Trakų tikslas – tapti pasaulio irklavimo sostine

Legendinė senoji Lietuvos sostinė Trakai rimtai pretenduoja tapti ir pasaulio irklavimo sostine. Bet skambant pritarimo balsams, kad 2023 metais čia būtų surengtas pasaulio čempionatas, atsirado ir kaišiojančių pagalius į ratus.

Trakų irklavimo bazėje jau yra surengtos ne vienos Tarptautinės irklavimo federacijos aukščiausio rango varžybos.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trakų irklavimo bazėje jau yra surengtos ne vienos Tarptautinės irklavimo federacijos aukščiausio rango varžybos.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
E.Rudelienė: Apie kokį nors salos niokojimą ar kitą žalą negali būti nė kalbos.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
E.Rudelienė: Apie kokį nors salos niokojimą ar kitą žalą negali būti nė kalbos.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Pavilionis: Mes nenuleisime rankų, kovosime už Trakus iki paskutinės minutės.   <br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Pavilionis: Mes nenuleisime rankų, kovosime už Trakus iki paskutinės minutės.   <br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Griškonis: Varžytis istorinėje Lietuvos vietoje – papildomas stimulas laimėti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Griškonis: Varžytis istorinėje Lietuvos vietoje – papildomas stimulas laimėti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Taip šiuo metu atrodo Plytinės sala – apaugusi krūmais ir brūzgynais.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Taip šiuo metu atrodo Plytinės sala – apaugusi krūmais ir brūzgynais.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Marija Barauskaitė

Aug 13, 2019, 12:46 AM

Jeigu Lietuvai būtų suteikta išskirtinė garbė, 2023-iųjų pasaulio irklavimo čempionatas taptų pirmosiomis tokio rango olimpinės sporto šakos suaugusiųjų varžybomis mūsų šalyje po nepriklausomybės atkūrimo.

Trakų rajono savivaldybė, Lietuvos irklavimo federacija (LIF) ir visa mūsų šalies irkluotojų bendruomenė su nekantrumu laukia rugsėjo 2-osios, kai Tarptautinė irklavimo federacija (FISA) paskelbs miestą, į kurį po ketverių metų rinksis pajėgiausi pasaulio irkluotojai.

Per šį čempionatą vyks ir irkluotojų atranka į 2024 metų olimpines žaidynes Paryžiuje.

Neabejojama, kad čempionate dalyvaus ne vienas Lietuvos irkluotojas, galintis laimėti aukščiausius apdovanojimus. Tačiau dar daugiau jėgų kovoti už savo šalies garbę ir laimėti prizines vietas sportininkams suteiktų galimybė varžytis tėvynėje, irkluojant Galvės ežere, kuriame stūkso Trakų pilis.

Trakuose jau daug kartų yra vykę Europos, pasaulio jaunių, jaunimo, studentų ir meistrų irklavimo čempionatai, kitos tarptautinės regatos.

Čia ne kartą yra lankęsi FISA vadovai, kurie itin aukštai įvertino lietuvių gebėjimus rengti tokias svarbias ir prestižines varžybas.

Šaliai – ir garbė, ir nauda

Kalbėdama apie Trakų galimybes tapti viso pasaulio irkluotojų sostine rajono savivaldybės vadovė Edita Rudelienė pabrėžė, kad ir šiemet, kai vyko miestų kandidatų pasaulio irklavimo čempionatui surengti prisistatymas Roterdame (Nyderlandai), Trakai buvo įvertinti labai palankiai.

Merės įsitikinimu, tokių svarbių olimpinės sporto šakos varžybų organizavimas Trakuose neabejotinai taptų valstybinės reikšmės įvykiu.

Sykiu šaliai duotų ir ekonominės naudos. Todėl už tai privalu kovoti iki galo visiems.

Prognozuojama, kad vien sportininkų, trenerių, svečių ir žiūrovų nakvynė Lietuvoje atsieitų nuo 2,5 iki 3,1 mln. eurų. Organizacinio komiteto

išlaidos sudarytų apie 1,1 mln. eurų, o lankytojų ir aistruolių išlaidos – apie 690 tūkst. eurų.

Čempionato metu į Lietuvą atvyktų apie 2000–2500 dalyvių ir aptarnaujančio personalo, 6500 turistų ir sirgalių, maždaug 250 žurnalistų.

