Ieškote išsinuomoti būstą? Teks atskleisti savo lytinę orientaciją

Kokia jūsų lytinė pakraipa? Ar ruošiatės turėti vaikų? Ar nesivedžiosite vyrų? Tokie kurioziniai būstus nuomojančių kauniečių klausimai užsieniečius verčia pasijusti lyg atvykus į atokų užkampį.

Iš Brešos miesto Italijoje kilusi Kauno šokio teatro „Aura“ šokėja Chiara Corbetta mūsų mieste ieško būsto, kurį galėtų išsinuomoti nuo rudens.<br>D.Umraso ir lrytas.lt nuotr.
Iš Brešos miesto Italijoje kilusi Kauno šokio teatro „Aura“ šokėja Chiara Corbetta mūsų mieste ieško būsto, kurį galėtų išsinuomoti nuo rudens.<br>D.Umraso ir lrytas.lt nuotr.
Iš Brešos miesto Italijoje kilusi Kauno šokio teatro „Aura“ šokėja Chiara Corbetta mūsų mieste ieško būsto, kurį galėtų išsinuomoti nuo rudens.<br>lrytas.lt nuotr.
Iš Brešos miesto Italijoje kilusi Kauno šokio teatro „Aura“ šokėja Chiara Corbetta mūsų mieste ieško būsto, kurį galėtų išsinuomoti nuo rudens.<br>lrytas.lt nuotr.
lrytas.lt nuotr.
lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 18, 2018, 12:31 PM

Į Kauną studijuoti ar dirbti atvykę žmonės iš užsienio vis dar negali patikėti, kad dalis būstą nuomojančių vietinių vengia svetimšalių dėl sunkiai suvokiamų priežasčių.

Viena jų – kalbos barjeras. Tik retas į Kauną atvykęs užsienietis moka lietuviškai. O nemažai kauniečių, ypač vyresnio amžiaus, nesugeba normaliai suregzti sakinio angliškai ar vokiškai.

Atvykėliams netikėtumas ir tai, kad būstą gali būti sunku išsinuomoti dviem merginoms ar dviem vaikinams. Atsiranda šeimininkų, kuriems kyla įtarimas dėl būsimųjų nuomininkų lytinės orientacijos.

Merginoms problemų gali kilti ir dėl to, kad nuomotojui jos pasirodys per daug dailios ir patrauklios. Patikėti buto raktus jį sustabdys abejonė: ar tik panelės nesiruošia atidaryti viešnamio.

Nekilnojamojo turto nuomos žinovai patvirtino, kad tarp dalies nuomotojų vis dar įsišaknijęs keistas suvokimas apie į Kauną atvykusius užsieniečius: jie siejami su narkotikais, žema morale, nepatikimumu.

Italė nori daugiau privatumo

Iš Brešos miesto Italijoje kilusi Kauno šokio teatro „Aura“ šokėja Chiara Corbetta mūsų mieste ieško būsto, kurį galėtų išsinuomoti nuo rudens.

24 metų mergina siekia saugumo ir privatumo, todėl trokšta apsistoti tvarkingame bute arba kambaryje, šalia kurio būtų virtuvė ir vonia bei tualetas, su atskiru įėjimu miesto centre arba arti jo.

„Į Kauną atvykau gyventi prieš metus. Su vienu bičiuliu, kuris nėra mano širdies draugas, metams išsinuomojome dviejų kambarių butą Savanorių prospekte. Būstas nėra brangus – mokame 220 eurų per mėnesį, sumą dalijamės perpus. Tačiau jis nepatogus dėl to, kad vienas kambarys yra pereinamas. Man norisi daugiau privatumo“, – pasakojo italė.

Mergina nuo rudens tikisi apsigyventi kitame būste, tačiau jį rasti maždaug už 200–250 eurų, ir dar užsienietei, kol kas sunku.

Klausimai peržengė ribas

Chiaros teigimu, nuomotojai Kaune mieliau gyventi priima savo tautiečius, mat daugybė jų prastai arba visai nekalba angliškai.

Pagal skelbimus internete telefonu paskambinusiai italei su kai kuriais šeimininkais nepavyko susikalbėti nei itališkai, nei angliškai. O keli nuomotojai, su kuriais pasikalbėjo, merginą nustebino keistais klausimais.

„Žinote, nuomotojų klausimai peržengė visas ribas. Kalbu ne apie tai, kad juos domina tai, iš kur atvykau, ką dirbu, kiek laiko planuoju būti Lietuvoje.

