjį ketvirtį gyvenamasis būstas Bulgarijoje kainavo 20 proc. mažiau nei 2008 m. trečiąjį ketvirtį. „Tačiau kainos jau ima augti: per 2017 m. NT pabrango 8 procentais“, – komentuoja portalo „Tranio“ specialistė Julija Koževnikova.

Butai Bulgarijoje kainuoja nuo 800 iki 3 tūkst. levų (409-1533 eurų) už kvadratinį metrą. Sostinėje Sofijoje jos siekia 2-3 tūkst. levų (1022-1533 eurų), Burgase ir Varnoje – 1,5-2 tūkst. levų (766-1022 eurų).

Pigiausias pirkinys, kurį nurodo portalas prian.ru – 2,5 tūkst. eurų kainuojantis visas namas su trimis kambariais Elhovo miestelyje. Nuo čia iki Burgaso kurorto – kone 100 kilometrų arba 1,5 val. automobiliu. Panašių pasiūlymų – kelios dešimtys.

„2015 m. parduodamo gyvenamojo būsto Bulgarijoje pasiūla ėmė akivaizdžiai viršyti paklausą. Be to, tuo metu Rusijoje prasidėjo krizė, todėl daugelis rusų ėmė pardavinėti anksčiau įsigytus apartamentus, – pasakojo kompanijos „EVANS Russia“ generalinis direktorius Danila Savčenko. – Kainos katastrofiškai – kone dukart – smuko. Tie, kurie tuo metu pardavė turėtą NT, prarado panašiai pusę pradinės jo vertės. Dabar kainos stabilizavosi, tačiau pirmose linijose vis dar galima rasti objektų su 50 proc. nuolaida, o penktoje linijoje yra studijų, už kurias prašoma vos 15 tūkst. eurų“.

Bulgarija – ne užsienis

Eksperto teigimu, tikėtina, kad po kelerių metų NT kainos Bulgarijoje vėl pakils, tačiau tokio bumo, koks buvo anksčiau, neverta laukti.

Bulgarija vilioja ne tik rusus, kurie sovietmečiu mėgo posakį višta – ne paukštis, Bulgarija – ne užsienis, bet ir olandus bei vokiečius.

„Jūra, skanus ir pigus maistas, pigūs bilietai ir bevizis režimas ES piliečiams šią šalį daro neabejotinai likvidžia“, – aiškina D.Savčenko.

„Antrus metus iš eilės NT vertė Bulgarijoje dinamiškai auga. Skaičiuojama, kad per metus miestuose NT kainos pakilo 16 procentų. Šiandien apartamentų pasiūla – mažesnė už paklausą, todėl galima prognozuoti, kad namų ir butų kainos ir toliau augs“, – kalba investicinės kompanijos QBF specialistė Irina Gladyševa.

Uždarbiauja nuomodami

Rusus Bulgarija vilioja dėl kelių priežasčių.

„Pirma, šalis patraukli klimatu. Antra, čia daug rusų. Trečia, NT Bulgarijoje įsigijimas – neprasta investicija. Žvelgiant į kainas dabar, galima tikėtis, kad po kelių metų pirkinį bus galima parduoti už dar didesnę sumą. Prie viso to reikia paminėti, kad Bulgarijoje – gana didelės nuomos kainos, todėl iš nuomos tokiuose miestuose kaip Sofija, Burgasas ar Plodvive įmanoma uždirbti“, – komentavo I.Gladyševa.

Dar viena priežastis, kodėl rusai noriai investicijoms renkasi Bulgarijos NT, yra tai, kad Rusijoje veikiantys bankai moka menkas indėlių palūkanas, rašo lenta.ru.

Vis dėlto portalo „Tranio“ specialistė Julija Koževnikova situaciją mato ne tokią giedrą: jei 2014 m. „Tranio“ per savaitę sulaukdavo vieno dviejų klausimų dėl galimybės Bulgarijoje įsigyti NT, tai 2017-2018 m. užklausų beveik nebeliko. Toks pokytis buvo fiksuotas jau 2015 m. įvykusios po rublio devalvacijos. Tuo metu tiek klientai, tiek NT pardavėjai persiorientavo iš NT kurortuose į komercinį, iš kurio galima gauti pajamų ir apsaugoti kapitalą nuo rizikų gimtinėje.

Negalima pamiršti dar vieno aspekto: Bulgarija – ES šalis, o tie asmenys, kurie yra NT Bendrijoje šeimininkai, įgyja teisę į bevizį Šengeno režimą.

Močiutėms su anūkais

Šio amžiaus pirmojo dešimtmečio pradžioje Bulgarijoje nebrangų NT ėmė supirkinėti, o tuo pačiu ir kompleksų statybas išjudino britai. Po penkerių metų, kai Bulgariją atrado rusai, kainos pakilo tris keturis kartus.

Bulgarijos kurortų infrastruktūra nebesusitvarkė su didžiuliu turistų antplūdžiu, nors vienas po kito dygo viešbučiai.

Rusai, kaip pastebi NT pardavėjai, paprastai Bulgarijoje perka būstus su dviem trim miegamaisiais, nuo kurių jūra pasiekiama pėstute. Tokiu atstumu, kad patogu būtų močiutėms su anūkais nukeliauti iki vandens.

Nusipirkti NT Bulgarijoje nesudėtinga: išsirenki objektą, juristai įvertina jo teisinę būklę, sumoki rankpinigius (1-2 tūkst. eurų), pasirašai sutartį. Tuomet reikia sulaukti, kol sandoris bus įregistruotas Valstybiniame nekilnojamojo turto registre.

Nuosavybės teisių perleidimo mokestis Bulgarijoje siekia 3 proc. nuo objekto vertės, registracijos ir žyminis mokestis – 0,1-1,5 proc., notarui sumokama 0,4 proc. nuo objekto vertės. Už NT registraciją į valstybinius archyvus taip pat sumokama 0,01 procento. Komisiniai mokesčiai NT kompanijoms siekia 2-3 proc. nuo objekto vertės, atlygis juristui – procentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.