Suskaičiavo, kas daugiausia skolinasi būstui

Būsto paskolų rinkoje aktyviausi yra darbingi 25–40 metų šalies gyventojai, rodo SEB banko duomenys. Šios amžiaus grupės asmenys pernai SEB banke pasirašė daugiau negu tris ketvirtadalius (78 proc.) visų būsto paskolos sutarčių. Kaip pastebi SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas Vaidas Žagūnis, skirtingus būsto paskolos gavėjų poreikius bei aktyvumą lemia ir skirtingi jų gyvenimo etapai.

Aktyviausia būstui skolinasi 30–34 metų asmenys, kurie jau yra sukūrę šeimas ir įsitvirtinę darbo rinkoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aktyviausia būstui skolinasi 30–34 metų asmenys, kurie jau yra sukūrę šeimas ir įsitvirtinę darbo rinkoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2019, 12:45 PM

Kreiptis dėl būsto paskolos ir ją gauti gali pilnamečiai asmenys, gaunantys tvarias pajamas ir atitinkantys Lietuvos banko patvirtintus Atsakingojo skolinimosi nuostatus. Jauniausias klientas, kuriam pernai SEB bankas suteikė būsto paskolą, buvo aštuoniolikmetis, o vyriausio paskolos gavėjo amžius siekė 72 metus. „Kai klientas kreipiasi dėl paskolos, kiekvieną atvejį banko specialistai analizuoja ir vertina individualiai. Atsižvelgiama į asmens mokumo istoriją, vertinamos jo finansinės galimybės, pajamų tvarumas, jau prisiimti finansiniai įsipareigojimai ir pagal tai sprendžiama, kokiomis sąlygomis ir kokio dydžio paskolą suteikti“, – sako V. Žagūnis ir atkreipia dėmesį, kad atsižvelgiant į klientų amžių, profesiją, šeiminę padėtį ir gyvenimo etapą galima išskirti keletą paskolos gavėjų grupių.

Asmenys iki 24 metų būstui skolinasi mažesnes sumas ir dažniausiai ima paskolą ilgiausiam, 30 metų, laikotarpiui. Tiesa, jaunuoliai nėra aktyvūs būsto paskolų gavėjai – SEB banke jauni klientai sudaro tik apie 5 proc. būsto paskolos gavėjų. Jaunuoliai dažniau keičia gyvenamąją vietą, neretai studijuoja ar dirba užsienyje, todėl neskuba prisiimti ilgalaikių finansinių įsipareigojimų ir įsigyti nekilnojamojo turto.

Mokslus pabaigę ir į darbo rinką įsilieję 25–29 metų asmenys dažniausiai skolinasi siekdami įsigyti savo pirmąjį nuosavą būstą. Vieni jų būstą perka su tėvų pagalba, o iš banko skolinasi trūkstamų lėšų. Kita dalis klientų išsiverčia patys, nes turi gerai mokamus darbus ir yra užsitikrinę nuolatinių pajamų srautą. Šio amžiaus klientams bankas pernai suteikė ketvirtadalį būsto paskolų.

Aktyviausia būstui skolinasi 30–34 metų asmenys, kurie jau yra sukūrę šeimas ir įsitvirtinę darbo rinkoje. Jiems pernai teko trečdalis bendros būsto paskolų sumos. Neretai šie klientai ima būsto paskolą norėdami pagerinti gyvenimo kokybę – planuoja įsigyti didesnio ploto būstą, persikelti į nuosavą namą ar naujesnės statybos būstą. 35–39 metų klientai taip pat dažniausiai skolinasi trūkstamas lėšas planuodami parduoti turimą būstą ir vietoje jo įsigyti naujesnį, geresnį. Šiai klientų grupei pernai teko penktadalis visų SEB banko būsto paskolų sumos.

Pasak SEB banko atstovo V. Žagūnio, kuo vyresnio amžiaus yra klientai, tuo labiau jie linkę nekilnojamąjį turtą įsigyti nuosavomis lėšomis, o jei kreipiasi dėl būsto paskolos, dažniausiai skolinasi trumpesniam laikotarpiui.

Iš viso SEB bankas pernai suteikė 397 mln. eurų būsto paskolų. Būsto paskolos gavėjai skolinosi vidutiniškai 56,5 tūkst. eurų ir ėmė paskolą 23 metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.