Ištisus metus nemokamų būstų laukiantys lietuviai juos renkasi tarsi ponai: rėžė, kas neįtinka

Dažais ir švara kvepiantis butas, nuo kurio iki miesto centro – vos 7 kilometrai. Atrodytų, į jį turėtų veržtis būsto neturinčios šeimos, bet tik ne Radviliškyje. Prireikė net keturių mėnesių, kol 14 naujų socialinių būstų buvo rasti šeimininkai.

Bėdžiai nemokamą būstą renkasi tarsi tikri ponai.
Bėdžiai nemokamą būstą renkasi tarsi tikri ponai.
Kai kuriems socialinio būsto laukiantiems radviliškiečiams nepatiko ir toks vaizdas pro langą – esą lapai nesušluoti.<br>G.Šiupario nuotr.
Kai kuriems socialinio būsto laukiantiems radviliškiečiams nepatiko ir toks vaizdas pro langą – esą lapai nesušluoti.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiabutyje įrengta keturiolika 35–68 kvadratinių metrų ploto butų. Jie visiškai įrengti: nauji sanitariniai mazgai, virtuvėje sumontuoti net gartraukiai, plautuvės, nupirkta po viryklę.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiabutyje įrengta keturiolika 35–68 kvadratinių metrų ploto butų. Jie visiškai įrengti: nauji sanitariniai mazgai, virtuvėje sumontuoti net gartraukiai, plautuvės, nupirkta po viryklę.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Reutaitė sakė, kad vienišai motinai nepatogu gyventi užmiestyje.
V.Reutaitė sakė, kad vienišai motinai nepatogu gyventi užmiestyje.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 25, 2018, 6:22 AM, atnaujinta Oct 25, 2018, 11:12 AM

Radviliškio rajone socialinio būsto laukia 148 šeimos. Bet dauguma jų nori gyventi tik Radviliškyje, tik miesto centre, dar geriau – prie pat parko.

Su tokiais pageidavimais kasdien susidurianti Radviliškio rajono savivaldybės Investicijų ir turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Žilvytienė sakė, kad visi siūlomi būstai būna suremontuojami, bet vis tiek sulaukiama priekaištų: „Daugelis ypač būna nepatenkinti, jei negali apsigyventi pačioje miesto širdyje.“

Tačiau ir ši specialistė nesitikėjo, kad iškils tiek sunkumų ieškant norinčiųjų apsigyventi miesto pašonėje esančiuose Aukštelkuose.

Juolab kad šioje priemiestyje esančioje gyvenvietėje sklypus graibsto ir nuosavus namus statosi pasiturintys radviliškiečiai.

 

Rinko tinkamiausią vietą

Buvusį Aukštelkų mokyklos bendrabutį nutarta renovuoti dėl ypač geros vietos. Pastatas yra seniūnijos kieme, už keliasdešimties metrų – pradinė mokykla, netoliese – parduotuvė, paštas.

Iš ES struktūrinių fondų daugiau kaip pusę milijono eurų paramą gavusi ir 150 tūkstančių eurų iš biudžeto pridėjusi Radviliškio valdžia nutarė renovuoti pastatą, kad būtų ūkiškiau.

Juolab kad mieste socialiniam būstui tinkamų butų nėra daug.

Kitos savivaldybės pinigus išleido pirkdamos butus arba juos statydamos.

„Elgėmės ūkiškai, juolab kad ši priemiesčio gyvenvietė populiarėja, iš jos plentu per kelias minutes galima nuvažiuoti iki miesto tiek nuosavu, tiek viešuoju transportu“, – pasakojo Radviliškio meras Antanas Čepononis.

Jis prisipažino netikėjęs, kad puikiai sutvarkytas būstas taps sprangiu kąsniu, kurio niekas nenorės.

„Kalti mes patys, nes pernelyg išlepinome žmones“, – sakė A.Čepononis, kuriam vaikystėje iki mokyklos tekdavo kasdien nueiti ir sugrįžti namo po 5 kilometrus.

Gyventojų ieškojo 4 mėnesius

Socialinio būsto pageidaujančioms šeimoms pagalbą teikianti N.Žilvytienė irgi nesitikėjo, kad žmonės taip kratysis būsto visiškai atnaujintame name.

Čia pasirūpinta viskuo – 1–3 kambarių butai visiškai įrengti: nauji sanitariniai mazgai, virtuvėje sumontuoti net gartraukiai, plautuvės, nupirkta po viryklę.

Kiekvienas naujakurys dar gaus ir rūsyje įrengtą sandėliuką.

„Pirmus dvidešimt registruotų laiškų išsiunčiau dar liepą, tačiau netrukus teko siųsti dar dvidešimt.

Nemaža dalis tų, kuriems siūlėme būstą, nesiteikė net atsakyti“, – pasakojo savivaldybės darbuotoja.

Vėliau N.Žilvytienė ėmė pati skambinėti ir siūlyti naujus butus. 14 sutinkančiųjų apsigyventi čia pavyko rasti tik pasiekus 83-iąjį sąraše socialinio būsto laukiantį žmogų.

„Pagrindinis priekaištas buvo – toli iki Radviliškio centro. Žmonėms atrodo, kad 7 kilometrai yra neįveikiamas atstumas, nors į darbą Radviliškyje kasdien važinėja būriai žmonių.

