5 patarimai keliantiems sparnus iš tėvų lizdo: kaip pasirūpinti pirmu būstu ir savimi?

Kada laikas palikti tėvų namus ir pradėti gyventi savarankiškai? Kiekvienas atvejis unikalus, tačiau „Eurostat“ duomenys rodo, kad gimtąjį būstą lietuviai palieka sulaukę vidutiniškai 25 metų. Tiesa, artėjant naujiems mokslo metams ir jaunesni studentai žvalgosi pirmojo būsto. Pripratus prie besąlygiško rūpesčio ir meilės, apsigyventi pirmajame nuosavame bute ar name gali tapti nemažu iššūkiu bet kuriam jaunam žmogui. Tad apie ką reikia pagalvoti, kad naujieji namai nekeltų galvos skausmo ir leistų tiesiog mėgautis jaunyste?

Išsirinkti tinkamą gyvenamąją vietą ir susiderėti dėl geriausių būsto įsigijimo ar nuomos sąlygų – tik dalis darbo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Išsirinkti tinkamą gyvenamąją vietą ir susiderėti dėl geriausių būsto įsigijimo ar nuomos sąlygų – tik dalis darbo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2019, 3:22 PM

1 patarimas. Semkitės išminties iš tėvų

Išsikrausčius iš tėvų namų dažnai tarpusavio ryšis tik sustiprėja – pradedant savarankiško gyvenimo kelią jų patarimai ir patirtis yra neįkainojamas lobis. Juk tėvai jau ilgą laiką rūpinasi visais kasdienybės aspektais nuo A iki Z, tad tikrai gali pasidalinti savo išmintimi.

Remiantis draudikų duomenimis, jauni žmonės savanoriškai, o ne perkant būstą su paskola, turto draudimu aktyviausiai pradeda rūpintis jau perkopę 30-metį. Tai – jau gerokai po to laiko, kai vidutiniškai pradedamas savarankiškas gyvenimas. Būtent todėl kiekvienas tėvas iš patirties gali ir stengiasi pamokyti, su kokias nemalonumais teks susidurti buityje ir kiek jie gali sukelti nuostolių. Dalijimasis patirtimi – vienas būdų užšokti nelaimingam atsitikimui už akių.

„Pastaruoju metu dažnai pasitaiko atvejų, kai žmonės nori apsisaugoti nuo labai konkrečių įvykių. Tokių, su kuriais jau buvo susidūrę patys ar jų aplinka. Taip pat dažnai rūpinamasi ir atsakomybe prieš kaimynus – didžiuliai nuostoliai trūkus vandens tiekimo žarnelei ar vamzdžiui gąsdina ne vieną. Aktuali apsauga ir nuo vagysčių, kadangi šiais laikais visų namuose gausu brangios technikos, vertybių. Stebėtina, tačiau pastaruoju metu vis dažniau domimasi apsauga nuo gamtinių jėgų padarytų nuostolių“, – pasakoja „Compensa Vienna Insurance Group“ produktų ir rizikos vertinimo departamento vadovas Linas Laugalis.

2 patarimas. Pasirūpinkite tvarkingais dokumentais

Tiek perkant, tiek ir nuomojant būstą būtina sudaryti detalią, teisiškai galiojančią sutartį. Joje gali būti apibrėžtos ne tik mokėjimo sąlygos, bet ir numatytos galimos rizikos, nuostolių atlyginimo principai ir, kas atsakingas už įvykių padarinius (statytojas, savininkas, nuomininkas ar nuomotojas). Tai ypatingai aktualu besinuomojantiems butą ir norintiems apsisaugoti nuo galimų rizikų.

Į nuomos sutartį rekomenduojama įtraukti punktus apie nuomojamo būsto būklę, išvardyti jame esančius baldus, buitinę techniką. Tuo atveju, jei nuomojamas, pavyzdžiui, iš dalies baldais apstatytas būstas, galima savo iniciatyva sudaryti papildomą sutartį. Šitaip bus paprasčiau atskirti, už kokį turtą ir jo saugumą atsakingas nuomininkas ir už kokį – nuomotojas.

