Vietoje šimtų metalinių garažų – tai, ko kauniečiai nesitikėjo

Kaune, daugiausia Petrašiūnų, Šančių ir Panemunės seniūnijose, stovėjo šimtai nelegalių metalinių garažų. Prieš gerus metus jie pradėti griauti. Kaip dabar atrodo šios vietos ir ką vietoj garažų norėtų matyti kauniečiai?

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Lazūnų gatvėje metalinius garažus kai kas nusikėlė, bet netvarką paliko. Kiti gyventojai garažais tebesinaudoja.
Lazūnų gatvėje metalinius garažus kai kas nusikėlė, bet netvarką paliko. Kiti gyventojai garažais tebesinaudoja.
A.Smetonos alėjoje vietoj garažų gyventojai pradėjo statyti automobilius.
A.Smetonos alėjoje vietoj garažų gyventojai pradėjo statyti automobilius.
Panemunėje, Plento gatvėje, tarp 5-ojo ir 7-ojo daugiabučių rikiavosi visa kolonija garažų (nuotr. kairėje). Dabar čia vaizdas visiškai pasikeitęs, skardinių surūdijusių statinių nebėra. Kiemas aptvarkytas, įrengtos automobilių stovėjimo vietos. Ant tvoros surašyti butų numeriai, nurodantys, kam šios vietos priklauso.
Panemunėje, Plento gatvėje, tarp 5-ojo ir 7-ojo daugiabučių rikiavosi visa kolonija garažų (nuotr. kairėje). Dabar čia vaizdas visiškai pasikeitęs, skardinių surūdijusių statinių nebėra. Kiemas aptvarkytas, įrengtos automobilių stovėjimo vietos. Ant tvoros surašyti butų numeriai, nurodantys, kam šios vietos priklauso.
T.Masiulio gatvėje nukėlus garažus vietoj jų buvo įrengti šiukšlių konteineriai.
T.Masiulio gatvėje nukėlus garažus vietoj jų buvo įrengti šiukšlių konteineriai.
Vijūkų gatvėje anksčiau stovėjusių metalinių garažų pėdsakų beveik nebeliko.
Vijūkų gatvėje anksčiau stovėjusių metalinių garažų pėdsakų beveik nebeliko.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 10, 2018, 8:55 PM

2017 metų pavasarį Kaune buvo paskelbta kova su metaliniais nelegaliai pastatytais garažais. Per metus mieste nebeliko 900 tokių senų, dažnai surūdijusių statinių. Kas dabar yra jų vietose?

Vienur plyti žolynai, kitur – netvarkingos aikštelės su šiukšlių konteineriais. Gyventojai svajoja, kad tokiose vietose atsirastų vaikų žaidimo aikštelių ar naujų namų.

Kai kur patys gyventojai pasirūpino, kad ištuštėjusiuose kiemuose atsirastų daugiau tvarkos ir vietų automobiliams statyti.

Savivaldybės atstovai teigė, kad didesnė dalis žemės plotų, iš kur garažai nukelti, perduoti Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT). Valdininkai laukia šios tarnybos sprendimo, kas bus su žeme. Kol kas ją turi prižiūrėti seniūnijos.

Kitokia situacija yra Žaliakalnyje, Lazūnų gatvėje. Čia nuo sovietmečio stovi didelis metalinių garažų masyvas. Dabar žemė priklauso privatiems asmenims. Vieni garažų šeimininkai savo turtą iškėlė, bet paliko netvarką. Tie, kurie neskubėjo, garažais naudojasi ir toliau.

Kiemą susitvarkė patys

Nelegalių metalinių garažų buvo pristatyta įvairiausiose miesto vietose.

Panemunėje, Plento gatvėje, tarp 5-ojo ir 7-ojo daugiabučių taip pat rikiavosi visa kolonija tokių statinių. Dabar čia vaizdas visiškai pasikeitęs, skardinių surūdijusių statinių nebėra. Kiemas aptvarkytas, įrengtos automobilių stovėjimo vietos. Ant tvoros, supančios kiemą, ir dviejų namų sienų surašyti butų numeriai, nurodantys, kam šios vietos priklauso.

Plento gatvės 7-ojo namo gyventoja Aušra Pakėnienė pasakojo, jog tie gyventojai, kurie čia turėjo garažus, nebuvo patenkinti, kad juos turėjo nusikelti, tačiau tai padarė.

„Abiejų namų gyventojai aktyviai bendrauja. Nors namų savininkų bendrijų nesame įsteigę, šaukėme susirinkimus, organizavome ne vieną talką“, – pasakojo moteris.

Tie, kurie turi automobilius, į bendrą katilą sumokėjo po 30 eurų. Už juos buvo nupirkta asfalto ir kiemas, kuriame anksčiau buvo garažai, liepos mėnesį buvo išasfaltuotas.

„Anksčiau kieme buvo purvas, duobės. Kai išpylėme asfaltą, situacija tapo kur kas geresnė. Suskirstėme vietas kieme tiems, kurie turi automobilius. Dabar vietų beveik visiems užtenka. Valdas susitvarkėme savo jėgomis, nelaukėme kieno nors pagalbos. Seniūnija davė tik traktorių. Darbininkas uoliai mums padėjo darbuotis“, – sakė A.Pakėnienė.

