Šalia Nemuno salos Kaune gims prestižinis gyvenamasis ir verslo rajonas

SBA grupės įmonė „Urban Inventors“ Kaune kairiajame Nemuno krante, netoli numatomo M.K. Čiurlionio koncertų centro, vystys išskirtinį gyvenamųjų pastatų kompleksą ir verslo centrą.

Kaune kairiajame Nemuno krante, netoli numatomo M.K. Čiurlionio koncertų centro, dygs išskirtinis gyvenamųjų pastatų kompleksas ir verslo centras.<br> vizualizacija
Kaune kairiajame Nemuno krante, netoli numatomo M.K. Čiurlionio koncertų centro, dygs išskirtinis gyvenamųjų pastatų kompleksas ir verslo centras.<br> vizualizacija
Kaune kairiajame Nemuno krante, netoli numatomo M.K. Čiurlionio koncertų centro, dygs išskirtinis gyvenamųjų pastatų kompleksas ir verslo centras.<br> vizualizacija
Kaune kairiajame Nemuno krante, netoli numatomo M.K. Čiurlionio koncertų centro, dygs išskirtinis gyvenamųjų pastatų kompleksas ir verslo centras.<br> vizualizacija
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 28, 2019, 11:51 AM, atnaujinta Nov 28, 2019, 12:21 PM

Architektūrinę koncepciją, kaip išplėtoti šalia upės H. ir O. Minkovskių gatvėje esančią teritoriją, parengė nacionalinės premijos laureato Rolando Paleko architektų studija. Šie pasiūlymai tęsia pernai parengtos viso kairiojo Nemuno kranto Kaune plėtros architektūrinės vizijos idėjas.

Atgims kairysis Nemuno krantas

„Nepelnytai užmiršta buvusi pramoninė teritorija virs gyvu ir organišku rajonu gamtos apsuptyje. Rengdami architektūrinę koncepciją išnaudojame unikalią galimybę kurti miestą veidu atsisukus į Nemuną.

Darniai sujungus gyvenamąją, biurų ir paslaugų funkcijas, naujojo kvartalo laikrodis su žmonėmis tiksės 24 val. per parą, 7 dienas per savaitę. Ir visa tai – didžiausios Lietuvos upės, Aleksoto šlaitų miškų, Nemuno salos ir Kauno senamiesčio kaimynystėje“, – sako R. Palekas.

Pasak jo, naujojo rajono koncepcija parengta atsižvelgiant į kompleksinę kairiojo Nemuno kranto urbanistinę viziją, kuri visuomenei pristatyta šių metų pradžioje. Pagal šią pradedamą įgyvendinti viziją, šalia SBA grupės vystomo naujojo rajono teritorijos ateityje bus gausu traukos objektų.

Kairiajame Nemuno krante miestas planuoja koncertų centrą. Kaimynystėje esančioje Nemuno saloje, kurioje jau yra „Žalgirio arena“, numatoma statyti vandens sporto centrą bei Mokslo muziejų. Salą su projekto teritorija taip pat numatoma sujungti nauju pėsčiųjų-dviratininkų tiltu. Šiuo metu jau įvykęs architektūrinis konkursas, išrinktas laimėtojas, pradėti parengiamieji darbai.

Rajonas – gamtos apsuptyje

Naujasis rajonas bus lengvai pasiekiamas ir labai arti miesto centro, tačiau apsuptas gamtos – natūralių Nemuno krantinių, vieno didžiausių Kauno parkų – Nemuno salos ir Aleksoto šlaitų žaluma.

R. Paleko teigimu, gamtos artumas diktavo ir architektūrinius naujojo rajono sprendinius. Siekiant sukurti projektuojamos teritorijos vizualinį ir emocinį ryšį su Nemunu, pirmojo vystymo etapo teritorijoje išnaudotas natūralus krantinės reljefo kitimas ir numatytos besileidžiančios upės link pėsčiųjų gatvelės.

