Seimas pritarė didelės kritikos sulaukusiam nekilnojamojo turto mokesčiui: tai palies daugybę žmonių

Nuo 2020 metų nekilnojamojo turto (NT) mokestį, kurio tarifas 0,5 proc., mokės didesnės nei 150 tūkst. eurų vertės būsto savininkai – tam balsavimu pritarė Seimas. Iki šiol buvo apmokestinamas NT, kurio vertė – daugiau kaip 220 tūkst. eurų. 

Seime vyko balsavimas dėl nekilnojamojo turto mokesčio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime vyko balsavimas dėl nekilnojamojo turto mokesčio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2019, 11:34 AM, atnaujinta Dec 12, 2019, 12:29 PM

Priėmus NT įstatymą, suvienodintas minimalus NT mokestis visam apmokestinamam gyventojų ir įmonių NT: nuo 0,3 proc. iki 0,5 proc. Maksimalus tarifas išliko 3 proc.

Asmenims, auginantiems tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 metų ar neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 metų, taip pat vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį), kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, NT bus apmokestintas tik tuomet, jei jo vertė viršys 200 tūkst. eurų.

Seimo narys Valius Ąžuolas Seimo posėdyje pateikė pasiūlymą, jog pirmasis arba vienintelis nekilnojamasis turtas apskritai nebūtų apmokestintas, tačiau šis pasiūlymas palaikymo taip ir nesulaukė.

Skaičiuojama, jog naujasis mokestis į valstybės biudžetą papildomai atneš 2,5 mln. eurų.

Seimo narys Mykolas Majauskas kvietė tuos, kuriems rūpi vieniši, vyresnio amžiaus žmonės apskritai balsavimą ignoruoti. Jo teigimu, visų pirma, nuo įstatymo priėmimo iki įsigaliojimo turi praeiti 6 mėn., šiuo atveju įstatymas įsigaliotų jau po kelių savaičių. 

Antra vertus, šis mokestis palies vienišas, besiskiriančias šeimas, be to, daugiausia – sostinės gyventojus. Kone jautriausia grupė – senjorai, kurie gyvena butuose senamiestyje, kas tikrai nereiškia, kad jie turi pajamų mokesčiui susimokėti.

Galiausiai, NT mokestis keliautų į valstybės biudžetą, ne savivaldybių, nors būtent jos rūpinasi infrastruktūra. Turtingiausieji, neabejojama, mokesčio išvengs perregistruodami būstus įmonėms.

Seimo narys V. Ąžuolas priminė, kad NT įstatymas nėra naujas, tik iki 150 tūkst. eurų mažinama suma, nuo kurios mokestį taps privalu susimokėti, o dėl nuleistos kartelės didelio rato žmonių šis įstatymas nepalies.

Teigiama, jog apmokestinus didesnės nei 150 tūkst. eurų vertės NT, 71 proc. jo mokėtojų būtų iš Vilniaus, 7 proc. – iš Klaipėdos, 6 proc. – Vilniaus rajono, 4 proc. – Kauno ir 2 proc. – iš Klaipėdos rajono.

Iki 150 tūkst. eurų sumažinti neapmokestinamąjį dydį pasiūlė valstiečiai Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė, Jonas Jarutis ir Aušrinė Norkienė. Solidesnę kartelę – 200 tūkst. eurų – valstiečiai siūlė šeimoms, auginančioms tris ir daugiau vaikų arba neįgalų vaiką. Iki šiol joms taikyta 286 tūkst. eurų riba. 

Seimo narys Simonas Gentvilas prieš balsavimą priminė, kad nors mokestis buvo pavadintas neišvengiamu, pasiūlymų būta įvairių, pavyzdžiui, kad mokesčiu nebūtų apkrautas vienintelis turtas. S. Gentvilas replikavo, jog vienintelė grupė, atleista nuo šio mokesčio, ūkininkai, todėl valstiečiai apskritai neturi moralinės teisės jo užkrauti viduriniajai klasei, maža, to, nemažai lėšų pareikalaus mokesčio administravimas. 

Seimo narė Gintarė Skaistė teigė, jog kritikos šis įstatymas sulaukė itin daug, tačiau nebuvo koreguojamas. „Formuojasi mažas gyvulių ūkelis, kuomet NT verčiau turėti įmonės, o ne fizinio asmens vardu ar perrašyti jį. Įstatyme nenumatyta išimčių vienišoms, išsiskyrusioms, artimųjų netekusioms šeimoms. Galiausiai, surinkti milijonai atitektų ne savivaldybėms, o nukeliautų į valstybės biudžetą, kas yra sisteminis šio įstatymo trūkumas“, – kalbėjo Seimo narė. 

Seimo narys Juozas Varžgalys komentavo, jog netiki, kad staiga turtingieji ims perrašyti turtą įmonėms, nesibaimindami galimų bankrotų.

Seimo narys Kęstutis Masiulis neabejoja – egzistuojantis NT mokestis ydingas. Naujasis – žingsnis į priekį. „NT mokestis daugelyje šalių – tipinis savivaldos mokestis, tik ne Lietuvoje. Reikėtų nubrėžti bendrus rėmus ir leisti mokestį rinkti miestų valdžiai. Kol kas šis mokestis skylėtas kaip olandiškas sūris“, – teigė K. Masiulis. Kitas Seimo nario siūlymas, jog savivaldybėms turėtų būti suteikta teisė kai kuriuos gyventojus savo nuožiūra atleisti nuo NT mokesčio. 

Priimant įstatymą jam pritarė 72 Seimo nariai, nepritarė 1, susilaikė 2. 

Dar prieš posėdį Seimo konservatorių frakcijos narė Ingrida Šimonytė sakė, kad valdančiųjų siūlymas išplėsti nekilnojamojo turto (NT) mokesčio bazę apmokestins ne prabangų, o standartinės šeimos būstą.

„Dabar, kuomet pagal valdančiųjų siūlymus neapmokestinamas pajamų dydis nuleistas iki 150 tūkst. eurų, tai jau bus ne kažkokių milijonierių ar prabangos apmokestinimas, o visiškai įmanomo gyventi standartinei šeimai būsto apmokestinimas“, – sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, vienišiems asmenims mokėti šį mokestį bus itin sunku. „Gerai, jeigu šeima yra pilna, abu tėvai dirba, gauna pajamas, tai kažkaip jie tą paskolą išsimoka ir turbūt išsimokės ir NT mokestį. Bet, jeigu yra, tarkime, vieniša mama, kuri liko su namu Vilniuje, su dviem vaikais ir su paskola, tai įsivaizduokite tos moters situaciją, kaip jai bus smagu šitą mokestį mokėti ir ką ji galvos apie mokesčių sistemos teisingumą“, – teigė Seimo narė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.