Norėtų žaidimų aikštelės

Tačiau kitose miesto vietose, kur anksčiau stovėjo nelegalūs garažai, vaizdas nėra toks geras.

A.Smetonos alėjoje netoli 65-ojo daugiabučio kiemuose taip pat stovėjo visa eilė metalinių garažų. Dabar ši teritorija apžėlusi žolėmis ir krūmynais.

Greta gyvenantis Algimantas Šimkus pasakojo, kad kai garažai buvo nukelti, darbininkai tvarkė nemažą teritoriją.

„Pavasarį viskas buvo sutvarkyta, žolė ir krūmai nupjauti, nugenėti. Vaizdas buvo visai neblogas. Bet dabar augalija jau suvešėjo. Ją reikėtų vėl tvarkyti“, – kalbėjo vyras.

Kaunietis sakė, kad kai kurie gyventojai tuščioje erdvėje pradėjo statyti savo automobilius. Kadangi šis žemės plotas lyg ir niekieno, žmonės čia pat ėmė palikti ir šiukšlių.

„Nemažas žemės plotas tuščias. O vieta greta A.Smetonos alėjos gera, netoli yra Nemunas, paplūdimys. Manau, kad čia tikrai kas nors norėtų pasistatyti namus. Arba čia labai tiktų vaikų žaidimų aikštelė, nes aplink daug ir nuosavų namų, ir daugiabučių. Tai būtų gerai, nes dabar čia tvarkos mažoka“, – sakė vyras.

Panašus vaizdas ir Aleksote, Vijūkų gatvėje. Kad tuščioje pievoje neseniai stovėjo garažai, ženklų beveik nebeliko. Aplinka sutvarkyta, teritorijoje želia žolė.

Pasigenda didesnės tvarkos

Petrašiūnuose, T.Masiulio gatvės 2-ojo daugiabučio kieme, taip pat stovėjo eilė metalinių garažų.

Namo aplinka sutvarkyta, žydi gėlės, auga dekoratyviniai augalai.

Moterys, išsinešusios kėdes, ilsisi gražioje aplinkoje. Tačiau visai greta plyti netvarka.

„Anksčiau čia buvo eilė metalinių garažų. Kai jų nebeliko, atsirado šiukšlių konteineriai. Nuo to laiko čia plyti netvarka. Dabar šalia senųjų pastatyti nauji, bet dar nenaudojami. Kad garažų neliko, gerai, bet didesnės tvarkos pasigendame“, – sakė T.Masiulio gatvės 2-ajame daugiabutyje gyvenančios Adelė Vilkienė ir Giedrutė Sakalauskienė.

Garažus leido palikti

Žaliakalnyje, netoli Kauno klinikų esančioje Lazūnų gatvėje, nuo seno stovi visas masyvas metalinių garažų. Vėliau čia buvo suformuotas žemės sklypas, vietas garažams žmonės nuomojosi iš sklypo savininkų.

Prasidėjus kovai su nelegaliais garažais dalis savininkų garažus nusikėlė. Kai kurie savo turtą išsivežė, tačiau kai kas garažų vietose paliko daugybę šiukšlių.

Vis dėlto dar daugiau kaip 200 metalinių statinių tebestovi.

„Iš pradžių visi buvome išsigandę. Kai kas paskubėjo garažus parduoti ir išvežti. Tie, kurie neskubėjo, su žemės savininkais sutarė, kad jie vieta ir toliau leis naudotis. Todėl ir toliau čia laikome mašinas“, – sakė viename metaliniame garaže savo automobilį laikantis kaunietis Antanas Bulanavičius.

Laukia sprendimų dėl žemės sklypų

Romaldas Rabačius

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas

„2017 metais Kauno seniūnijos inventorizavo valstybinėje žemėje stovinčius neteisėtus statinius ir sudarė jų sąrašą, kuriame buvo 900 garažų. Dabar visi 900 pavienių arba nedideliuose masyvuose stovėjusių metalinių garažų nukelti. Kiek jų dar turi būti nukelta, sunku pasakyti, nes dalies garažų masyvų savininkai turi galiojančias žemės nuomos sutartis arba tie garažai yra privačiose valdose.

Didžiąją dalį garažų – apie 600 – nusikėlė jų savininkai. Kitus išmontavo iš išvežė savivaldybė. Teritorijos, kur stovėjo nelegalūs garažai, perduotos NŽT. Ši tarnyba spręs, ką su jomis daryti. Kol sprendimai bus priimti, kai kurias teritorijas prižiūri patys gyventojai, kitas – seniūnijų atstovai.

Lazūnų gatvėje, kur yra metalinių garažų masyvas, suformuotas sklypas, kurio savininkai garažų valdytojams kol kas leidžia laikyti metalinius garažus.

Didžiausia dalis neteisėtų statinių buvo Petrašiūnų, Panemunės ir Šančių seniūnijose. Demontavus garažus darbininkai daugelyje vietų sutvarkė ir aplinką.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.