Be Trakų, čempionatą surengti pretenduoja Lenkijos miestas Poznanė ir Serbijos sostinė Belgradas. Iki šiol tokio rango varžybos nėra vykusios nė vienoje posovietinėje šalyje.

E.Rudelienė mano, kad už tokią galimybę derėtų pakovoti aukščiausiu valstybiniu lygiu: „LIF yra dalyvavusi ne viename susitikime, kur buvo vertinamos šalių galimybės surengti šias svarbias varžybas. Gautas netgi valstybės garantas – jeigu čempionatas vyktų Trakuose, tam būtų skirta 2 milijonai eurų.“

Jau turi infrastruktūrą

Kalbėdama apie būtiną infrastruktūrą E.Rudelienė patikino, kad FISA net nebūtų svarsčiusi galimybės surengti čempionatą Trakuose, jei čia nebūtų tinkamų sąlygų.

„Buvo aiškinamasi, ar patogus atvykimas į Trakus, kur ir kokiu atstumu yra oro uostas, kokios apgyvendinimo galimybės. Žinoma, pas mus viešbučių nepakaktų, bet juk Vilnius puikiu keliu ranka pasiekiamas“, – kalbėjo merė.

Buvo kalbama ir apie tai, kad greta irklavimo trasos esančią Plytinės (apie 1,2 ha) salą būtų galima taip pat panaudoti čempionato reikmėms.

Galbūt čia pavyktų pastatyti laikinas tribūnas žiūrovams. Be to, ši sala labai reikalinga treneriams, kad jie galėtų pasitikti ir duoti paskutinius nurodymus finišo tiesiąja spurtuojantiems sportininkams.

Dalis irklavimo infrastruktūros čia įrengta nuo seno – abipus salos yra tarpinio finišo bokšteliai, nedidelė prieplauka, plūdurai.

„Apie kokį nors salos niokojimą ar kitą žalą negali būti nė kalbos. Juk kai buvo tvarkoma Karaimų sala priešais Salos pilį, buvo tik iškirsti menkaverčiai medžiai ir krūmai, todėl jos pakrantėse renginių metu žmonės laikinuose paviljonuose gali įsigyti gėrimų, maisto ar suvenyrų“, – kalbėjo savivaldybės vadovė.

Pasigedo diskusijų

Tačiau prieš tokius planus piestu stojo Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdžio įkūrėja Lina Leparskienė. Ji parašė laišką FISA vadovams, kuriame, be kita ko, apskundė Lietuvą dėl esą neišdiskutuotų dalykų, būtinų čempionatui surengti.

„Mes – ne prieš čempionatą. Tie čempionatai Trakuose vyksta nuolatos. Tiesiog pasigedome, kad nei Trakų valdžia, nei sporto vadovai nediskutavo apie tai su visuomene.

Jau ne kartą Trakuose esame susidūrę, kad opiais gamtos bei paveldo klausimais nepaisoma visuomenės nuomonės, ir projektai vis tiek yra plėtojami“, – teigė L.Leparskienė.

Ši veikėja taip pat priminė, kad FISA deklaruoja jautrumą gamtai ir paveldui, todėl ir pasiryžo nusiųsti laišką su perspėjimais, esą Lietuva, planuodama pasaulio irklavimo čempionatą, nepaiso tarptautinės federacijos nuostatų ir savo įstatymų.

„Pagal įstatymus jokioje saloje, kuri yra Trakų hidrografiniame draustinyje, negalimos jokios statybos, nes šis kraštovaizdis turėtų pasakoti apie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikus.

Kita vertus, ar iš tikrųjų FISA reikia tos infrastruktūros Plytinės saloje, ar tik vietos valdžiai? Gal tai perteklinė idėja? Juk ir anksčiau dėl papildomo tako irkluotojams norėta ežerą gilinti, o po to pasirodė, kad įmanoma išsiversti ir be to“, – kalbėjo L.Leparskienė.

Visada siekia garbės pakylų

„Mes, sportininkai, visada siekiame aukščiausių rezultatų. Mus motyvuotų dar labiau, jei pasaulio irklavimo čempionatas būtų surengtas Trakuose, turinčiuose senas irklavimo tradicijas.

Čia jau vyko bene septyni aukščiausio lygio sportiniai renginiai“, – sakė Lietuvos irklavimo federacijos vadovas Dainius Pavilionis.

