Daugiabučio gyventojai pašiurpę – Velykų laukimą užgožia lavono kvapas

Jau dvi savaitės šalia Vilniaus Jeruzalės esančios Didlaukio gatvės daugiabučio gyventojus kankina nemalonus kvapas, sklindantis iš vieno buto, – dėl to jie atakuoja įvairias institucijas, bet veltui.

Šio Vilniaus namo gyventojai nesulaukia pagalbos – butas, kuriame mirė jų kaimynė, skleidžia itin nemalonų kvapą.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Šio Vilniaus namo gyventojai nesulaukia pagalbos – butas, kuriame mirė jų kaimynė, skleidžia itin nemalonų kvapą.<br>A.Srėbalienės nuotr.
E.Maštavičienė bandė ieškoti teisybės dėl mirusios kaimynės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
E.Maštavičienė bandė ieškoti teisybės dėl mirusios kaimynės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 18, 2019, 4:12 PM, atnaujinta Apr 18, 2019, 4:47 PM

Kas turėtų pasirūpinti, kad mirus vienišai kaimynei jos butas būtų dezinfekuotas ir išvalytas?

Sostinės Baltupių rajone, gretimame su velione bute, gyvenanti bendrovės „Eskedar Coffee“ vadovė etiopė Eskedar Maštavičienė iškvietė policiją tik tuomet, kai aštraus pūvančios mėsos kvapo jau nebuvo įmanoma pakęsti.

Policija išvežė gerokai apirusius palaikus, buto duris užantspaudavo.

Bet kas turėtų išvalyti užterštą butą, nes mirusi moteris, matyt, ilgai gulėjo lovoje?

Policijos atstovai aiškina, kad vyksta ikiteisminis tyrimas, jokios informacijos neteikia. Pareigūnai net atsisako pranešti, kada moteris bus laidojama, – kaimynai norėtų pakviesti kunigą, atnešti gėlių, bet jokio atsakymo nesulaukia.

Namo gyventojams tepaaiškinta, jog laukiama, gal atsiras 84-erių velionės giminės iš Rusijos, o jei ne, butas bus perduotas Turto bankui.

Iki tol į jį įeiti negalima, tai – privati nuosavybė.

Vilniaus policijos atstovai „Lietuvos rytą“ patikino, kad tyrėjai susisiekė su šio namo administratoriumi.

Gyventojai – aklavietėje

E.Maštavičienė prisipažino negalinti paaiškinti savo 4 ir 7 metų sūnums, kodėl laiptinė taip dvokia. Ji tik pasiūlė vaikams užsidengti nosį, burną ir bėgti į lauką.

Etiopės kaimynai į laiptinę įeina ir išeina tiktai su šaliku ant burnos.

Toks stiprus supuvusios mėsos kvapas laiptinėje niekam nebūtų malonus, bet ar tikrai visa tai nepavojinga sveikatai? Juk gyventoja greičiausiai mirė lovoje, ir patalynė bei čiužinys iki šiol nedezinfekuoti.

Pirmiausia E.Maštavičienė paskambino į Visuomenės sveikatos centrą, ten jai patarė kreiptis į „Verkių būstą“ – namą administruojančią bendrovę.

Tačiau „Verkių būsto“ atstovai pirmiausia pasiteiravo, kas mokės už dezinfekavimo paslaugą. E.Maštavičienė svarstė, kad gal ir namo gyventojai sumokėtų, o gal tai būtų skola paveldėtojams, nes juk reikia ką nors daryti.

Kai buvo pažadėta sumokėti už buto valymą, iškilo dar viena problema. Paaiškėjo, kad mirusi moteris vis dar neišregistruota iš gyventojų registro, taigi ir į jos butą komunalininkai neturi teisės įeiti. Išregistruota ji gali būti tik gavus pažymą iš policijos. O ten vyksta tyrimas.

Kitos čia gyvenančios moters teigimu, namo gyventojai skambino į septynias įstaigas, ir niekas nežinojo, ką daryti.

Visi atsakymai buvo: ne

Lietuvoje daugybė institucijų, kurios rūpinasi visuomenės sveikata, bet kas gina visuomenės interesą, kai iš buto daugiabutyje išgabenami yrantys palaikai?

Visuomenės sveikatos centro atstovai „Lietuvos rytui“ paaiškino, kad jų įstaiga to nedaro. Jų specialistai į butus neina ir jų nedezinfekuoja.

Gal tuo užsiima Užkrečiamųjų ligų profilaktikos centras? Ten žurnalistams buvo griežtai atsakyta, kad jie su tuo neturi nieko bendra.

Bendrovės vadovė stebėjosi

„Lietuvos rytui“ pagaliau pavyko išsiaiškinti, kad patalpų dezinfekavimu užsiima privati bendrovė „Dezinfa“. Už jos paslaugas reikia mokėti.

Tačiau „Dezinfos“ direktorė Margarita Kutkaitė paaiškino, kad su tokiu užsakymu į bendrovę kreipiamasi itin retai – rečiau nei kartą per metus.

Paklausta, kas turėtų iš buto išvežti palaikų puvimo skysčio persisunkusią patalynę ir čiužinį, M.Kutkaitė sakė netgi neįsivaizduojanti: „Man neteko matyti tokio buto. Tačiau mes turime licenciją užsiimti tik dezinfekcijos veikla.“

„Dezinfos“ vadovė stebėjosi, kad šioje situacijoje niekas neatstovauja visuomenės interesui.

Jos manymu, jei policija reaguoja dėl stipraus triukšmo, sklindančio iš kurio nors butų, ji turėtų reaguoti ir dėl stipraus nemalonaus kvapo.

Stiprus kvapas, sklindantis į privačias patalpas, laikomas privataus gyvenimo pažeidimu.

Lietuvoje toks kvapas nereglamentuotas

„Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojų teigimu, šią situaciją turėtų spręsti patalpų paveldėtojai. Jei jų nėra – tuomet namo administratorius. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro tvirtinimu, šiuo atveju epidemiologinė grėsmė nekyla“, – tokį atsakymą „Lietuvos rytui“ pateikė Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos patarėja G.Banaitytė.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Sveikatos rizikos veiksnių vertinimo skyriaus vedėjo pavaduotojas A.Keblas paaiškino, jog Lietuvoje toks kvapas nereglamentuotas: „Reglamentuotas kvapas, kuris sklinda tik dėl ūkinės komercinės veiklos. Butas – ne karvynas ir ne kiaulidė, todėl normos nėra taikomos tokiam kvapui vertinti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.