Moteriai su vaikais butą išnuomojęs vyras susidūrė su policija: nebežino, ką daryti

Į Lrytas.lt redakciją kreipėsi NT agentas Ismailas A., kuris teigė beveik prieš metus išnuomojęs butą moteriai R. S. su trimis vaikais. Iškart buvo sudaryta nuomos sutartis, nuomininkė pasirašė vekselius. Įprastai brokeriai vekselių nuomininkams pasirašyti neduoda, tačiau, kaip paaiškino I.A., jis juos savo praktikoje naudoja daug metų. Vekseliai paprastai apsaugo nuomotoją nuo didelių nemalonumų, nes išvengiama teisminių procesų ir netenka samdytis advokato – pakanka tik nunešti vekselį notarui patvirtinti, jog jis autentiškas ir perduoti antstoliams.

Brokeris niekaip negali atgauti kone 1500 eurų. <br>Ismailo A. / pixabay.com asociatyvioji nuotr.
Brokeris niekaip negali atgauti kone 1500 eurų. <br>Ismailo A. / pixabay.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2019, 9:15 AM, atnaujinta Jul 5, 2019, 1:55 PM

Pradžioje mokėjo, paskui „pamiršo“

Nuomininkė, pasirašydama sutartį, sumokėjo turto savininkui nuomos mokestį už mėnesį ir dviejų mėnesių depozitą, kuris pasibaigus nuomos sutarčiai būtų grąžintas, jeigu neiškiltų kokių nors netikėtumų.

Vis dėlto, laikui bėgant, nuomininkė ne visada turėdavo galimybę sumokėti pinigus už nuomą: susirgdavo vaikas ir ji turėdavo gultis į ligoninę ar netikėtai  išvykti, o būdavo tokių atvejų, kai pats I.A. negalėdavo atvykti paimti pinigų dėl laikos stokos ar asmeninių priežasčių.

Kadangi pati būsto šeimininkė gyvena Klaipėdoje, tai brokeris pats kas mėnesį važiuodavo paimti pinigų iš nuomininkės ir patikrinti, ar sumokėti komunaliniai mokesčiai. „Kai atvykdavau paimti pinigų tada, kada pavykdavo, atsakymas būdavo, kad pinigai bus sumokėti su kitu mokėjimu. Galiausiai, laikui bėgant, skola išaugo iki tokios sumos, kad dabar nuomininkė negali jos padengti“, – pasakojo brokeris.

Įsikišo socialinė darbuotoja

Vieną dieną brokeriui paskambino socialinė darbuotoja pasiaiškinti, kodėl vekseliai išrašyti ta pačia data. Per vieną iš susitikimų su ja vyras teigė buvęs apkaltintas tuo, kad apgavo nuomininkę duodamas jai pasirašyti nuomos sutartį. Vis dėlto perskaičiusi ir įsigilinusi į sutarties sąlygas socialinė darbuotoja persigalvojo – pripažino padariusi klaidą. 

„Kai skola pasiekė įspūdingą sumą, supratau, kad toliau tokia situacija tęstis negali, ir aš griežtai pareikalavau, jog nuomininkė paliktų butą. Tarpininkaujant socialinei darbuotojai aš buvau užtikrintas, jog įsiskolinimai bus padengti per mėnesį, bet viskas baigėsi tuo, kad nuomininkė paliko butą, o mane apkaltino, jog aš neatvykau laiku paimti pinigų už nuomą, o ji negalinti apmokėti skolos už komunalines paslaugas. Šiuo metu skola siekia daugiau nei 1500 eurų, formaliai nuomos sutartis nėra nutraukta, tad teisiškai ji vis dar yra nuomininkė.

Įdomiausia tai, kad žmogus, kuris nuomojasi butą su trimis vaikais, laukiasi ketvirtos atžalos. O socialinė darbuotoja, kuri žadėjo pasirūpinti, kad skola būtų padengta nedelsiant, t. y. per 3–4 mėnesius, galiausiai tyliai nusišalino. Aš bandžiau ir gražiuoju, ir piktuoju kalbėtis su nuomininke, kad ji padengtų įsipareigojimus, bet ji atsakė: turi vekselius – perduok juos antstoliams“, – komentavo I.A.

Paprastai neprotestuotino vekselio pateikimas reiškia, kad skola bus operatyviai išieškota iš nuomininko, kuris yra nemokus. Tačiau šiuo atveju taip nebus, nes ši moteris, anot pašnekovo, gyvena iš socialinių išmokų bei pašalpų, o antstoliai negali išieškoti pinigų iš socialiai pažeidžiamų asmenų.

Policija bėjėgė

Kadangi konflikto nepavyko išspręsti civilizuotai, brokeris teigė pasiūlęs skolintis pinigų ar kitais būdais grąžinti skolas, o nuomininkė išsyk kreipėsi į policiją dėl grasinimų bei dėl to, kad jaučiasi nesaugi. Policija susisiekė su vyru, šis turėjo pasiaiškinti dėl grasinimų. Įdomiausias paradoksas, anot vyro, yra tas, kad policijos bei socialinės darbuotojos paprašius nurodyti moters buvimo vietą buvo atsakyta, kad tai ne pageidavimų koncertas, o oficialus atsakymas – asmuo neduoda teisės atskleisti savo buvimo vietos.

„Man kyla klausimas: jeigu piktybiškai skolų negrąžinantis žmogus nėra traktuojamas kaip sukčius, tai kaip tokį asmenį pavadinti? Policijos atsakymas buvo lakoniškas: civilinius santykius reikia spręsti teisiniu būdu, t. y. kreiptis į teisininkus, samdytis advokatą, iškelti civilinį ieškini ir laimėti bylą, tada perduoti antstoliams. Atrodo, viskas labai paprasta. Tačiau yra vienas „bet“. Norint iškelti bylą, nusisamdyti advokatą, reikėtų sumokėti bent 1000 eurų bylinėjimosi išlaidų, o kai tos išlaidos bus priteistos, nes jos tikrai bus, tada kyla klausimas: kas jas padengs? Tikrai ne šis asmuo, nes šis asmuo tiesiog eilinį kartą neturės pajamų, kurias galėtų nuskaičiuoti anstoliai. Beje, nuomininkė siūlė civilizuotai, kaip ji įsivaizduoja, išspręsti problemą: mokėti po 50 eurų per mėn. Teoriškai, kol dar nėra tiksliai suskaičiuoti patirti nuostoliai, ji esamą skolą mokėtų bent 30 mėnesių“, – piktinosi I.A.

Anot vyro, nėra taip, kad vienas nuomininkas geras, o kitas blogas. Įsileisdamas į butą nuomininką niekada negali žinoti, geras jis bus ar ne. Svarbiausia – tinkamai pasirinkti saugikliai. Vienas iš jų – imti didesnį užstatą. Nuomininkui pradėjus piktintis, jog iš jo reikalaujamas didesnis užstatas nei įprasta, reikia tiesiog paaiškinti, jog jis pakliūna į rizikos grupę. Dar vienas brokerio patarimas – būtinai su visais nuomininkais pasirašyti vekselius. Tai vienintelis būdas apsaugoti savo interesus be didelių išlaidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.