Vilniečiai tikrai nenusileis: jiems reikia pušyno, ne prekybos centro

Vilniaus mikrorajono Antakalnio gyventojai stojo ginti pušyno, kuriame turėtų iškilti prekybos centras: jo, gyventojų žodžiais, tikrai nereikia.

Antakalnio gyventojai nesupranta, kam pušyno vietoje statyti dar vieną prekybos centrą, kurių ir taip pakanka.<br>vizual.
Antakalnio gyventojai nesupranta, kam pušyno vietoje statyti dar vieną prekybos centrą, kurių ir taip pakanka.<br>vizual.
Vilniaus mikrorajono Antakalnio gyventojai stojo ginti pušyno, kuriame turėtų iškilti prekybos centras.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Vilniaus mikrorajono Antakalnio gyventojai stojo ginti pušyno, kuriame turėtų iškilti prekybos centras.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-08-29 12:04, atnaujinta 2019-08-29 12:42

Bendruomenė sukūrė peticiją, kurią pasirašė jau daugiau nei 800 žmonių. Surinktus parašus ketinama perduoti sostinės savivaldybei.

Peticijoje piktinamasi parengtu projektu, kuriuo siekiama iškirsti beveik 100 medžių tik tam, kad būtų pastatytas dar vienas prekybos centras. Nemenčinės pl. 15 ir 15H sklypuose ketinama pastatyti 2200 kv. ploto prekybos centrą, nors pagal galiojantį Vilniaus miesto bendrąjį planą ši teritorija skirta vienbučių ir dvibučių gyvenamų namų statybai, rašoma dokumente.

Peticjoje taip pat teigiama, jog Vilniaus miesto savivaldybė, neatsižvelgusi į vietinių gyventojų interesus, pakeitė šių sklypų žemės naudojimo būdą ir suteikė teisę iškirsti pušyną, taigi, ir statyti prekybos centrą.

„Antakalnio gyventojų bendruomenė nesutinka su tokiu Vilniaus savivaldybės sprendimu, nes jokio poreikio gyventojams naujam prekybos centrui nėra. Gyventojų poreikius užtikrina net 3 analogiškos paskirties ir dydžio prekybos centrai, esantys ne daugiau kaip 1 km atstumu nuo šios vietos, tad statyti dar vieną prekybos centrą, anot gyventojų, nėra nei poreikio, nei logikos.

Negana to, prekybos centrą planuojama statyti pušyne, kuriame auga šimtamečiai medžiai. Planuojama kirsti brandžias pušis ir ąžuolus, o vietoje gražaus pušyno įrengti asfaltuotą aikštelę automobiliams statyti. Pušis planuojama iškirsti ne tik sklype, bet ir už jo ribų, 12 gražiausių šimtamečių saugotinų pušų, augančių šalia kelio, bus iškirsta tik tam, kad būtų padarytas privažiavimas prie prekybos centro“, teigiama peticijoje.

Antakalnio rajono gyventojai teigia nenusileisiantys ir kovosiantys, kad pušynas būtų išsaugotas.

Kaip teigiama architektų biuro „313 architects“ parengtuose projektiniuose pasiūlymuose, kurie skelbiamas savivaldybės interneto puslapyje, žemės sklypų naudojimo būdas išties buvo pakeistas iš vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritorijų į komercinės paskirties objektų teritorijų.

„313 architects“ įmonės parengtuose projektiniuose pasiūlymuose numatomas taškinis sklypo užstatymas. Sklypo užstatymas suprojektuotas maksimaliai išsaugant esamą kraštovaizdį. Projektuojamoje automobilių stovėjimo aikštelėje paliekamas žaliasis plotas, kur yra esami medžiai, taip išsaugant didžiąją dalį jų.

Prekybos paskirties pastatas projektuojamas pietvakarinėje sklypo dalyje, pagrindiniu fasadu orientuotas į Nemenčinės plentą. Parenkant pastato vietą buvo atsižvelgta į maksimalų esamų medžių išsaugojimą.

Automobilių stovėjimas numatomas bendras abejuose sklypuose Nemenčinės pl. 15 ir 15H. Reikalingas minimalus automobilių stovėjimo vietų skaičius – 43 vietos.

Beje, prekybos centrų statyba Vilniaus mieste yra reguliuojama pagal Vilniaus miesto prekybos centrų plėtros schemą. Remiantis ja, žemės sklypai Nemenčinės pl. patenka į teritoriją „kitos miesto teritorijos“, kuriose galima visų tipų prekybos objektų plėtra.

Sklypai Nemenčinės pl. patenka ir į zoną, kur 500 metrų spinduliu teritorija yra aptarnaujama tik vieno prekybos centro. Tiesa, čia negalima statyti didelių, universalaus pobūdžio prekybos ir pramogų centrų, kurių bendras plotas nuo 5000 kv. m iki 10000 kv. m. Artimiausi prekybos centrai nuo sklypų Nemenčinės pl. nutolę iki kilometro atstumu.

Po Antakalnio gyventojų peticijos teigiama, jog projektas buvo pakoreguotas, to prašė ir sostinės savivaldybė, ir projekto užsakovas. Projekto pristatymas visuomenei vyks rugsėjo 2-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.