Jie paklausė, ar nesiruošiu turėti vaikų. Ar esu vieniša? Ar nesivedžiosiu vyrų? Trejus metus prieš tai gyvenau Londone, esu dirbusi kituose pasaulio miestuose. Niekur tokių asmeniškų dalykų nuomotojai neklausinėjo“, – sakė Chiara.

Italė keliskart telefono ragelyje išgirdo, kad butas nenuomojamas merginoms ir moterims. Nei vienai, nei po kelias.

Užsienietė neslėpė, kad neseniai bendravo su tautiečiu bičiuliu, kuris taip pat ieško, kur Kaune išsinuomoti būstą. Vaikinui jau dviejų būstų šeimininkai pareiškė, kad buto vyrams nenuomoja.

Airis paslaugos atsisakė

Darbą Kaune radęs 29 metų airis Jamesas tikino, kad galimybės šiame mieste išsinuomoti būstą ieškojo internetu dar gyvendamas Dubline.

Vyras surado skelbimų Kauno būsto nuomos puslapiuose ir susisiekė su šeimininkais.

„Nuo kitos savaitės dirbsiu tarptautinėje kompanijoje. Atlygis bus visai geras, todėl ieškojau 2 kambarių puikiai įrengto buto miesto centre arba senamiestyje. Radau keletą variantų, tačiau mane būstą nuomojančių žmonių klausimai išvertė iš koto“, – tikino Jamesas.

Telefonu kalbėdamas su vieno nusižiūrėto buto šeimininku vyras išgirdo klausimą apie lytinę orientaciją. Net neįsivaizduoju, kodėl jis to paklausė. Tačiau būstą iš jo nuomotis atsisakiau. Beliko, kad dar būtų paklausęs, kokį išpažįstu tikėjimą“, – sakė airis.

Teiravosi, ar turi atžalų

Vyras sakė, kad turi draugę, su kuria ateityje galvoja kurti šeimą. Tačiau to butą nuomojančiam vyrui net nesiruošė sakyti.

Kito būsto šeimininkė paklausė, ar Jamesas neturi mažamečių atžalų. Ji griežtai nurodė sąlygą, kad bute negali gyventi vaikai ir būti laikomi gyvūnai.

Užsienietis jau išsinuomojo šiuolaikiškai įrengtą 2 kambarių butą naujos statybos name. Kaina mėnesiui – 400 eurų.

„Šio buto šeimininkas keistų klausimų neuždavė, neįprastų sąlygų nekėlė. Prieš tai esu dirbęs Taline ir Milane. Tuose miestuose būsto nuoma buvo brangesnė nei Kaune, bet keistų klausimų man niekas nepateikė“, – pasakojo airis.

Pageidauja susitikti pokalbio

Kaunietis Povilas nuomoja du butus – vieno ir dviejų kambarių. Pirmasis yra Kauno senamiestyje ne pirmos jaunystės name, tačiau jis naujai suremontuotas, stovi nauji baldai. Antrasis – prieš kelerius metus pastatytame daugiabutyje Eigulių mikrorajone.

„Abu butus šią vasarą išnuomojau užsieniečiams. Jie įprastai nuomai gali išleisti daugiau pinigų nei lietuviai, kurie vis prašo nuolaidos. Sutartis pasirašėme metams. Tikiuosi, kad žmonės laiku mokės nuomą, gyvens tvarkingai“, – kalbėjo vyras.

Prieš išnuomodamas būstą Povilas visada su būsimais nuomininkais pageidauja susitikti, pasikalbėti gyvai, sužinoti, iš kur jie atvyko, ką Kaune ruošiasi veikti.

Nepriima gyventojų su šunimis

„Anksčiau senamiestyje esantį butą išnuomodavau žmonėms, kurie laiko kates arba šunis. Tačiau prieš kelerius metus išsinuomojusi šeima paliko jį smarkiai apgadintą. Šuo apgraužė ir sudraskė baldus, subraižė sienas. Nuomininkai nuostolių atlyginti nesiteikė pareiškę, kad neturi pinigų net nuomai, o ką jau kalbėti apie naujus baldus ir remonto išlaidas“, – pasakojo kaunietis.

Suremontavęs būstą vyras atsisako nuomoti jį gyvūnus laikantiems žmonėms.

Abu būstus Povilas išnuomojo liepos pradžioje. Mažesniame pirmąkart gyvena užsienietė – iš Estijos atvykusi jauna lektorė. Ateinančiais mokslo metais ji dirbs viename Kaune įsikūrusių universitetų.

Didesniame įsikurs būsimųjų medikų pora iš Izraelio. Jie – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentai.

