Buvusios valdžios dovanėlė Kėdainiams: priestatui prašyta suma neįkandama net didmiesčiams

Pasikeitus rajono valdžiai, į dienos šviesą pradeda lįsti nemalonūs ir net galimai skandalingi faktai dėl užstrigusių ir jau kelerius metus niekaip nepajudančių Šviesiosios gimnazijos priestato statybų.

Paaiškėjo, kad Švietimo mokslo ir sporto ministerija įtaria, jog Kėdainių šviesiosios gimnazijos priestato statybų projektas gali būti dirbtinai išpūstas, todėl iki šiol ir neskubėjo skirti jam reikalingų lėšų. <br>A. Barzdžiaus nuotr.
Paaiškėjo, kad Švietimo mokslo ir sporto ministerija įtaria, jog Kėdainių šviesiosios gimnazijos priestato statybų projektas gali būti dirbtinai išpūstas, todėl iki šiol ir neskubėjo skirti jam reikalingų lėšų. <br>A. Barzdžiaus nuotr.
Violeta Liutkienė: „Specialistus rado savivaldybė, bet konkursą organizavome mes, nes tą reikėjo padaryti skubiai.“<br>A. Barzdžiaus nuotr.
Violeta Liutkienė: „Specialistus rado savivaldybė, bet konkursą organizavome mes, nes tą reikėjo padaryti skubiai.“<br>A. Barzdžiaus nuotr.
Seimo narys Darius Kaminskas, rajono meras Valentinas Tamulis bei savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius įtakingam Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos kancleriui Tomui Daukantui siekė įrodyti, kad Šviesios gimnazijos priestato statybas būtina paankstinti.<br>A. Barzdžiaus nuotr.
Seimo narys Darius Kaminskas, rajono meras Valentinas Tamulis bei savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius įtakingam Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos kancleriui Tomui Daukantui siekė įrodyti, kad Šviesios gimnazijos priestato statybas būtina paankstinti.<br>A. Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kristina Kasparavičienė, www.rinkosaikste.lt

Nov 19, 2019, 3:22 PM, atnaujinta Nov 19, 2019, 3:56 PM

Panašu, kad šis projektas, į rajoną turėjęs pritraukti milijonines valstybės investicijas, galėjo būti stabdomas dirbtinai.

Ankstesniosios valdžios nurodymu paruoštas priestato statybų investicinis projektas daugiau nei dvigubai viršija techniniame projekte numatytą pirminę sąmatą ir realiai prilygsta tokioms sumoms, už kurias kituose rajonuose pastatomi net dvigubai didesni statiniai.

Paaiškėjo, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija įtaria, jog šis Kėdainių projektas gali būti dirbtinai išpūstas, todėl iki šiol ir neskubėjo skirti jam reikalingų lėšų.

Suma išaugo daugiau nei dvigubai

Šie skandalingi faktai paaiškėjo antradienį Seimo nariui Dariui Kaminskui, rajono merui Valentinui Tamuliui bei savivaldybės administracijos direktoriui Arūnui Kacevičiui Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje susitikus su šios ministerijos kancleriu Tomu Daukantu.

Susitikimą inicijavę kėdainiškiai įtakingam ministerijos atstovui siekė įrodyti, kad Šviesios gimnazijos priestato statybas būtina paankstinti ir pradėti bei skirti finansavimą darbams pradėti jau ateinančiais metais.

Štai tuomet ir paaiškėjo, kad šio projekto finansavimas ilgą laiką buvo užstrigęs todėl, kad tiek ministerijos specialistams, tiek ir pinigus skirstantiems Vyriausybės atstovams jis pasirodė esąs įtartinas.

Nuo kiek daugiau nei 2 milijonų, numatytų techniniame Šviesiosios gimnazijos priestato statybų projekte, ankstesnei valdžiai pristačius ministerijai šio objekto investicinį projektą suma „išsipūtė“ daugiau nei dvigubai – bemaž iki 5 milijonų.

Seimo narys Darius Kaminskas, rajono meras Valentinas Tamulis bei savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius įtakingam Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos kancleriui Tomui Daukantui siekė įrodyti, kad Šviesios gimnazijos priestato statybas būtina paankstinti.

„Mums buvo šviesiai tiesiai pasakyta, kad ši suma ministerijoje ir Vyriausybėje visus baugina. Visi supranta, kad iš tikrųjų tai yra labai reikalingas projektas, bet ta suma yra atbaidanti. Naujieji Kėdainių rajono savivaldybės vadovai, prašę paankstinti šio projekto finansavimą, gavo užduotį – kuo skubiau peržiūrėti ir patikslinti investicinį projektą.

Bet kuriuo atveju tas investicinio projekto peržiūrėjimas yra būtinas, nes tokia sąmata, kokia buvo pateikta anos savivaldybės vadovų, yra nereali. Mums ministerijoje šviesiai tiesiai davė pavyzdį – Vilniuje vienos gimnazijos priestatas, kurio kvadratūra faktiškai yra dvigubai didesnė, kainuoja tiek pat, kiek mūsų numatytas statyti perpus mažesnis Šviesios gimnazijos priestatas“, – „Rinkos aikštei“ sakė Seimo narys D. Kaminskas.

