Nacionalinio stadiono verpetas: ginčas – ir Seime, ir savivaldybėje, ir prokuratūroje

Vilniaus miesto savivaldybė trečiadienį turėtų baigti nagrinėti iš Šeškinės daugiafunkcio komplekso projekto konkurso antrą kartą pašalinto „Vilniaus nacionalinio stadiono“ pretenziją. O Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienį žada apsispręsti, ar konkurso peripetijas narplioti politiniu lygmeniu.

Nacionalinio stadiono verpetas: ginčas – ir Seime, ir savivaldybėje, ir prokuratūroje.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Nacionalinio stadiono verpetas: ginčas – ir Seime, ir savivaldybėje, ir prokuratūroje.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Nacionalinio stadiono verpetas: ginčas – ir Seime, ir savivaldybėje, ir prokuratūroje.
Nacionalinio stadiono verpetas: ginčas – ir Seime, ir savivaldybėje, ir prokuratūroje.
Nacionalinio stadiono verpetas: ginčas – ir Seime, ir savivaldybėje, ir prokuratūroje.
Nacionalinio stadiono verpetas: ginčas – ir Seime, ir savivaldybėje, ir prokuratūroje.
Nacionalinio stadiono verpetas: ginčas – ir Seime, ir savivaldybėje, ir prokuratūroje.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Nacionalinio stadiono verpetas: ginčas – ir Seime, ir savivaldybėje, ir prokuratūroje.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Nacionalinio stadiono verpetas: ginčas – ir Seime, ir savivaldybėje, ir prokuratūroje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nacionalinio stadiono verpetas: ginčas – ir Seime, ir savivaldybėje, ir prokuratūroje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lukas Blekaitis, ELTA

Feb 13, 2019, 6:37 AM

Kaip Eltai teigė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis, „Vilniaus nacionalinio stadiono“ prieš praėjusios savaitės Tarybos posėdį pateikta pretenzija turėtų būti išnagrinėta iki Vilniaus miesto tarybos posėdžio trečiadienį.

„Nežinau, ar (pretenzija. – ELTA) posėdyje bus aptarta, nes nemanau, kad tai tiesiogiai susiję, bet, mano žiniomis, ji dar neišnagrinėta. Dabar yra nagrinėjama, į ją, manau, bus atsakyta iki posėdžio“, – Eltai sakė P. Poderskis.

Pasak jo, trečiadienį jau tikimasi pradėti koncesijos sutarties svarstymo procedūrą.

„Tikimės Tarybai pateikti svarstyti koncesijos sutartį ir tokiu būdu pradėti tą procedūrą, o toliau žiūrėsime, kaip bus Taryboje, ar bus kažkokių nuomonių išsakyta, ar siūlymų atidėti klausimą“, – Eltai teigė P. Poderskis.

Tuo metu Seimo Antikorupcijos komisija posėdyje svarstys Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių Dainiaus Kreivio ir Arvydo Anušausko kreipimąsi, kuriuo jie prašo atlikti tyrimą dėl stadiono koncesijos konkurso įgyvendinimo bei išsiaiškinti, ar konkurse laikomasi įstatymų bei skaidrumo.

Komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius Eltai sakė, kad šis klausimas yra įtrauktas į komiteto trečiadienio posėdžio darbotvarkę.

„Komisija apsispręs, į kokias institucijas kreiptis papildomų duomenų. Aš asmeniškai esu susipažinęs, manau, kad tai yra Viešųjų pirkimų tarnybos kompetencijos klausimai, bet apsispręsime kolegialiai. (...) Iniciatyvos įvairios, gal kažkas bandys inicijuoti parlamentinį tyrimą – negaliu pasakyti už kolegas, kokie bus pasiūlymai“, – Eltai sakė V. Gailius.

Be to, Vilniaus savivaldybės administracija, gindama viešąjį interesą, pirmadienį raštu kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą dėl bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ galimai nusikalstamos veikos.

Anot Vilniaus savivaldybės pranešimo, bendrovė, dalyvaudama daugiafunkcio komplekso konkurse, dar prieš pateikdama preliminarųjį pasiūlymą ir jo paaiškinimus, galimai žinojo, kad Lenkijos kompanija „Budimex“ ir investicijų bendrovės „BaltCap“ fondai nebus projekto partneriai. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vertinimu, melaginga informacija apie savo veiklą turi nusikalstamos veikos požymių.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė Eltą patikino, kad Vilniaus apygardos prokuratūra savivaldybės kreipimąsi gavo.

ELTA primena, kad, savivaldybei paskelbus viešąjį konkursą dėl nacionalinio stadiono statybų, pasiūlymus pateikė dvi bendrovės – „Axis Industries“ ir „Vilniaus nacionalinis stadionas“.

Vilniaus mero sprendimu bei remiantis Viešųjų pirkimų tarnybos bei Centrinės projektų valdymo agentūros išvadomis, iš konkurso buvo pašalinta bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“. Pernai spalio 19 dieną Aukščiausiasis Teismas patenkino „Vilniaus nacionalinis stadiono“ ieškinį ir įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybę priimti ieškovės preliminarų pasiūlymą nacionalinio stadiono statybų konkurse.

Sausio pabaigoje savivaldybė pranešė, kad bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ vėl šalinama iš dalyvavimo Nacionalinio stadiono koncesijos konkurse.

Šeškinės daugiafunkcio komplekso projekto komisija, įvertinusi per metus dėl įvairių aplinkybių pasikeitusią „Vilniaus nacionalinis stadionas“ techninę ir finansinę kvalifikaciją, nusprendė, kad, siekdamas įrodyti savo tinkamumą projekto reikalavimams, „Vilniaus nacionalinis stadionas“ teikė melagingą informaciją apie savo konsorciumo sudėtį, taip pat techninius bei finansinius pajėgumus.

Bendrovės vadovas Renatas Načajus teigė, kad su jais siekiama susidoroti, paminti konkurenciją ir atverti kelią „Axis Industries“ „susitarti dėl vilniečiams ir visiems Lietuvos gyventojams nenaudingų sąlygų“.

Po to Delfi.lt paviešino tyrimą, kuriame atskleidė, kad Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio padėjėjas Kipras Krasauskas yra aukštas pareigas koncerne „Icor“ einančio Igno Krasausko brolis.

Konservatoriai kreipėsi į Seimo Antikorupcijos komisiją. A. Anušauskas išplatintame pranešime teigė, kad kyla pagrįstų klausimų dėl galimo interesų konflikto.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ praeito antradienio vakarą pateikė pretenziją konkurso komisijai, ginčydama sprendimą pašalinti bendrovę iš konkurso. Po pretenzijos pateikimo Vilniaus vadovybė trečiadienį nukėlė planuotą balsavimą dėl sutarties su vienintele likusia konkurso dalyve – koncerno „Icor“ įmone „Axis Industries“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.