Kretinga toliau džiugina: atkurtas Tiškevičių šeimos mauzoliejus

Po restauravimo darbų lankytojams duris šiandien atveria Kretingos dvaro šeimininkų grafų Tiškevičių šeimos narių palaikams laidoti XIX amžiaus pabaigoje pastatyta koplyčia-mauzoliejus.

Tiškevičių šeimos koplyčia-mauzoliejus lankytojams jau atveria duris. Į pastato apačioje esančią kriptą restauruojami sarkofagai bus atvežti kiek vėliau.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Tiškevičių šeimos koplyčia-mauzoliejus lankytojams jau atveria duris. Į pastato apačioje esančią kriptą restauruojami sarkofagai bus atvežti kiek vėliau.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 4:57 PM, atnaujinta Nov 16, 2018, 4:58 PM

Kretingos kapinėse raudono mūro kuorais iš toli šviečianti grafų koplyčia iš išlikusių piešinių ir nuotraukų atkurta tokia, kokia ji ir buvo pastatyta.

Dabar laukiama, kol į sutvarkytą koplyčios apačioje esančią kriptą po restauravimo bus atvežti Kretingos grafų Juozapo ir Sofijos Tiškevičių metaliniai sarkofagai.

Tačiau lankytojams koplyčia bus atverta jau nuo šiandien, spalio 31 dienos.

Aleksandras Tiškevičius su motina Sofija statyti šeimos mauzoliejų sumanė 1891 metais mirus tėvui Juozapui.

Iš pradžių sarkofagas su grafo palaikais laikinai buvo saugomas Šv.Jurgio koplyčioje, esančioje senosiose kapinėse.

Po dvejų metų kitose kapinėse pastačius mauzoliejų, ten buvo perneštas Juozapo Tiškevičiaus sarkofagas.

Vėliau mauzoliejuje atskirame sarkofage buvo palaidota dėl ligos 1896 metais mirusi penkiametė Aleksandro duktė Marija. 1919 metais į mauzoliejų atgulė Juozapo žmona Sofija.

Po dar vienos šeimos narės palaidojimo 1931 metais visi keturi sarkofagai kriptoje dėl saugumo buvo užmūryti ties langais esančiose nišose.

Vėliau mauzoliejuje palaidoti dar du šeimos nariai – 1939 metų pabaigoje mirusi Aleksandro brolio žmona Jadvyga ir 1941-aisiais karo pradžioje vokiečių nušautas Aleksandro sūnus Kazimieras. Jie buvo palaidoti mediniuose karstuose, kurie nebuvo slepiami.

Istorikai ilgą laiką nenumanė, kur gali būti palaidoti Kretingos grafai Juozapas ir Sofija.

Ilgai buvo spėliojama, kad per karo sumaištį sarkofagai su jų palaikais buvo paslėpti kitoje vietoje. Apleistą koplyčią 2014 metais perdavus Kretingos muziejui, buvo sumanyta atidžiau ištirti jos kriptą.

Pragręžus betoninius postamentus paaiškėjo, kad jų viduje yra nemažos ertmės, kuriose nuo visų akių ir buvo paslėpti sarkofagai su grafų šeimos narių palaikais. Atlikus DNR tyrimus buvo nustatyta, kuriuose sarkofaguose yra grafo, jo žmonos ir anūkės palaikai.

Rasti sarkofagai paskubino ir koplyčios restauravimo darbus. Kiek daugiau nei per metus nuo drėgmės buvo izoliuoti koplyčios pamatai, atkurtos vidaus interjero detalės, atstatytos atraminės sienos ir pylimo laiptai.

Kriptos restauravimo darbai kainavo apie 230 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.