Jie kooperuojasi į grupes, kad kelionės būtų pigesnės“, – kalbėjo N.Žilvytienė.

Neįtiko ir būstas, ir aplinka

Aukštelkų seniūnė Alma Kubilinskienė turėjo išklausyti dar griežtesnių žodžių.

Mat dar neapgyvendinto daugiabučio raktai yra seniūnijoje, todėl būtent seniūnė įleisdavo norinčiuosius apžiūrėti butą.

„Vienai moteriai neįtiko ne į tą pusę esantys langai, kita reiškė pretenzijas, kad nėra balkono, trečias pasipiktino esą apleista aplinka, nes ant žolės buvo nukritusių lapų.

Ketvirtas piktai nusistebėjo, kad nenupirkti baldai, tad teksią daug išlaidauti“, – kalbėjo Aukštelkų seniūnė.

A.Kubilinskienei teko išklausyti priekaištų ir dėl kaimynystės. Mat greta yra ir mokykla, ir seniūnija, todėl socialinio būsto gyventojams atrodė nesaugu – gali pernelyg dažnai sulaukti tikrintojų.

Pasiryžusiems apžiūrėti butus nebuvo svarbu, kad tai ne tik naujas, bet ir ypač ekonomiškas būstas. Mat šiluma čia tiekiama iš kieme esančios dujomis kūrenamos katilinės, o butuose galima reguliuoti kiekvieną radiatorių ir taip mažinti išlaidas.

„Žmonės garbina miestą. Pavyzdžiui, pernai pradinėje mokykloje buvo 40 mokinių, o šiais mokslo metais jų sumažėjo perpus, nes norima miesto.

Šiai daliai Aukštelkų gyventojų Radviliškis nebėra taip toli kaip radviliškiečiams“, – kalbėjo seniūnė, kuriai vietiniai jau priekaištauja dėl pernelyg didelio dėmesio viską už dyką gaunančioms socialiai remtinoms šeimoms.

Žėrė priekaištus dėl vietos

Radviliškio savivaldybėje sutikti socialinio būsto norintys gyventojai pripažino, kad net nevažiavo apžiūrėti siūlomo buto visiškai atnaujintame name.

Visi sutartinai kalbėjo, kad jis neįtinka dėl prastos vietos.

Viena mažametį vaiką auginanti Violeta Reutaitė tikino, kad išsikelti į Aukštelkus neįmanoma ir dėl darbo, ir dėl darželio: „Mums būtų labai nepatogu.“

Tą pačią priežastį įvardijo ir sutuoktinio lydima į savivaldybę atėjusi Jolita Matuzevičienė.

Ši moteris sakė, kad vairuotojo pažymėjimo neturi nė vienas šeimos narys, todėl neįsivaizduoja gyvenimo ne mieste.

Vieniša motina Jūratė Žukauskaitė sakė, kad darbą baigia vėlų vakarą, todėl net nesvarstė galimybės išsikelti iš Radviliškio.

„Gražu, nežinojau, kad ten taip sutvarkyta“, – prisipažino fotoaparato ekrane nuotraukas išvydusi moteris.

Atsisakę nepraranda eilės

Valdininkai pripažįsta, kad dėl tokio elgesio taip pat kaltos socialinio būsto laukiantiems žmonėms palankios taisyklės. Mat pasakę „ne“ jie neiškrinta iš eilės – kitą kartą vėl turi pirmenybę išklausyti pasiūlymą.

Pavyzdžiui, dabar eilėje pirma įrašyta moteris, kuriai pirmas butas buvo pasiūlytas dar 2005 metais.

Nė vieno įtinkančio pasiūlymo negavusi radviliškietė ir toliau pirma įvertina kiekvieną siūlomą būstą.

„Tiesiog piktnaudžiaujama palankia tvarka, – įsitikinęs meras A.Čepononis. – Jei žmogus tikintis, jis tikrai supranta, kad taip elgdamasis daro nuodėmę.“

Pasak Radviliškio mero, viskas kaipmat pasikeistų, jei kartą atsisakęs socialinio būsto žmogus atsidurtų eilės pabaigoje: „Akivaizdu, kad tvarka yra keistina, nes skatina žmones piktnaudžiauti. Tai vadinčiau lietuvišku absurdu, nes lengvatos ir pašalpos išpaikino žmones.“

Socialinių būstų poreikis nemažėja

Radviliškio rajono savivaldybė turi 328 socialinius būstus. Į šį sąrašą patenka ir renovuotas daugiabutis bei dar šeši nupirkti butai.

Laukiančiųjų socialinio būsto sąrašas netrumpėja, nes kasmet pasipildo keliasdešimčia asmenų ar šeimų. Socialinis būstas skiriamas tol, kol jame apsigyvenęs žmogus ar šeima prasigyvena, bet dauguma lieka jame ilgam.

Savivaldybei grąžinti būstai dažniausiai būna baisios būklės – tenka daryti kapitalinį remontą, nes nemažai gyventojų trūksta socialinių įgūdžių.

Dabar už mokesčių mokėtojų pinigus bus remontuojami dešimt landynėmis paverstų butų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.