Netikėta dovana šeimai iš Kėdainių krašto: tokiems žmonėms visada norisi padėti

Visuomeninio judėjimo „Mūsų krašto sėkmei“ veikla telkiant geradarius pagerino ne vieno Kėdainių krašto gyventojo sudėtingą ir komplikuotą buitį.

P. Aukštikalnis rūpinosi teikiant pagalbą vienai Pelėdnagių seniūnijos šeimai, namo remontui atvežant statybines medžiagas ir operatyviai tarpininkavo dėl jų įsigijimo.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
P. Aukštikalnis rūpinosi teikiant pagalbą vienai Pelėdnagių seniūnijos šeimai, namo remontui atvežant statybines medžiagas ir operatyviai tarpininkavo dėl jų įsigijimo.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Pelėdnagių seniūnijos Pašilių kaime gyvenanti darbšti ir atsakinga šeima augina tris mažamečius vaikus.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Pelėdnagių seniūnijos Pašilių kaime gyvenanti darbšti ir atsakinga šeima augina tris mažamečius vaikus.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Pašiliečių gyvenamajame namelyje šaltuoju metų sezonu šilumos netrūksta. Šeima turi kitą opią problemą – penkiems asmenims namelyje maža vietos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Pašiliečių gyvenamajame namelyje šaltuoju metų sezonu šilumos netrūksta. Šeima turi kitą opią problemą – penkiems asmenims namelyje maža vietos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Džestina Borodinaitė, www.rinkosaikste.lt

Aug 14, 2019, 1:57 PM, atnaujinta Aug 14, 2019, 2:05 PM

Šį kartą visuomeninis judėjimas, vykdydamas akciją „Gerumo šviesa“, pagelbėjo Pelėdnagių seniūnijos Pašilių kaime gyvenančiai ir tris mažamečius vaikus auginančiai darbščiai ir atsakingai šeimai.

Liko gimtinėje

„Pašiliuose gimiau ir augau. Sukūrėme šeimą su vyru, atvykusiu iš Šiaulių rajono. Nenorėjome niekur keltis, todėl likome mano gimtinėje. Ilgą laiką gyvenome mano tėvų namuose, vėliau kėlėmės pas senelius, galiausiai gyvenome nuomojamame bute.

Savo nuosavą būstą, nedidelį mūrinį namelį, nusipirkome praeitų metų rugsėjį, o gyventi visam laikui į jį atsikraustėme tik gruodžio mėnesį. Džiugu, jog namelyje šaltuoju metų sezonu šilumos netrūksta. Turime kitą problemą – penkių asmenų šeimai čia tikrai maža vietos. Namelyje tik du nedideli kambariukai ir panašaus dydžio virtuvėlė“, – didžiausią šeimos problemą įvardija moteris.

Pašiliečių gyvenamajame namelyje šaltuoju metų sezonu šilumos netrūksta. Šeima turi kitą opią problemą – penkiems asmenims namelyje maža vietos. Asmeninio archyvo nuotr.
Įgyvendina palaipsniui

Mintys apie namelio didinimą pašiliečius kamuoja jau kurį laiką. Dideliems remonto darbams lėšų šeima neturi. Užsibrėžtus tikslus jie įgyvendina iš palaipsniui sutaupytų pinigų.

„Jau ėmėmės namelio platinimo darbų. Kol kas norimo dydžio patalpą apkalėme paprastomis plokštėmis. Po truputį pasitaupydami stengsimės darbus tęsti toliau. Planuojame įsirengti dar du nedidelius kambarėlius. Ateityje yra minčių susitvarkyti nedidelę patalpą, esančią namelio antrame aukšte.

Kada įgyvendinsime visus užsibrėžtus tikslus ir įsirengsime norimus kambariukus, viename jų labai norime turėti prausimosi kambarį. Pastaruoju metu gyvename kaimo sąlygomis, be jokių patogumų“, – apie ateities planus prakalbo pašilietė.

