Kuopia tik popieriuje: vieni seka pasakas apie tvarkomą slėnį, kiti neperžengia šabakštynų

Savivaldybė tvirtina, kad jau nuo praėjusių metų rugsėjo pradėjo tvarkyti apleistą teritoriją prie Linkmenų gatvės, tačiau vilniečiai čia regi tuos pačius šabakštynus ir šiukšles.

Šiais metais neapsikentę vilniečiai ėmė reikalauti, kad savivaldybė sutvarkytų šią smarkiai apleistą teritoriją.<br> Lrytas.lt archyvo nuotr.
Šiais metais neapsikentę vilniečiai ėmė reikalauti, kad savivaldybė sutvarkytų šią smarkiai apleistą teritoriją.<br> Lrytas.lt archyvo nuotr.
Praėjusiais metais valdžia vizualizacijomis demonstravo būsimus pokyčius. <br> Vizualizacija
Praėjusiais metais valdžia vizualizacijomis demonstravo būsimus pokyčius. <br> Vizualizacija
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-03-02 11:21, atnaujinta 2019-03-02 11:24

Seni gelžbetonio blokai, automobilių padangos, buitinės atliekos, šabakštynai aplink apleistus vandens telkinius. Taip atrodo Neries senvagės slėnis, kurio atgimimą praėjusių metų rugsėjį žadėjo savivaldybė.

Buvo rengiamos kūrybinės dirbtuvės, planuotojai demonstravo vizualizacijas ir atrodė, kad per žiemą apleistoje teritorijoje bent jau iškirs krūmokšnius, iškuops šiukšles.

Nors savivaldybė tikina, kad darbai vyksta, jų vilniečiai Neries senvagės slėnyje nepastebi. Žadama, kad pokyčiai iki rudens bus akivaizdūs, tačiau ar kas tuo tiki?

Vietoj dėžės – statinė

Praėjusių metų rudenį savivaldybė, gyventojus pakvietusi į Neries senvagės slėnio sutvarkymo projekto sutiktuves bei virtualią ekskursiją po būsimąjį Senvagės parką, žadėjo, kad teritoriją pradės kuopti dar spalį. Bet darbininkų niekas nematė iki šiol.

Šunį apleistoje teritorijoje vedžiojęs Ignas pasakojo, kad rytais čia susirenka daug šeimininkų su augintiniais.

„O kur daugiau eisi? Girdėjau, kad neapsikentę žmonės surašė piktą laišką savivaldybei, bet ar kas nors dėl to pasikeis?“ – svarstė Ignas.

Jo žodžiais, šioje vietoje savivaldybė net neįrengė dėžės gyvūnų ekskrementams, nors ir buvo prašyta. Todėl šunų šeimininkai tam atsinešė metalinę statinę, ją kartais patys ir išvalo.

Kad kas nors tvarkytų šią teritoriją, Ignas nematęs: „Nors kitas viešąsias erdves pašluoja, pagrėbsto, surenka šiukšles, čia kiemsargiai niekada neateina.“

Žada baigti iki 2020-ųjų

Paklausta, kada bus pagaliau pradėtas įgyvendinti Neries senvagės slėnio sutvarkymo projektas, bendrovės Vilniaus vystymo kompanijos Projektų valdymo skyriaus vadovė Lina Papinigytė-Galatiltienė tikino, kad apleistoje ir ilgus dešimtmečius netvarkytoje teritorijoje darbai jau vyksta.

Projektą sudaro trys atskiri etapai. Pirmojo ir trečiojo etapų darbai yra nupirkti ir jau esą pradėti praėjusių metų rugsėjį.

L.Papinigytė-Galatiltienė žadėjo, kad iki 2020 metų slėnyje bus įrengta nauja rekreacinė zona su dviračių ir pėsčiųjų takais, vaikų žaidimų aikštelė, lauko kavinė ir viešasis tualetas. Projekte numatyta ir dviračių bei pėsčiųjų takų jungtis nuo Neries upės iki prekybos centro „Ozas“, kuri drieksis 3,6 kilometro.

„Visiškai atsinaujins ir daugeliui žinomi unikalūs Senvagės vandens tvenkiniai – čia bus įrengti laiptai ir medinės terasos, atsiras aktyvaus laisvalaikio zona su universalia sporto aikštele, petankės, arba rutulinio, aikštele ir lauko treniruokliais, uždara šunų treniravimo aikštelė, apšvietimas, sutvarkyti želdinai“, – dėstė planus Vilniaus vystymo kompanijos atstovė.

Įrengus infrastruktūrą atsiras puiki rekreacijos ir gyventojų laisvalaikio erdvė. Pirmojo etapo darbų pabaiga planuojama spalį, o trečiojo etapo dar greičiau – jau šį rudenį, rugsėjo mėnesį.

Antrojo etapo darbų viešąjį pirkimą planuojama paskelbti iki kovo mėnesio pabaigos. Tikimasi, kad įvykus konkursui darbai prasidės gegužės mėnesį.

Milijonai – iš Europos

Iš viso į senvagės slėnio atnaujinimo projektą bus investuota daugiau kaip 2,7 mln. eurų Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir savivaldybės lėšų, atitinkamai jam skiriant 2,3 mln. ir 455 tūkst. eurų.

Projekto įgyvendintojai žada, kad naujoji senvagės viešoji erdvė su medinėmis terasomis ant vandens, mažosios architektūros elementais bei informaciniu stendu kartu atliks ir edukacinę funkciją gamtosauginiu aspektu – teiks informaciją lankytojams apie ledynmečiu susiformavusią Neries senvagę, apie kurios atsiradimą galbūt nedaugelis galėtų papasakoti.

Pernai meras Remigijus Šimašius sakė, kad dar visai neseniai teritorija prie Linkmenų gatvės buvo sovietinio Vilniaus reliktas, ir džiūgavo, kad pagaliau nebeliks.

„Kartu tai bus dar vienas simbolis, parodantis sostinės kryptį kurti ir naujai atrasti Vilniaus kraštovaizdžio vertybes“, – kalbėjo meras.

Spūstys neišnyko, iki Grigiškių nenuminsi

Šabakštynus prie Linkmenų gatvės eiliniai vilniečiai gal ir iškęs – jų ir taip netrūksta Vilniuje. Tačiau dvigubai daugiau gerai apmokamų darbo vietų jie matys kaip savo ausis, nors valdžia jų žadėjo jau prieš keletą metų.

Nors šilumos tiekimą iš „Vilniaus energijos“ perėmė savivaldybės kontroliuojama įmonė Vilniaus šilumos tinklai, paslaugos neatpigo tiek, kiek buvo žadėta kadencijos pradžioje, – penktadaliu.

Mokyklos atnaujinamos irgi vangiai, savivaldybė per keletą metų nesugeba pastatyti net priestatų prie vaikų darželių.

Turbūt mažai kas prisimena, kad valdžia žadėjo abi Neries krantines sutvarkyti nuo Valakampių iki Grigiškių. Vilniečiams ji giriasi, kad sutvarkė 3,6 kilometro pėsčiųjų tako. Bet ar tai žygdarbis?

Nors garsiai šaukė apie miesto priartinimą prie upės, laivybos Nerimi atgaivinimą, be nedidelės atkarpos krantinės sutvarkymo, gyvenimas prie vandens merdėja.

Automobilių grūsčių problema kaip buvo, taip ir liko, nors valdžia giriasi atnaujinusi miesto transportą. Galima sakyti, kad į jį iš nuosavų automobilių persodinti vilniečių nepavyko. Apie erdvesnius kiemus automobiliams vilniečiams lieka tik svajoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.