Butas virto viešnamiu

Dviejų kambarių butą Žaliakalnyje nuomojantis kaunietis Algirdas užsieniečių jau kurį laiką neįsileidžia.

„Kartą pabandžiau išnuomoti butą vaikinams iš Indijos. Jie studijavo Kauno technologijos universitete. Vyrukai lyg ir neblogi, bet būdavo nesusipratimų dėl kalbos. Angliškai šiek tiek suprantu ir kalbu, tačiau nuomininkams vis iškildavo buitinių problemų.

Svetima kalba tai išsiaiškinti sudėtinga. Dėl to užsieniečiams būsto nebenuomoju. Išimtis – jeigu jie mokėtų kalbėti lietuviškai arba rusiškai“, – pasakojo vyras.

Algirdo manymu, patikimiausi nuomininkai – vaikinai, poros arba bevaikės šeimos. Jis atskleidė, kodėl nenori būsto nuomoti merginoms.

„Turėjau blogos patirties. Išsinuomojo butą dvi merginos. Sumokėjo už pusę metų į priekį. Sakė, darbo ieškosi, mokytis ruošiasi. O paaiškėjo, kad jos plaštakės, rūko „žolę“. Išsinuomotame bute viešnamį atidarė. Iš kaimynų sužinojau, kad įvairūs vyrai lankosi, policija domisi. Teko jas išprašyti, pinigus grąžinau. Nuo tada su merginomis dėl nuomos net į kalbas nesileidžiu. Ypač nepasitikiu užsienietėmis“, – atvirai sakė Algirdas.

Labiau laukia vakariečių

Nekilnojamojo turto nuomos žinovai patvirtino, kad išsinuomoti būstą užsieniečiams Kaune daugeliu atvejų sudėtingiau negu lietuviams. Viena priežasčių – kalbos barjeras.

„Svečiai dažnai prastai kalba arba visai nemoka lietuviškai, o nuomotojai, ypač vyresni, nemoka anglų ar kitos užsienio kalbos“,– teigė Nekilnojamojo turto agentūros „011“ atstovė Dovilė Charičevienė.

Pastebima, kad Vakarų Europos ar Skandinavijos šalių gyventojams išsinuomoti būstą kur kas lengviau nei atvykusiems iš Vidurinių Rytų ar Azijos.

„Kone visi būstus nuomojantys kauniečiai pageidauja, kad nuomininkai neturėtų mažamečių vaikų, nelaikytų gyvūnų. Iš studijuojančio jaunimo pirmenybė teikiama Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentams“, – kalbėjo D.Charičevienė.

Vieno kambario buto nuoma Kaune vidutiniškai siekia 150–400 eurų per mėnesį, 2 kambarių – 300–400 eurų, 3 kambarių – 300–600 eurų. Nuomos kaina priklauso nuo mikrorajono, atstumo nuo miesto centro, remonto, baldų, buitinės technikos skaičiaus ir kokybės, dažnai ir šilumos kainos.

Studentai ieško kuo arčiau universiteto

Mikas Anisimovas

Nekilnojamojo turto agentas

„Nuomojamo būsto Kaune dažniausiai ieško iš užsienio studijuoti atvykę studentai, tačiau pastaruoju metu padaugėjo dirbti į mūsų miestą atvykstančių svetimšalių.

Didžiausią paklausą turi 1–2 kambarių butai, jų nuoma kainuoja 300–400 eurų per mėnesį. Tačiau vis daugiau studentų apsigyvena ir brangiau kainuojančiuose erdvesniuose būstuose. Dažniausiai tai yra turtingų tėvų atžalos, į Kauną atvykusios studijuoti medicinos iš Indijos, Izraelio, Italijos.

Studentai dažniausiai nori gyventi kuo arčiau mokymo įstaigos, kad kolegiją ar universitetą galėtų pasiekti pėsčiomis.

Dauguma atvykėlių nurodo, kad butas turėtų būti tvarkingas, šiuolaikiškai įrengtas, apstatytas, sumontuota buitinė technika. Šią vasarą padaugėjo užsieniečių, pageidaujančių, kad nuomojamame bute būtų rankšluosčiai, patalynė, chalatai, indai, stalo įrankiai. Už tokį patogumą jie sutinka mokėti kiek didesnę sumą.

Dirbantys užsieniečiai ieško dvejopo būsto. Intelektualų darbą turintys žmonės renkasi butus miesto centre. Darbininkai (pastaruoju metu daugiausia atvykėliai iš Ukrainos) linkę gyventi viename bute po kelis. Jiems nėra labai svarbu, kuriame mikrorajone laikinai apsistos. Aktualiausia – kuo pigesnė buto nuoma.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.