Pajamos padidės

„Lengviau pradėti didesnius remonto darbus bus, kada jauniausia mūsų šeimos atžala pradės lankyti darželį.

Ją į ugdymo įstaigą tikimės išleisti jau nuo šių metų rugsėjo. Tuomet, kada vaikai bus ugdymo įstaigoje, aš galėsiu dirbti ir mūsų šeimynos finansinės pajamos kaip mat padidės. Šiuo metu gyvename tik iš vyro atlyginimo, bet skųstis negalime. Iš tikrųjų to ir nedarome. Maistui ir visiems būtiniausiems dalykams pinigų užtenka. Lieka koks pinigėlis, kurį galime skirti ir taip norimam remontui. Turime nedidelį daržą, kuriame užsiauginame pagrindines daržoves. Jų savoms reik­mėms pakanka“, – apie šeimos gyvenimą pasakoja tris mažamečius berniukus auginanti darbšti mama.

Palaikymo netrūksta

„Netoliese gyvena mama, močiutė. Palaikymo mums tikrai netrūksta.

Užsienyje šiuo metu apsistoję brolis, sesė bei vyro brolis sugrįžę atostogų visada keletui dienų pasiima mūsų vaikus.

Aišku, ir mums su vyru yra noro išvykti į užsienį užsidirbti ir grįžus padoriai susitvarkyti namelį, tačiau mažamečiai vaikai pristabdo.

Nėra galimybių jų čia palikti, ko daryti ir nenorėčiau. Be savo vaikelių net keleto dienų neištverčiau.

Trūktų jų juoko, jų šurmulio. O su jais, be jokios abejonės, vykti būtų per sudėtinga“, – pabrėžia jauna moteris.

Pašalpų neprašo

Pelėdnagių seniūnijos socialinė darbuotoja Loreta Šaduikė su daugiavaike pašiliečių šeima bendrauja jau ne pirmą kartą. Specialistė, žinodama šeimos galimybes, pasidomėjo dabartine šeimos padėtimi.

„Esant galimybei, padedame dovanodami geresnės kokybės rūbelius vaikams. Taip pat visada šią šeimą įtraukiame ir į seniūnijos vykdomus renginius. Neslėpsiu, malonu padėti tiems, kurie tą pagalbą vertina.

Nors šiai šeimai teikiamos socialinės paslaugos, bet ji vykdo visus įsipareigojimus, todėl jau esame numatę šių paslaugų teikimą nutraukti. Priežastys, dėl kurių buvo privalu tai daryti, išnyko.

Kas keisčiausia ir kartu sveikintina, kad neskaitant to, jog šeimoje auga trys mažamečiai vaikai ir šeimos pajamos tikrai nėra didelės, bet pašalpų šie žmonės nėra prašę.
Patys, kaip geba, taip verčiasi, todėl vien jau dėl to visada kyla noras šiai šeimai padėti“, – tikina L. Šaduikė.

Susirūpino problema

Visuomeninio judėjimo „Mūsų krašto sėkmei“ projektų vadovė Vitalija Surgautienė, iš L. Šaduikės sužinojusi apie Pašiliuose gyvenančios šeimos padėtį, susirūpino šios šeimos problema.

Džiugina tai, jog prireikė kone mažiau nei savaitės, kol buvo imtasi operatyvaus problemos sprendimo.

Akcijos „Gerumo šviesa“ vykdymui pasirašyta visuomeninio judėjimo „Mūsų krašto sėk­mei“ pirmininko Arūno Kacevičiaus ir Kėdainių krašto kredito unijos vadovo Egidijaus Žaltausko bendradarbiavimo sutartis.