Kas ir kodėl galimai „išpūtė“ projektą?

Šiomis dienomis sprendžiama, kas turės peržiūrėti ir patikslinti Šviesiosios gimnazijos priestato statybų investicinį projektą. Jei perskaičiavus projektą paaiškės, kad jis galimai buvo išpūstas ir statyboms realiai reikės gerokai mažiau pinigų, ko gero, net neverta tikėtis, kad kas nors už tai prisiims atsakomybę ar paaiškins, kodėl buvo taip pasielgta, mat įmonė, kuri parengė tą projektą ir įvardijo, kad jam reikės bemaž 5 milijonų, yra bankrutavusi.

„Kol neperskaičiuotas investicinis projektas, mes nieko negalime pasakyti. Turėjome techninį projektą, o tam, kad gautume valstybės investicijas, reikėjo parengti investicinį projektą. Specialistus rado savivaldybė, bet konkursą organizavome mes, nes tą reikėjo padaryti skubiai. Pas mus atėjo, atnešė parengtą projektą, ir viskas“, – „Rinkos aikštei“ paaiškino Šviesiosios gimnazijos direktorė Violeta Liutkienė.

Seimo narys D. Kaminskas paklaustas, ar galima daryti prielaidą, kad Šviesiosios gimnazijos priestato investicinis projektas galimai buvo išpūstas tam, kad nebūtų pradėtas, atsakė: „Aš labai nenorėčiau tikėti tuo, kad tai buvo specialiai daroma. Bet tokių užuominų galėjo ir būti.“

Iškėlė ir dar vieną svarbią sąlygą

Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius neabejoja, kad investicinis projektas bus perskaičiuotas laiku ir dar šiemet bus suspėta jį pateikti svarstymui, kad Vyriausybė priestato statybai galėtų numatyti pinigų jau ateinančiais metais.

Tačiau tam, kad būtų sulaukta teigiamo atsakymo dėl finansavimo, reikia įvykdyti ir dar vieną labai svarbią sąlygą – savivaldybė prie šio projekto taip pat turi prisidėti ir iš savo biudžeto skirti ne mažiau kaip 35 procentus reikalingos sumos.

„Tokiam sprendimui turi pritarti rajono taryba. Jau ateinantį penktadienį vyksiančiame tarybos posėdyje teiksime sprendimo projektą dėl savivaldybės prisidėjimo prie gimnazijos priestato statybų projekto. Manau, kad visi rajono tarybos nariai yra sąmoningi ir supranta, kad Šviesiajai gimnazijai priestatas yra gyvybiškai būtinas, nes moksleiviams nebeužtikrinamos geros ugdymosi sąlygos – klasės yra perpildytos, bendruomenė negali įgyvendinti parengtų projektų, todėl labai tikiuosi, kad tarybos nariai pritars sprendimui, kad savivaldybė prie šio projekto turėtų prisidėti skirdama jo statyboms ne mažiau kaip 35 procentus reikalingų lėšų“, – sako meras V. Tamulis.

Tiki projekto sėkme

Jei savivaldybė laiku atliks minėtus namų darbus ir patikslins investicinį projektą bei priims sprendimą prisidėti prie projekto biudžeto lėšomis, yra didelė tikimybė, kad priestato statybos pajudės jau kitais metais.

„Jei sulauksime teigiamo sprendimo, tai nereiškia, kad savivaldybė savąją dalį lėšų projektui turės numatyti būtinai ateinančių metų biudžete. Prisidėjimas savo lėšomis iš principo numatytas lankstus. Tai reiškia, kad lėšas reikės skirti per projekto įgyvendinimo laikotarpį. Tą bus galima padaryti ir kitais ar net dar vėlesniais metais. Svarbiausia, kad tiek ministerija, tiek Vyriausybė supranta šio projekto svarbą ir pritaria nuostatai, kad pradėjus statybas, jas reikės pabaigti per trejus metus. Pinigai tam jau numatyti, tačiau ne nuo kitų metų, o nuo dar kitų“, – sako Seimo narys D. Kaminskas.

„Dabar savivaldybės užduotis – greitai ir gerai atlikti namų darbus, kad finansavimas būtų paankstintas ir pinigai vis tik būtų skirti jau ateinančiais metais. Tam, kad finansavimas būtų paankstintas, aš pats dėjau visas pastangas ir padariau viską, kas tik įmanoma ir kas nuo manęs priklauso. Didelės pagalbos ir palaikymo sulaukiau iš Seimo švietimo komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos, todėl tikrai tikiu, kad savivaldybei įvykdžius visus ministerijos reikalavimus, statybų pradžios sulauksime jau kitais metais“, – komentavo pašnekovas.

Šviesiosios gimnazijos priestato statybų projektas pradėtas 2014 metais.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei Kėdainių rajono savivaldybė į šį projektą jau yra investavusi 364 tūkst. eurų. Už šias lėšas buvo atlikta pastato konstrukcinė ekspertizė, parengtas techninis projektas, atlikta techninio projekto ekspertizė, užkonservuoti pamatai.

2019 metais Švietimo, mokslo ir sporto ministerija šiam projektui buvo skyrusi tik 50 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.