Atsižvelgiant į natūralios gamtos apsuptį bei dominuojančius tolimus apžvalgos taškus, pasirinkta nuosaiki architektūra ir atpažįstamo silueto pastatai. Parenkant pastatų apdailos medžiagas ir gerbūvio elementus, siekiama darnios integracijos į aplinką ir kartu išsaugoti vieno seniausių Lietuvoje buvusio upių uosto nuotaiką.

„Kiekvienas pastatas yra atitrauktas vienas nuo kito tokiu atstumu, kad būtų užtikrinta natūrali šviesa, ir būtų sukurtos properšos vaizdams ir gamtos įsiliejimui į kvartalą. Butai bus projektuojami taip, kad gyventojai pro langus ir iš lodžijų galėtų stebėti upės tėkmę arba žvelgti į miškingus Aleksoto šlaitus“, – sako R. Palekas.

„Naujasis rajonas „pasmerktas“ tapti prestižiniu dėl vietos, vientisos plėtros vizijos, aukščiausios kokybės, organiškos architektūros pastatų ir jaukių viešųjų erdvių.

Pagal koncepciją, pirmajame 2,5 ha teritorijos vystymo etape H. ir O. Minkovskių gatvėje iškils tvarus biurų pastatas bei penki gyvenamieji namai ant Nemuno kranto. Juose bus įrengti 145 butai.

Arčiau gatvės suplanuoto verslo centro plotas sudarys apie 10 000 kv. metrų. Visą pastatų kompleksą sujungs požeminė automobilių aikštelė“, – sako naująjį kvartalą vystančios SBA grupės įmonės „Urban Inventors“ vadovas Lionginas Šepetys.

Dėmesys viešosioms erdvėms

Jo teigimu, būsimajame kvartale projektuojamas biurų pastatas atspindės šiuolaikiškas ir inovatyvias architektūros, statybos technologijų tendencijas. Ypač didelis dėmesys skiriamas pastato funkcionalumui, lankstumui, logiškam išplanavimui ir patogiam darbuotojų bei lankytojų srautų užtikrinimui. Verslo centras bus ergonomiškas, taupantis energiją ir draugiškas aplinkai.

Išskirtinė kairiojo kranto savybė yra neribotas priėjimas prie Nemuno. Stiprinant šią vertybę, tarp gyvenamųjų namų ir upės projektuojama viešoji krantinės erdvė – promenada, pritaikyta pėstiesiems ir dviračių eismui. Šalia gyvenamųjų namų numatyta vaikų žaidimų aikštelė, žaliuojantys kiemai.

Šiuo metu naujojo rajono architektūriniai pasiūlymai yra viešinami. „Urban Inventors“ statybas numato pradėti kitų metų antroje pusėje. Iš viso į 2,5 ha sklypo H. Ir O. Minkovskių g. vystymą SBA grupė numačiusi investuoti apie 50 mln. eurų, o detalios investicijos pirmojo etapo darbams paaiškės po galutinio architektūrinės koncepcijos patvirtinimo.

SBA grupė yra viena didžiausių Lietuvoje, veikianti NT, tekstilės ir baldų gamybos sektoriuose.

Grupės įmonėse dirba per 5000 žmonių. SBA priklauso NT inovacijų bendrovė „Urban Inventors“, vystanti verslo slėnį „Green Hall“ Vilniuje ir BLC verslo centrą Kaune, taip pat investicijų valdymo bendrovė „Capitalica Asset Management“, kuri Kaune valdo verslo centrą „Kauno Dokas“, Vilniuje – „135“ ir vysto modernių biurų kompleksą „Verde“ Rygoje.

SBA baldų gamybos sektoriui priklauso „SBA baldų kompanija“, valdanti „Klaipėdos baldus“, „Šilutės baldus“, „Germaniką“, „Visagino liniją“, „Mebelain“, o taip pat minkštų baldų gamintojas „Kauno baldai“.

SBA tekstilės sektorių sudaro „Utenos trikotažas“ kartu su bendrovėmis „Šatrija“ ir „Mrija“. SBA neseniai įsteigė bendrovę „SBA Modular“, kuri Lietuvoje planuoja statyti fabriką ir gaminti modulinius daugiaaukščius namus. Taip pat šiemet įsigijo robotikos ir automatikos sprendimus siūlančią bendrovę „Robotex“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.