Europos Sąjungos ateitis – beveik energijos nevartojantys pastatai

Jau kitais metais įsigalios Europos Sąjungos pastatų energinio efektyvumo direktyva, kurioje yra numatyta, kad didžioji dalis pastatų ne vėliau kaip iki 2050 m. taptų neutralūs anglies dioksido emisijai. Ir būtų ekonomiškai efektyviai pertvarkyti į beveik nevartojančius energijos statinius. Išsikelto tikslo siekti pasižada ir Lietuva.

 Lietuvoje renovuota jau 2350 daugiabučių, kuriuose yra arti 70 tūkst. butų, o šiuo metu yra atnaujinami dar 428 namai. <br> Nuotr. iš BETA archyvo
 Lietuvoje renovuota jau 2350 daugiabučių, kuriuose yra arti 70 tūkst. butų, o šiuo metu yra atnaujinami dar 428 namai. <br> Nuotr. iš BETA archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2019, 10:47 AM, atnaujinta Nov 22, 2019, 10:51 AM

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta lapkričio 15 d. BETA ir Aplinkos ministerijos organizuotoje tarptautinėje konferencijoje „Pastatų atnaujinimo indėlis siekiant klimatui neutralios ekonomikos“ teigė, kad direktyvoje keliami tikslai yra ambicingi, tačiau nemažą įdirbį Lietuva jau yra padariusi, ypač daugiabučių namų energinio efektyvumo didinimo srityje.

„Lietuvos progresas didinant ne tik pavienių pastatų, bet ir kvartalų energinį efektyvumą leidžia kalbėti apie poveikio klimato kaitai mažinimą, miestų tvarumą ir pasikeitusį jų veidą bei gerokai išaugusią gyvenimo kokybę modernizuotuose daugiabučiuose“, – konferencijoje kalbėjo V.Serbenta.

Lietuvos ateitis – energetiškai efektyvūs pastatai

LR aplinkos ministerija, atsakinga už Lietuvos ilgalaikę renovacijos strategiją, jau yra pradėjusi parengiamuosius darbus, kuriuos greitai pristatys šalies gyventojams. Viešos konsultacijos ir jų rezultatų santrauka yra sudėtinė Ilgalaikės renovacijos strategijos dalis.

Anot aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos, direktyvoje numatyti įsipareigojimai reiškia susitarimą, kurį įgyvendinti Lietuva privalo, o pastatų energinio efektyvumo didinimas ir toliau bus vienas Vyriausybės prioritetų.

„Vis sparčiau ir efektyviau vykstanti renovacijos proceso eiga leidžia tikėtis, kad direktyvos numatytus tikslus įgyvendinsime sklandžiai ir ateityje Lietuvoje stovės tik energetiškai efektyvūs pastatai“, – sakė K.Mažeika.

Pastatų situaciją vertinti reikėtų iš anksto

Iki 2020 m. kovo 10 d. kiekviena valstybė narė Europos Komisijai turi pateikti ilgalaikę renovacijos strategiją, kurioje būtų išdėstytos veiksmų gairės, priemonės ir išmatuojami pažangos rodikliai norint pasiekti direktyvoje keliamus tikslus.

Konferencijoje kalbėjęs Europos Komisijos Energetikos direktorato pareigūnas Dimitrios Athanasiou akcentavo, kad ilgalaikė pastatų modernizavimo strategija numato išsamų renovacijos projektų sprendimų suplanavimą įvertinant dabartinį pastatų ekonominį potencialą ir jų energinį efektyvumą, pertvarkant juos į beveik energijos nevartojančius pastatus.

„Labai svarbu, kad kiekviena šalis įvertintų savo pastatų energinio efektyvumo situaciją prieš pradedant siekti ilgalaikės strategijos tikslų. Jeigu valstybės tai padarytų iš anksto, tai padėtų renkantis veiksmingas pastatų renovavimo priemones, padedančias efektyviai mažinti išmetamųjų dujų emisijas ir gyventojų sąskaitas už šildymą ir pagerinti piliečių gyvenimo kokybę“, – teigė Europos Komisijos pareigūnas.

Renovacija augina BVP

Bendtas Bendtsenas, ES Pastatų energinio efektyvumo direktyvos rengėjas ir buvęs Europos Parlamento narys, per konferenciją teigė, kad pastatų energinio efektyvumo didinimas yra vienas esminių būdų siekiant Paryžiaus susitarimo dėl klimato kaitos įgyvendinimo. Konferencijos dalyvis taip pat akcentavo, kad direktyvoje užsibrėžtą tikslą iki 2050 m. pasiekti yra įmanoma.

„Reikėtų suprasti, kad mažindami energijos vartojimą galime auginti ir valstybių BVP, nes didžioji dalis pastatų ES energiją naudoja neefektyviai, ir tai yra akivaizdus įrodymas, kad pastatų sektoriuje vis dar nepanaudotas didžiulis energijos taupymo potencialas. Pavyzdžiui, jeigu mano gimtinėje Danijoje nebūtų įgyvendinami energinį efektyvumą didinantys sprendimai, šalis iki 2050 m. prarastų 20 mlrd. eurų“, – skaičiavo B.Bendtsenas.

75 proc. Europos pastatų – energiškai neefektyvūs

Šiandien Europos pastatai sunaudoja 40 proc. visos energijos, o į atmosferą išleidžia 36 proc. visų šiluminį efektą sukeliančių dujų ir 75 proc. visų statinių yra energiškai neefektyvūs. Norint pasiekti direktyvos tikslą, kasmet visose ES šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, iki 2050 m. vidutiniškai turėtų būti atnaujinama po 3 proc. energetiškai neefektyvių pastatų.

Tai reiškia, kad iki 2030 m. Lietuvoje turėtų būti atnaujinta apie trečdalį visų senų pastatų, iki 2040 m. – apie du trečdalius, visi likę – iki 2050 m. Šiuo metu Lietuvoje renovuota jau 2350 daugiabučių, kuriuose yra arti 70 tūkst. butų, o šiuo metu yra atnaujinami dar 428 namai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.