Kaip išvengti ginčų tarp užsakovo ir rangovo dėl darbų kokybės? Yra tik vienas kelias

Dažna problema statybose: užsakovas neranda bendros kalbos su rangovu dėl statybų kokybės. Ginčų kyla įvairių – dėl dažymo kokybės, sienų lygumo, langų įstatymo ir daugybė kitų. Susitarti sunku, dažnai viskas baigiasi teismuose. Ar įmanoma to išvengti? Į šį klausimą atsako teismo ekspertas profesorius Sigitas Mitkus.

 Dažna problema statybose: užsakovas neranda bendros kalbos su rangovu dėl statybų kokybės.<br> 123 rf nuotr.
 Dažna problema statybose: užsakovas neranda bendros kalbos su rangovu dėl statybų kokybės.<br> 123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2019, 1:46 PM, atnaujinta May 3, 2019, 1:48 PM

Teismo eksperto teigimu, problema kyla tuomet, kai prieš pradedant statybos darbus, statybų kokybės klausimai nėra aptariami.

Tuomet užsakovas ir rangovas kiekvienas kokybę supranta savaip, ir, iškilus nesutarimams, tampa nežinia, kuo vadovautis ir kaip įrodyti defektus ar klaidas, padarytas atliekant statybos darbus.

Gera žinia ta, kad statybos darbų kokybės etalonas egzistuoja.

Lietuvos statybininkų asociacijos iniciatyva yra vystomas portalas statybostaisykles.lt, kuriame yra patalpinta daugybė statybos taisyklių, nurodančių, kaip turėtų būti atliktas vienas ar kitas statybos konstruktyvas, kaip turėtų būti įrengti pamatai, sumontuotos sienos, paklotas parketas ar nudažyta patalpa.

„Turėti statybos etaloną labai svarbu tam, kad nereikėtų ginčytis, ar darbas atliktas gerai, ar jis atitinka lūkesčius, kuriuos turėjo užsakovas, yra įgyvendinti“, – sako Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas.

Jo teigimu, statybos taisyklės yra geras instrumentas tiems, kas nori nesiginčyti ir neturėti konflikto su rangovu.

„Mes siūlome, kad tiek rangovas, tiek subrangovas, tiek užsakovas visada taikytų tas taisykles, kurios yra patalpintos statybos taisyklių portale ir kuriose aiškiai yra aprašyta, kaip darbai turėtų būti atlikti ir kaip turėtų būti įvertinama jų kokybė. Dar geriau, jeigu atliekant darbus taikoma trimatė vizualizacija, ji leidžia rangovui aiškiau žinoti, kokius lūkesčius turi užsakovas“, – sako D. Gedvilas.

Reikėtų vieningų taisyklių

„Dažna situacija, kai dirbama neaptarus ir nesivadovaujant statybos taisyklėmis: rangovas prašo nepatenkinto užsakovo paaiškinti, kokio reglamento neatitinka jo atliktas darbas. Tokiu atveju vienintelis kelias ieškoti teisybės mūsų šalyje – kreiptis į teismą“, – sako S. Mitkus.

Teismo ekspertas mato paprastą išeitį – reikia patvirtintų visuotinų taisyklių, įteisintų valstybės lygmeniu. Tuomet ginčams erdvės būtų ženkliai mažiau, daugelis ginčų atkristų. Kol kas vienintelė išeitis – savarankiškai ieškoti statybos taisyklių ir jomis remtis. Jeigu taisyklių nėra, jos neaptartos, užsakovas ir rangovas skirtingai supranta ir nesutaria dėl kokybės. Sutartos taisyklės yra pakankamas argumentas teisme ir dažniausiai būna užsakovo pusėje.

Šiuo metu portalas statybostaisykles.lt turi apie 3000 registruotų vartotojų (fizinių ir juridinių asmenų). Šis skaičius kasmet didėja. Statybos taisyklėmis naudojasi didžiausios Lietuvos statybos įmonės, vystytojai, valstybinės institucijos.

Tarp vartotojų populiariausi taisyklių rinkiniai: Fasadų įrengimo darbai; Betonavimo darbai; Statinių remonto ir rekonstravimo darbai; Statinių šildymo inžinerinių sistemų įrengimas; Statinio vandentiekio ir nuotekų šalinimo sistemų įrengimas; Mūro darbai; Renovacijos darbai.

Sistemoje esantys dokumentai nuolat atnaujinami, rengiami nauji. 2019 m. planuojama parengti apie 6 naujus statybos taisyklių dokumentus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?