Dirba dėl krašto

Bendruomenės remia mus nariais, o mes bendruomenes – pinigais. Džiaugiamės turėdami tokias galimybes, todėl ta kryptimi ir dirbame.E. Žaltauskas

„Kadangi esame socialiai atsakinga kredito įstaiga, mūsų pagrindinis tikslas – dirbti Kėdainiams ir dėl šio krašto žmonių.

Atsiradus poreikiui jau ir anksčiau ne kartą prisidėdavome prie kraštiečių, kuriems nelengva, rėmimo. Tai – vienas iš pagrindinių mūsų kredito įstaigos tikslų.

Visada stengiamės savo uždirbtu pelnu dalintis su vietos bendruomene, prisidėti sprendžiant rajono problemas.

Juk bendruomenės remia mus nariais, o mes bendruomenes – pinigais. Džiaugiamės turėdami tokias galimybes, todėl ta kryptimi ir dirbame“, – tikina Kėdainių krašto kredito unijos vadovas Egidijus Žaltauskas.

Gavo daugiau nei tūkstantį plytų

„Organizuojant ir koordinuojant paramos teikimą buvo įsigyta daugiau nei 1 tūkstantis naudotų, bet dar galimų panaudoti silikatinių mažųjų plytų.

Džiaugiuosi, jog visuomeninio judėjimo „Mūsų krašto sėk­mei“ akcijos „Gerumo šviesa“ įgyvendinimo metu glaudžiai bendradarbiaujame su Kėdainių krašto kredito unija.
Telkdamiesi draugėn stengiamės atkreipti didžiausią dėmesį ir suteikti pagalbą sunkius išgyvenimus patyrusioms ir nelengvas naštas turinčioms visų rajono seniūnijų šeimoms“, – akcentuoja V. Surgautienė.

Operatyviai tarpininkavo

Visuomeninio judėjimo „Mūsų krašto sėkmei“ narys Paulius Aukštikalnis rūpinosi teikiant pagalbą šiai šeimai, namo remontui atvežant statybines medžiagas, ir operatyviai tarpininkavo dėl jų įsigijimo.

„Pagalbą suteikiame tiems, kuriems labiausiai jos reikia. Todėl siekdami savo tikslo – gerovės sunkiau besiverčiantiems kraštiečiams, stengiamės padėti visoms šeimoms ir niekada neskirstyti jų.

Per daugelio metų patirtį Vitalija Surgautienė susibendravo su daugeliu rajono bendruomenių ir tikrai kruopščiai sugeba atrinkti būtent tuos žmones, kuriems pagalba tikrai reikalinga ir kurie gautą paramą teisingai panaudoja bei įvertina.

Visada stengiamės būti dėmesingi ir prisidėti, o svarbiausia tai, kad kada pradedama daryti gerus darbus, visada atsiranda bendraminčių. Norėčiau paskatinti bendruomenes ir jų narius kiek galima daugiau matyti aplinkui ir nei vieno neišskaičiuojant stengtis geranoriškai pagelbėti savo kaimynui.

O tai, manau, galėtų padaryti kiekvienas, juk pagalba nėra vien materialūs dalykai. Kartais žmogui laimės suteikia pokalbis, išsikalbėjimas“, – apie atliekamus darbus kalba P. Aukštikalnis.

Išsimūrys sienas

Visuomeninio judėjimo „Mūsų krašto sėkmei“ sulaukusios daugiavaikės šeimos mamos teigimu, gautos plytos šeimai bus labai naudingos. Gautą paramą ji panaudos sienų mūrijimui.

„Esame labai dėkingi ir kartu labai nustebę. Niekada nebuvome prašę paramos, buvo keista, kad į mus kreipėsi socialinė darbuotoja su tokiu pasiūlymu. Kadangi panašią paramą gauname pirmą kartą, todėl tai tikrai labai netikėta.

Ir be jokios abejonės, esame laimingi, labai džiugu ir smagu“, – padėkos žodžių visiems prisidėjusiems prie paramos negaili džiaugsmo savyje negalintys nuslėpti pašiliškiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.