Klaipėdoje su žeme sulyginti du istoriniai pastatai: baudos griovėjų negąsdina

Šimtamečių pastatų Klaipėdos senamiestyje griovėjams – neramios dienos. Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl didelės mokslinės, istorinės ir kultūrinės vertės turinčių vertybių sunaikinimo.

Pastatas K.Donelaičio gatvėje apgaubtas tinklu, kad nekiltų pavojaus praeiviams.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Pastatas K.Donelaičio gatvėje apgaubtas tinklu, kad nekiltų pavojaus praeiviams.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2019, 11:22 AM

Rugsėjį Daržų gatvėje Klaipėdoje buvo nugriautas 1773 metais statytas namas. Jis turėjo vėlyvojo baroko stiliaus bruožų, kurie buvo būdingi to laiko gyvenamiesiems namams.

Kadaise pirmajame aukšte veikė paštas, kituose aukštuose gyveno žmonės.

Kad šis namas senamiestyje griaunamas, nebuvo paprasta pastebėti – jis visas buvo apdengtas nepermatomu tentu, ant kurio išpaišyti spalvingi namo fasadai. Vėliau paaiškėjo, kad po tentu nieko nebeliko. Dabar ir pats tentas baigia subliūkšti.

Turėjo restauruoti

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vyriausiasis specialistas Laisvūnas Kavaliauskas teigė, kad namo savininkai taip elgtis negalėjo, nes pagal patvirtintą projektą buvo numatyta namą restauruoti ir kapitališkai remontuoti.

Namo savininkai tikino, kad visos vertingos detalės – plytos, medinės konstrukcijos, metalo dirbiniai – išsaugoti ir neva bus panaudoti.

Žmonės degė žvakutes

Panaši istorija nutiko ir Didžiojoje Vandens gatvėje. 1890 metais statytas namas nugriautas, nors jį buvo leista tik kapitališkai remontuoti ir restauruoti.

Pastato savininkų teigimu, pradėjus darbus ir pajudinus vieną jo sieną viskas subyrėjo kaip kortų namelis.

Pilietiški klaipėdiečiai degė žvakutes prie šių pastatų, dėjo vainikus prie valdininkų, turinčių rūpintis paveldu, kontorų.

Paveldosaugininkai tikino, kad niekas neleido tų pastatų griauti – buvo išduoti rekonstrukcijos leidimai. Departamento specialistai esą bandė stabdyti pradėtus griovimo darbus, bet į tai griovėjai nereagavo.

Specialistai skaičiuoja kultūros paveldo statiniams padarytą žalą. Kultūros paveldo departamento atstovų teigimu, ją turės atlyginti griovimo darbus organizavę asmenys.

Esą bus apskaičiuota, kokia žala padaryta valstybei, nuo to priklausys ir skirtina bauda.

Baudų niekas nebijo

Tarptautinės paminklų ir paveldo vietovių tarybos (ICOMOS) narys istorikas Dainius Elertas mano, kad menkos administracinės baudos nuo tokių incidentų neapsaugos.

„Klaipėdos senamiestyje jau prieš dešimtmetį neliko kelių vertingų statinių – vienu atveju tai buvo pavadinta kapitaliniu remontu, kitu – rekonstrukcija.

Dabar vėl tas pat. Sumoki kokių 500 eurų baudą ir gali griauti. O tokiems darbams vadovaujantys specialistai lieka nenubausti ir dirba toliau“, – stebėjosi D.Elertas.

Jau girdėti nuomonių, kad kultūros paveldo naikintojams turi grėsti baudžiamoji atsakomybė.

Tuomet kaltininkų lauktų ne tik daug didesnės baudos, bet ir laisvės atėmimas.

Laukiama, kol sugrius?

Paveldosaugininkai apskaičiavo, kad Daržų gatvėje nugriovus šimtametį namą padaryta žala gali siekti maždaug 200 tūkst. eurų.

Pilietiški klaipėdiečiai sunerimo ir dėl K.Donelaičio gatvėje stovinčio šimtamečio namo – baiminamasi, kad jo neištiktų toks pat likimas.

Jiems atrodo, kad specialiai vilkinami jo rekonstravimo darbai – neva laukiama, kol visiškai sugrius, o tuomet nebeliks ir problemos.

XIX amžiaus antrojoje pusėje statytas mūrinis namas su išlikusia fasado architektūra primena, kokie statiniai Klaipėdos centre kadaise buvo statomi butų nuomai.

Šio pastato ir šalia jo esančio žemės sklypo pagrindinė savininkė – Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė. Pastatą valdančiai bendrovei „Donelaičio namai“ priklauso ir dvi jos dukterys.

I.Šakalienė tikino, kad viskas daroma pagal patvirtintą projektą, tačiau dabar darbai yra sustabdyti.

Teko stabdyti ir šiame sklype kylančio naujo namo statybas.

Mat siekdama viską išsiaiškinti ir apginti viešąjį interesą sukruto Generalinė prokuratūra.

Šio mėnesio pabaigoje Klaipėdos apygardos teismas pradės nagrinėti bylą dėl valstybinės žemės pirkimo ir pardavimo sutarčių ir statybų leidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.