„Norint jaustis saugiau, verta pasidomėti ir būsto šeimininko požiūriu į saugumą. Galima pasiteirauti, ar savininkas turtą apdraudęs, ar galioja civilinė atsakomybė. Nuomojame būste nutikus staigiam ir netikėtam įvykiui, pavyzdžiui, namų užliejimo, gaisro atvejais, labai svarbu būti iš anksto susitarus, kas bus atsakingas už nuostolių atlyginimą“, – pataria L. Laugalis.

3 patarimas. Konsultuokitės su ekspertais

Išsirinkti tinkamą gyvenamąją vietą ir susiderėti dėl geriausių būsto įsigijimo ar nuomos sąlygų – tik dalis darbo. Prieš įsikraustant į naują butą ar namą, verta išsiaiškinti, kokia vamzdžių, šildymo sistemos ir elektros instaliacijos būklė. Juk niekas nenori sulaukti kaimynų skambučio ir žinios, jog butas užlietas ar kilo gaisras. Skaičiuojama, kad vidutinė žala dėl vandens padarytų nuostolių siekia apie 500 eurų, sudaužyti ar įskelti stiklai gali atsieiti apie 130 eurų ir tikriausiai nenuostabu, kad vidutinė gaisro žala siekia net 5100 eurų.

Žinoma, netikėtų nuostolių net ir labai saugantis galima neišvengti, tačiau visada galima iš anksto pasidomėti būsto sistemų kokybe. Būtent todėl pradedant gyvenimą naujuose namuose rekomenduojama kreiptis į santechniką, elektriką ir kitus specialistus, jog šie patikrintų, ar visos sistemos yra tvarkingos. Tai atlikus, išvykti iš namų net ir ilgesniam laikui bus žymiai ramiau.

4 patarimas. Apsaugokite turimus daiktus

Jaunam žmogui, ką tik palikusiam tėvų namus, gali tekti įsigyti visą būtiniausią buitinę techniką ir elektronikos prietaisus, o tai gali pareikalauti nemenko biudžeto. Išskiriami keli scenarijai, kuriuos reikia apsvarstyti, norint išvengti neplanuotų išlaidų. Visų pirma, buitinė technika ir elektronikos prietaisai genda ir to vidutinė žala siekia apie 180 eurų. Taip pat namuose skyla ir dūžta stikliniai paviršiai – tokio įvykio vidutinė žala dar didesnė ir siekia apie 230 eurų. Galiausiai, vagystės ir vandens padaryta žala taip pat gali pareikalauti nemenkų išlaidų.

„Šiandien nieko nebestebina telefono ekrano draudimas, bet lygiai taip pat galima apsaugoti ir kitą techniką, tokią kaip televizorius, indaplovė, šaldytuvas, kaitlentė. Pavyzdžiui, namuose dažniausiai dūžta televizorius, tačiau neatsilieka ir sugedusios indaplovės ar skalbyklės durelės, įskilusi kaitlentė. Visa tai – ne teorinės rizikos, o iš tiesų kas dieną vykstantys buitiniai įvykiai“, – teigia L. Laugalis.

5 patarimas. Mėgaukitės jaunyste

Norint išvengti nuostolių ir tiesiog ramiai mėgautis jaunyste bei pirmaisiais savo nepriklausomais žingsniais gyvenime, ekspertai rekomenduoja ugdyti įprotį nuolat rūpintis buitimi ir dalį rūpesčių perleisti atitinkamų sričių specialistams – draudimo, elektronikos, santechnikos. Pavyzdžiui, savarankiškai galima keisti vandens žarneles, o štai pastebėjus lašantį vandens maišytuvą, kreiptis į specialistus.

Nors gali pasirodyti, jog palikus tėvų namus pečius užgula daugybė naujų atsakomybių, šiek tiek investavus į namų saugumą, galima ramiai ir keliauti, ir dirbti, ir dalyvauti vakarėliuose, ir iki vėlumos leisti laiką mokantis ar dirbant. Visa tai – nesijaudinant dėl to, kas vyksta namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.