Kalbėdamas apie tai, ką Lietuva ir Trakai laimėtų, jei čia vyktų pasaulio čempionatas, D.Pavilionis prisiminė dalyvavimą olimpinėse žaidynėse Londone 2012 metais.

„Prieš pat šias žaidynes Trakuose buvo pasibaigęs pasaulio jaunimo irklavimo čempionatas. Sėdėdami olimpinių žaidynių tribūnose girdėjome, kad viena ar kita irkluotojų komanda tapo nugalėtoja Lietuvoje. Taigi mūsų šalies vardas nuskambėdavo ne mažiau reikšmingai nei tomis akimirkomis, kai lietuviai sportininkai užlipdavo ant apdovanojimų pakylos.

Neabejoju, kad ir šįkart Trakai plačiai nuskambėtų, jei čia vyktų pasaulio čempionatas. Lietuvai tai neabejotinai duotų ir ekonominės naudos“, – kalbėjo LIF prezidentas.

D.Pavilionis pabrėžė, kad Trakai atitinka absoliučiai visus tarptautinius reikalavimus aukščiausio rango irklavimo čempionatams rengti – yra aštuoni takai po du kilometrus. Be to, varžybos vyksta natūraliame vandens telkinyje, negana to, čia fantastiškas peizažas.

„Vienintelė problema – vėjas, sukeliantis bangas, o jeigu vėjas šoninis, takeliuose būna nevienodos plaukimo sąlygos. Bet su panašiais trukdžiais susiduriame daugelyje šalių. Gamta yra gamta“, – kalbėjo specialistas.

LIF vadovas neabejoja, kad lietuviams namų sienos ir vanduo neabejotinai padėtų pasiekti pačių aukščiausių rezultatų: „Nenuleisime rankų, kovosime už Trakus iki paskutinės minutės. Juolab kad turime tikrai labai pajėgių ir pasaulyje pripažintų irkluotojų.“

Būtų svarbiausios varžybos

Vienas tituluočiausių Lietuvos irkluotojų, pernai Europos irklavimo čempionate Glazge (Škotija) laimėjęs sidabrą Mindaugas Griškonis prisipažino, kad pasaulio čempionatą Trakuose laikytų svarbiausiomis savo sportinės karjeros varžybomis: „Juk suvažiuotų garsiausi pasaulio irklo meistrai susikauti ne tik dėl čempionato apdovanojimų, bet ir dėl kelialapių į olimpiadą.

Nors iki čempionato dar ketveri metai, esu įsitikinęs, kad ne vienas lietuvis jame laimėtų ir medalius, ir galimybę ginti savo šalies garbę olimpinėse žaidynėse Paryžiuje.“

Šis irkluotojas Trakuose treniruojasi kiekvieną dieną ir kaskart pasidžiaugia galimybe plaukti natūraliu ežeru, o ne takeliais dirbtiniame vandens telkinyje.

„Tokių vietų pasaulyje – reta. Be to, mums, lietuviams, varžytis savo šalies istorijos šimtmečius menančioje vietoje – papildomas stimulas laimėti“, – sakė M.Griškonis.

Daugybė varžybų

2017 m. Trakuose surengtas FISA pasaulio jaunių (iki 18 m.) irklavimo čempionatas.

2016 m. Trakuose surengtas FISA Europos jaunių (iki 18 m.) irklavimo čempionatas.

2013 m. Trakuose surengtas FISA pasaulio jaunių (iki 18 m.) irklavimo čempionatas.

2012 m. Trakuose surengtas FISA pasaulio jaunimo (iki 23 m.) irklavimo čempionatas.

2011 m. Trakuose vyko tarptautinė „Baltic Cup“ regata.

2009 m. Trakuose surengta tarptautinė irklavimo regata „Družba“.

2008 m. Trakuose surengta FISA pasaulio meistrų irklavimo regata.

2006 m. Trakuose surengtas FISA pasaulio studentų irklavimo čempionatas.

2005 m. Trakuose surengta „Baltic Cup“ regata.

2002 m. Trakuose pirmą kartą surengtas FISA pasaulio jaunių čempionatas

1995 m. Trakuose pradėta vykdyti Lietuvos sporto klubų taurės regata.

1991 m. LIF priimta į Tarptautinę irklavimo federaciją (FISA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.