Puiki vieta Vilniuje, bet butas kone griūva – 170 tūkst. eurų. Normalu?

Socialiniame tinkle „Facebook“ plinta pasipiktinimą žmonėms keliantis nekilnojamojo turto skelbimas. Vilniuje parduodamas kapitalinio remonto reikalaujantis trijų kambarių butas mediniame, kietu kuru kūrenamame 1940 metų statybos name. Už 90 kv. metrų ploto butą prašoma sunkiai suvokiamos sumos 170 tūkstančių eurų. Už tiek galima įsigyti gerokai naujesnį, geresnės energinės klasės butą.

Už kapitalinio remonto reikalaujantį 90 kv. m butą mediniame, kietu kuru kūrenamame 1940 metų statybos name tikimasi gauti 170 tūkst. eurų.
Už kapitalinio remonto reikalaujantį 90 kv. m butą mediniame, kietu kuru kūrenamame 1940 metų statybos name tikimasi gauti 170 tūkst. eurų.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Stundžytė

Sep 27, 2018, 2:47 PM, atnaujinta Sep 27, 2018, 3:48 PM

Komentatoriai spėliojo, kad didelė kaina – tik dėl vietos, mat šis būstas yra prestižiniame Žvėryno mikrorajone. „Kaip ten britai sako, 3 svarbūs dalykai renkantis būstą: place, place, place“, – ironizavo Vytenis.

Skelbime didžiausiu buto privalumu išties įvardinta vieta: esą netoliese yra mokyklos, darželiai, parduotuvės, patogu pasiekti miesto centrą, o pro langus atsiveria Neries upės vaizdas. Tačiau ar vaizdas pro langą vertas tiek tūkstančių , kai buto lubos kone lūžta?

Būtina parduoti brangiai

Paskambinus skelbime nurodytu telefono numeriu, atsiliepusi NT brokerė atskleidė, kad tokią kainą nustatė pats buto savininkas. Greičiausiai, itin blogos būklės butą parduoti už tokią sumą jis viliasi nekilnojamojo turto vystytojams.

Tikimasi, kad jie gali išpirkti netoliese esančius socialinius būstus ir pradėti daugiabučių statybas. Todėl buto savininkas drauge su kaimynais sutarė parduoti savo dalis vienodai aukštomis kainomis. Brokerė teigė, kad suma gali būti derinama, bet nedaug, mat savininkas nori parduoti butą būtinai aukšta kaina, antraip – visai neparduoti.

Nekilnojamojo turto agentūros „Remax“ brokerė Daiva Ragauskė pritarė, kad namo vieta – labai patraukli. „Dabar žmonės yra išsiilgę gamtos ir ramybės, todėl šalia upės ar miškelio esančio būsto vertė kyla“, – neslėpė ji. Vis tik brokerė netiki, kad šis butas galėtų būti parduotas būtent už tokią kainą.

Kaina iškreipia rinką

D.Ragauskė teigė, kad NT vystytojams galimybė išpirkti visus šiame name esančius butus gali atrodyti patraukli tik vienu atveju: „Jei įvertinus užstatymo intensyvumą paaiškėtų, kad toje vietoje galima pastatyti geros kvadratūros, kelių aukštų A klasės daugiabutį, kurio kvadratinį metrą vėliau būtų galima parduoti už 3500 eurų, tuomet kodėl gi ne?“

Nekilnojamojo turto agentūros „Capital“ brokeris Ignas Zabarauskas abejojo, ar šioje vietoje būtų galima statyti daugiabutį namą: „Artėjant upės link, pastatų auštingumas turėtų mažėti.“

Pasak brokerio, šio buto kaina nėra parinkta adekvačiai: „Rinka ne guminė – nekilnojamojo turto vystytojai irgi neperka už bet kokią kainą.“

I.Zabarauskas pastebėjo, jog dėl nepasvertų savininkų lūkesčių užkeltos kainos neteisingai iškreipia rinką.

Pamačius, kad toje pačioje gatvėje brangiai pardavinėjamas būstas, dažnai įvyksta grandininė reakcija – kaimynai irgi nusprendžia savo butus parduoti tokia pačia arba dar aukštesne kaina.

„Jie tiki, kad tokia kaina reali arba tiesiog bando patikrinti pirkėjus, už kokią sumą jie pasirengę pirkti“, – sakė jis. Tiesa, vis dėlto pirkimui didelės įtakos tai nedaro, nes kainos dažniausiai yra sumažinamos, kai pavargstama ilgai pardavinėti būstą, kainos paprastai yra sumažinamos.

Noras pasipelnyti – ne naujiena

Kad senas griuvenas jų savininkai bando prakišti už maišą auksinių – jokia naujiena.

Tiesiant Vilniaus vakarinį aplinkkelį savivaldybei teko papildomai sukrapštyti tuomet 50 mln. litų (apie 14.5 mln. eurų) , kad galėtų išpirkti žemes iš jas suskubusių susigrąžinti vilniečių.

Šašais, rakštimis vilniečiai vadino du namus, kliudžiusius tiesti Vilniaus aplinkkelį. Tačiau griuvenų savininkai, kuriems netiko savivaldybės pasiūlymai, priešgyniavimu laimėjo ne kažin ką. Vienam – neįmanomos gyventi sąlygos troboje, kurią juosia aklina tvora. Kitam – plytų iš išardytų sandėlių krūva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.