Metų renovacijos projekto rinkimai

Jau netrukus bus išrinktas Metų renovacijos projektas. Gyventojai raginami siūlyti daugiabučius, kurie, jų manymu, nusipelnė šio apdovanojimo.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-09 10:59

Renovuoti namai bus vertinami pagal sutaupomos energijos kiekį, indėlį į aplinkos tausojimą, estetinę išvaizdą ir kita, o vienintelis reikalavimas kandidatams – daugiabučio renovacija turi būti baigta 2017–2018 m.

Projektus rinks ekspertai ir visuomenė

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos koordinatorė Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) inicijavo šiuos Metų renovacijos projekto rinkimus Lietuvoje. Per rinkimus geriausiai vertinamą projektą atvirame balsavime galės išrinkti ne tik visuomenė, bet ir sudaryta įvairių sričių ekspertų komisija.

„Būsto renovacija ne tik padeda sumažinti energijos sąnaudas, šildymo sąskaitas, bet ir sukuria gyventojams gražesnę ir jaukesnę gyvenamąją aplinką, prisideda prie miesto įvaizdžio gerinimo ir gamtos tausojimo. Per pastaruosius penkerius metus atnaujintų daugiabučių skaičius Lietuvoje siekia beveik 2200.

Metų projektų rinkimai padės atskleisti ir parodyti gyventojams atnaujintų daugiabučių pranašumus“, – teigia Valius Serbenta, BETA vadovas.

V.Serbentos teigimu, šie rinkimai taps kasmetine tradicija ir parodys Lietuvos gyventojams senų, energetiškai neefektyvių daugiabučių atnaujinimo svarbą.

Vertins daug aspektų

Ekspertų komisija Metų renovacijos projektus vertins pagal pateiktus kriterijus. Tai energinis efektyvumas, architektūriniai sprendimai, atsinaujinančiųjų energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkos tausojimą, bendruomeniškumas, projekto indėlis į daugiau apimantį gyvenamosios aplinkos atnaujinimą (gatvėje, rajone).

„Apie renovaciją pirmiausia kalbama išvaizdos gerinimo ar mažesnių šildymo kainų kontekste. Pažiūrėjus šiek tiek plačiau paaiškėja, kad atnaujinami daugiabučiai sukuria vertę visai valstybei. Renovacija ilgainiui prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies energetinės nepriklausomybės didinimo“, – pažymi V.Serbenta.

Būsto energijos taupymo agentūra įtraukė įvairių sričių profesionalus į projektus vertinančią komisiją, kad sulauktų kuo daugiau skirtingų įžvalgų ir nuomonių.

Į komisiją buvo įtrauktas narys iš užsienio Knutas Holleris, Vokietijoje įsikūrusios organizacijos „Būsto iniciatyva Rytų Europai“ (IWO) valdybos pirmininkas. Ši nevyriausybinė organizacija orientuojasi į senus, energetiškai neefektyvius daugiabučius namus ir jų atnaujinimą Rytų Europos regione.

Kartu su K.Holleriu vertinti ir rinkti Metų renovacijos projekto vardo vertus daugiabučius pakviesti ir VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto Pastatų energetikos katedros docentas dr.Giedrius Šiupšinskas, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas dr. Valdas Lukoševičius, Būsto rūmų atstovas ir Aplinkos ministerijos Klimato kaitos politikos skyriaus ir Statybos ir teritorijų planavimo departamento atstovai.

Siūlyti projektus ir balsuoti kviečiami visi

Nuo balandžio 8 d. kiekvieną darbo dieną BETA „Facebook“ puslapyje bei naujienų portaluose pristatomi namai, pretenduojantys į Metų renovacijos projektą. Šiose interneto svetainėse žmonės taip pat turės galimybę dalyvauti atvirame balsavime. BETA pateiks atrinktų pretendentų sąrašą, iš kurio bus galima rinktis, tačiau gyventojai kviečiami nominuoti ir savo pasirinktus daugiabučius.

„Pastebėjome tendenciją, kad žinios apie atnaujintus namus sklinda iš lūpų į lūpas. Žmonės yra linkę dalytis sėkmės istorijomis. Sumažėjusi šildymo sąskaita yra pagrindinis pranašumas, kurį dažnai galima išgirsti iš žmonių, atnaujinusių savo būstus, o teigiamus estetinius pokyčius gali pastebėti visi netoliese gyvenantys ar pro šalį einantys žmonės. Nors yra sudarytas BETA preliminarus siūlomų projektų sąrašas, mes raginame gyventojus dalytis sėkmės istorijomis, kurias galėtume paskelbti visai Lietuvai“, – pasakoja V.Serbenta.

Metų renovacijos projektų apdovanojimams siūlomus daugiabučius namus su trumpu aprašymu, kodėl jie nusipelnė būti įtraukti į geriausiųjų sąrašą, galima siųsti žinute BETA „Facebook“ puslapyje arba siūlyti užpildžius formą svetainėje betalt.lt. Rinkimų laimėtojai bus paskelbti balandžio pabaigoje.

Nuo balandžio 8 d. kiekvieną darbo dieną BETA „Facebook“ puslapyje bei naujienų portaluose pristatomi būstai, pretenduojantys į Metų renovacijos projektą. BETA pateiks atrinktų pretendentų sąrašą, iš kurio bus galima rinktis, tačiau gyventojai kviečiami nominuoti ir savo pasirinktus renovuotus daugiabučius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.