Vilnietį pribloškė brokerės darbas: „Kam slėpti tokią svarbią informaciją apie butą?“

Su NT agentūros „Oppa“ agente Renata Sedlikovska vilnietis D.B. (pavardė redakcijai žinoma) pradėjo bendrauti birželio 17 dieną. Dėl 3 kambarių buto pardavimo sostinėjė, kuris, kaip paaiškėjo liepos 8 dieną, yra parduodamas iš varžytynių ir aukcionas vyksta www.evarzytynes.lt.

Skelbime buvo nurodyta: startinė kaina: tik 105 000 eurų.<br>D.Umbraso asociatyvinė nuotr.
Skelbime buvo nurodyta: startinė kaina: tik 105 000 eurų.<br>D.Umbraso asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2019, 4:51 PM, atnaujinta Jul 9, 2019, 12:14 AM

Nuo pat pradžių skelbimas pasirodė vyrui keistas, nes skelbime buvo nurodyta „Startinė kaina: tik 105000 Eur“. Todėl jis iš karto brokerės paklausė, ką reiškia ta „startinė kaina“? Ar tai varžytynės? Jam buvo atsakyta: „Ne, tai tiesiog naujas pardavimo būdas, kuriame paskelbiame startinę kainą, žmonės ateina, apžiūri būstą, pasiūlo savo kainą, ir parduodame tam, kuris pasiūlys daugiausia.“ 

Taip pat buvo paminėta, kad kaip tik penktadienį vyks apžiūra ir jie gali dalyvauti. Tačiau pirkėjas tuo metu buvo išvykęs, tad negalėjo Vilniuje apžiūrėti būsto. Pasiteiravęs daugiau apie tokį pardavimo būdą išgirdo, kad anksčiau šį butą buvo bandyta parduoti už 140 000 ar 145 000 Eur, bet nepavyko, todėl bandoma parduoti taip.

Apžiūros dieną vyras paskambino brokerei, pasiteiravęs, kaip sekasi, išgirdo, jog yra susidomėjusiųjų, kurie atvyko apžiūrėti buto. Buvo sutarta susiskambinti kitą savaitę.

Vilnietis paskambino kitą savaitę, tada išgirdo, kad šiuo metu yra pasiūlymas pirkti už 115 tūkst. Eur, bet bus vykdoma dar viena apžiūra. Tuomet vyras dar sykį pasidomėjo, kaip vis dėlto čia yra: ar tai varžytynės, ar bankas parduoda, nes skelbime nurodyta, jog išskirtinės sąlygos – „Luminor“ banke. Tuomet jam papasakojo istoriją, kad klientai tiesiog sukaupė skolų, kurių nebegali padengti bankui, todėl yra parduodama, kad grąžintų skolas. Kadangi buvo pasakyta, jog vyks dar viena apžiūra, sutarė vėl susiskambinti kitą savaitę.

Vyras vėl skambino brokerei Renatai. Buvo pasakyta, kad šiuo metu yra pasiūlymas pirkti už 125 tūkst. Eur ir žmonės turi atvykti pas juos į kontorą, pasirašyti dokumentus, kad pirks.

„Mes pasikalbėjome, pasakiau savo nuomonę, kiek jis daugiausia vertas, kad ta suma turėtų būti tikriausiai ne daugiau nei 120 tūkst. eurų. Manęs pasiteiravo, ar mes pirktume su banko paskola, ar už savo pinigus. Atsakiau, kad už savus. Tuomet pokalbis baigėsi, sutarėme, kad jei kas pasikeis, brokerė man paskambins.

Brokerei pasakiau, kad vis dar esu ne Vilniuje, bet jei kas nors pasikeis, suplanuosime laiką ir atvyksime pažiūrėti buto, nes jį buvau matęs tik kažkada praeidamas pro šalį“, – portalui lrytas.lt pasakojo vyras.

