Biržų politikai driokstelėjo: žūtbūt saugos visus neprižiūrimus kapus

Kaimų kapinės pilnos kauburėlių be vardų ir pavardžių, miesteliuose teritorijos vis plečiamos, bet Biržų politikai nutarė žūtbūt išsaugoti visus, net ir po kelis dešimtmečius neprižiūrimus kapus.

Biržų politikai nutarė žūtbūt išsaugoti visus, net ir po kelis dešimtmečius neprižiūrimus kapus.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Biržų politikai nutarė žūtbūt išsaugoti visus, net ir po kelis dešimtmečius neprižiūrimus kapus.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-27 15:38

Meras – prieš sprendimą

Pastarajame Biržų rajono tarybos posėdyje užvirė audra dėl kapviečių. Geriau, kad per žole užžėlusius kauburėlius gyvieji vaikščiotų, ar kad, palaikams sudūlėjus, amžino poilsio atgultų kiti mirusieji?

Statybos ir infrastruktūros skyriui vadovaujantis Giedrius Neviera politikams paaiškino, kad Vyriausybė papildė laidojimo tvarką. Jei nuo paskutinio laidojimo praėjo 25 metai, bet kapvietė netvarkoma, seniūnas turėtų įspėti velionio artimuosius, sudaryti komisiją, galų gale – pripažinti ją neprižiūrima. Tai užtruktų iki trejų metų, o tuomet būtų leidžiama kitiems laidoti į kapvietę. Bet su sąlyga, kad bus išsaugotas paminklas.

„Nesame barbarų kraštas. Kuo kalti tarnavusieji savo kraštui, jei giminės neprižiūri jų kapų?“ – emocingai klausė meras respublikonas Valdemaras Valkiūnas.

„Kokio velnio?“

Miesto seniūnas Vytas Jareckas tikino, kad seniūnija prižiūri kapines. Jis klausė, ką reikės sakyti artimajam, jei kapvietė bus pripažinta neprižiūrima ir joje bus palaidoti pašaliniai žmonės.

Jis prisiminė atvejį, kai mirusios dukrelės kapo motina ieškojo 15 metų. Bet seniūnas neklausė, kur ji tiek metų buvo.

„Nebesuprantu. Meras nepalaiko, seniūnas prieš. Tai kokio velnio mums pateiktas svarstyti šis klausimas?“ – užsidegė ir valstietė Stasė Eitavičienė.

V.Valkiūnas pasimuistęs jai išdėstė, kad sostinėje sėdi barbarai, siekiantys pasėti nesantaiką.

„Ar žemės maža? Kas čia – kalnai užaugo? Nepalaikome – ir būsime aukštumoje“, – agitavo meras. Niekas esą nesaugos šalia kapvietės stovinčio paminklo.

G.Neviera aiškino, kad naikinti kapviečių biržiečių niekas ir neverčia, bet žemės trūksta didmiesčiuose, todėl ten šis klausimas – aktualus.

Gydytojas socialdemokratas Dalius Jakubėnas stebėjosi, kad piliakalnius mes saugome, o kapus, vadinasi, draskysime?

Politikai sprendimo projektui nepritarė.

Verčiau gyvaisiais rūpintųsi?

Po posėdžio paklaustas, galbūt tarybos nariai neperskaitė, kad kapvietė būtų pripažinta neprižiūrima tik praėjus ne mažiau nei ketvirčiui amžiaus, G.Neviera nusijuokė: „Kad gyvaisiais taip rūpintumėmės kaip mirusiaisiais.“

Jis pabrėžė, kad Biržų rajone vietos kapinėse pakanka, todėl toks susirūpinimas – perdėtas.

„Niekas net neimtų kapavietės su svetimu antkapiu ir paminklu. Gal tarybos nariai neįsigilino į klausimą prieš posėdį, o per posėdį skaityti – jau ne laikas“, – stebėjosi valstietis Tomas Četvergas.

D.Jakubėnas išbėrė, kad tai – sostinės mafiozų sukurptas projektas, kaip visus išmesti lauk.

„Turime kapus draskyti. Absurdas. Neturiu ką pridurti“, – į kalbas nesileisdamas D.Jakubėnas skubiai atsisveikino ir išjungė telefoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.