Energetinio naudingumo sertifikatas: be jo – nė iš vietos

Apie Energetinio naudingumo sertifikatą kalbama vis dažniau ir daugiau. Šis dokumentas tapo privalomas visiems pastatams su menkomis išimtimis. Jei norite priduoti, keisti, nuomoti, parduoti ar dovanoti būstą, be šio dokumento nei – iš vietos.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 26, 2019, 7:00 AM, atnaujinta Aug 26, 2019, 11:00 AM

Kas yra energetinio naudingumo sertifikatas?

Energetinio naudingumo sertifikatas, kaip ant delno atskleidžia visą pastato būklę. Vos pažvelgus į šį dokumentą tampa aišku, ką slepia pastato sienos. Galime numatyti, kiek kainuos pastato apšildymas. Energetinio naudingumo sertifikatas – būsto kokybės pasas. Jame nurodoma, kokiai energetinio naudingumo klasei priklauso būstas.

Pastato energetinio naudingumo klasė – tai pagal kvalifikacinio rodiklio C vertę nustatyta pastato ar jo dalies energetinio naudingumo klasė.

Energetinio naudingumo sertifikate taip pat nurodoma statinio paskirtis, šildomas plotas ir energijos kiekis, reikalingas šildyti vienam kvadratiniam metrui ploto.

Planuojantiems statyti naują būstą svarbu žinoti, kad jau nuo 2020 metų, pastatas turi atitikti A++ energetinio naudingumo klasę. Pastatas turi būti mažai pralaidus šilumai. Tačiau, kaip pastebi UAB „Klaipėdos statybos kompanijos“ direktorius Ričardas Petrikauskas, kad mažai energijos naudojančiuose namuose būtų užtikrintas patogumas, svarbu daug dėmesio skirti kokybiškai vėdinimo sistemai. Nepriekaištingai įrengta vėdinimo sistema padės erdvę aprūpinti grynu oru ir palaikyti pastovią temperatūrą. Be triukšmo ir skersvėjo patalpose bus jaučiamas šviežias oras, nepriklausomai nuo vėjuotumo lauke. Kitu atveju, nors jūsų būstas, bus labai sandarus ir atitiks aukščiausią energijos klasę, tačiau patogiai jame nesijausite.

Kaip nustatyti klasę?

Pačiam namo savininkui nustatyti energetinę būsto klasę vargu, ar pavyks. Turite susirasti kompaniją, kuri vykdo energetinio sertifikavimo veiklą. Reikia pastebėti, kad ne kiekviena kompanija gali energetinį sertifikavimą atlikti teisingai ir tiksliai nustatyti kokiai energetinei klasei priklauso būstas. Ypač jei kalbame apie A energinės klasės būstus. Tam, kad darbas būtų atliktas kokybiškai, reikalingi ilgalaikiai įgūdžiai ir sukauptas nemenkas patirties bagažas. Viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų, tai neatsakingas duomenų apie pastatą surinkimas.

Jei pastato sertifikavimas atliekamas netinkamai, turėsite skirti papildomų išlaidų naujam pastato sertifikavimui atlikti. O jei jūsų būstas nepriklauso A ir aukštesnei energetinei klasei, o turėsite sertifikatą, kad priklauso, teks turėti reikalų su valstybės institucijomis dėl dokumentų klastojimo.

Lietuvoje jau galima rasti ne vieną kokybiškas energetinio sertifikavimo paslaugas teikiančią įmonę. Gana didelį kiekį teigiamų klientų atsiliepimų turi sukaupusi jau minėta UAB „Klaipėdos statybos kompanija“. Ši kompanija savo veiklą pradėjo 2013 metais, kai tapo privalomas pastatų sertifikavimas. Joje dirba ilgametę patirtį turintys specialistai, kurie atsakingai atlieka savo darbą. Ši įmonė tikrai turi kuo pasididžiuoti, nes Klaipėdos statybos kompanija yra Lietuvos pastatų sertifikavimo centras, išdavęs daugiausiai sertifikatų Lietuvoje.

Tad rinkdamiesi kompaniją savo būsto energetiniam sertifikavimui, prieš tai atlikite „namų darbus“. Pasidomėkite kiek metų ta kompanija vykdo tokią veiklą, kokie yra klientų atsiliepimai.

Kokiems pastatams nereikalingas energetinio naudingumo sertifikatas?

Energetinio naudingumo sertifikatas nereikalingas šio tipo pastatams:

  • pastatams kuriuose nuolat negyvenama (sodo ar poilsio paskirties pastatai);
  • kultūros paveldo statiniams; maldos namams;
  • laikiniems pastatams, negyvenamoms patalpoms;
  • mažesniems nei 50 kvadratinių metrų pastatams.

Kaip atliekamas energetinis pastato sertifikavimas?

Įmonės „UAB Klaipėdos statybos kompanija“ direktorius džiaugiasi, kad jų kompanijos specialistai itin greitai ir kokybiškai atlieka energetinius pastato sertifikavimo darbus.

Prieš išduodant energetinio naudingumo sertifikatą įmonės darbuotojai:

  • apžiūri objektą,
  • išanalizuoja projektą,
  • atlieka sandarumo testus, jei būtina

Surinkus visą reikalingą informaciją specialistai apskaičiuoja statinio energetinį naudingumą, kurį privalomai užregistruoja Sertifikavimo centre ir energetinio naudingumo sertifikatą išduoda užsakovui.

Energetinio naudingumo sertifikato kaina yra nustatoma kiekvienu atveju individualiai – ji yra susieta su pastato naudingu plotu, bei priklauso nuo šių kriterijų:

  • Pastato sudėtingumo ir jo paskirties;
  • Sertifikavimo atlikimo termino;
  • Dokumentacijos pilnumo;
  • Pastato vietos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.