Po kelių dienų jam paskambino brokerė ir pasakė, kad jei juos domina šis butas ir jie norėtų pirkti už 120 tūkst. eurų, gali atvykti pažiūrėti. Buvo penktadienis, vilnietis pasakė, kad susiplanuos laiką ir kitą savaitę atvyks. Ankstesniuose pokalbiuose jau buvo minėjęs, kad norėtų atvykti ir patikrinti šilumos, garso izoliacijos būklę, tad, tikėtina, ieškos specialistų, kurie teikia būtent tokias paslaugas.

„Po kiek daugiau nei 40 minučių naujas skambutis. Ir štai visa istorija iš naujo. Tada man pasakoma, kad būstas yra varžytynėse, evarzytines.lt sistemoje jį galima pirkti, ir pirmadienį baigiasi aukcionas. Ir jei norite, dalyvaukite, nes nusipirksite, ko gero, pigiau nei už 120 tūkst. Oho! Dar prieš 40 minučių kalbėjome, kad kitą savaitę sutarsime laiką ir atvyksime, pasiplanuosiu su šeima, o štai dabar jau pirmadienį 13 valandą kažkas jį nusipirks. Žinoma, jei noriu dalyvauti varžytynėse, reikia sumokėti 10 proc. avansą nuo pradinės kainos, o tai yra apie 8286 eurus, nes pradinė kaina – 82 860. Brokerė pridūrė, kad dabar skambina visiems interesantams ir kviečia dalyvauti. Jei norime, galime atvykti savaitgalį apžiūrėti būsto“, – negalėjo atsistebėti pašnekovas.

Dabar jis save kaltina, kad anksčiau neužėjo į svetainę ir nepatikrino, ar ten nėra šio buto. Bet jis pasitikėjo brokere, žmogui net nekilo minčių, kad gali būti apgaudinėjamas.

Varžytynės buvo paskelbtos nuo birželio 7 iki liepos 5 dienos, vieno dalyvių pasiūlyta kaina buvo 100 tūkst. eurų.

„Gerbiamieji, sudėjus visus faktus iš eilės, jau buvo aišku, kad brokerė žinojo apie varžytynes, informacija buvo nuslėpta, penktadienį du skambučiai, vienas – „atvykite“, o kitas jau apie besibaigiančias varžytynes. Man tai atrodo panašu į kažkieno interesų gynimą. Aš aukcione nedalyvavau, nes buto nusipirkti tiesiog taip kaip kojinių parduotuvėje nenoriu, – svarstė vilnietis. – Nesijaučiu nusivylęs dėl to, kad neturėjau galimybės nusipirkti šio būsto, nes net jo neapžiūrėjau, bet esu nusivylęs, kad visas pardavimo procesas vyko tokiu būdu, su brokere bendravome daugiau nei dvi savaites. Jei neatstovaujama kieno nors interesams, tai kam slėpti tokią informaciją apie varžytynes?“

Brokerės R. Sedlikovskos komentaras:

„Jokios klastos šio būsto pardavimo procese nebuvo. Ne pirmą būstą taip parduodame. Viskas vyksta maždaug taip: jei žmogus su banko paskola yra įklimpęs ir jo nekilnojamajam turtui gresia varžytynės, jis iš pradžių kreipiasi į nekilnojamojo turto agentūrą, kad ši surastų pirkėją, kuris sumokėtų sumą, panašią į rinkos.

Skelbime mes sąmoningai nenurodome žodžio „varžytynės“, nes tai išgąsdintų žmones, mat dauguma galvoja, kad iš varžytynių negalima pirkti su banko paskola, kad tokie butai lieka su skolomis ir pan.  

Paprastai skelbime pamatę, kad butas bus parduotas iš varžytynių, dauguma potencialių pirkėjų net nepaskambintų. O kai paskambina, viską paaiškiname – ir žmonės turi galimybę įsigyti butą kiek mažesne nei rinkos kaina. Minėtas butas liepos 8 dieną iš varžytinių buvo parduotas už 119 666 eurus. Antstolio pasamdytas turto vertintojas jį buvo įvertinęs 138 100 eurų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.