Įspėjimas apie mirties grėsmę Vilniuje – ne pokštas

Gynėjų gatvėje atsirado grėsmingas įspėjimas, pranešantis, kad ant galvos gali užkristi ir užmušti balkonų tinko ar net betono gabalai.

Skelbimas prie namo Gynėjų gatvėje nebuvo derintas su savivaldybe.
Skelbimas prie namo Gynėjų gatvėje nebuvo derintas su savivaldybe.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2019, 1:09 PM

„Nelįsk, užmuš!“ – skelbia užrašas prie Gynėjų gatvės 4-ojo namo. Tiesa, tarp dviejų žodžių autorius užmiršo padėti kablelį.

Nors skamba grėsmingai, skelbimas su savivaldybe nebuvo derintas. Pasak Statinių naudojimo priežiūros poskyrio vedėjo Tauro Varenbergo, panašaus pobūdžio skelbimų ir neprivaloma derinti. Žodžiu, praeivių gąsdinti neuždrausta.

T.Varenbergas priminė, kad jei kyla pavojus, namo administratorius privalo ne tik informuoti, bet ir griebtis konkrečių veiksmų, kad žmonėms būtų saugu: užtiesti ant balkonų apsauginį tinklą, aptverti pavojingas zonas ir teritorijas įspėjamąja juosta, jeigu būtina – apriboti patekimą į konkrečias zonas stacionariais atitvarais arba taikyti kitas laikinas apsaugos priemones, kol bus pašalinta pastato konstrukcijų avarinė būklė ir kylantis pavojus namo gyventojams.

Paklaustas, ar numatytas standartinis skelbimo tekstas, T.Varenbergas atsakė neigiamai.

„Standartinio skelbimo nėra, yra standartinė įspėjamoji juosta, bet ji ne visada tinka norint apsaugoti žmones nuo kylančio pavojaus. Būtina imtis ir kitų veiksmų“, – aiškino savivaldybės Statinių naudojimo priežiūros poskyrio vedėjas.

Pastaruoju metu daugybė namų balkonų yra aptraukti apsauginiais tinklais.

Pasak valdininko, balkonų aptraukimas tinklu yra tik apsauga nuo smulkių krintančių balkono konstrukcijų dalių, tai paprastai laikina priemonė prieš projektavimo, rangovo parinkimo ir kitus remonto darbus. Bet dažnai apsauginiai tinklai lieka keletą metų.

Kada balkonas aptraukiamas tinklu? Laikinos apsaugos priemonės parinkimas ir taikymas vykdomas atsižvelgiant į pastato techninio prižiūrėtojo išvadas apie konkrečių konstrukcijų būklę.

Jei nustatoma, kad konstrukcijų būklė avarinė ir yra griūties grėsmė, privaloma atitverti pavojingas teritorijas, kad į jas nepatektų žmonės, bet tokiu atveju nei skelbimai, nei įspėjamoji juosta nėra pakankama priemonė.

Prieš penkerius metus ne mažiau grėsmingi skelbimai buvo iškabinti ant Žygimantų gatvės 6-ojo namo.

Juose buvo pranešama, kad aplink pastatą yra pavojinga 3 metrų zona.

Tada pareigūnai bausti šeimininkų už nelegalią reklamą taip pat neketino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.