Seimas galutinai apsisprendė dėl pirmojo būsto ir pernuomojamų savivaldybių butų

Pasirodžius informacijai apie pigiai išsinuomotus ir rinkos kainomis, esą tik vasaros sezonu, pernuomojamus Neringos savivaldybei priklausančius butus, Seimas ėmėsi iniciatyvos įstatymu uždrausti iš savivaldybių būstus gavusiems žmonėms tokiu būdu papildomai užsidirbti.

Paramos pirmajam būstui regionuose įsigyti naudos nepaneigė nė vienas Seimo narys.<br>A. Srėbalienės nuotr.
Paramos pirmajam būstui regionuose įsigyti naudos nepaneigė nė vienas Seimo narys.<br>A. Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS (Sniegė Balčiūnaitė)

Dec 20, 2019, 8:40 AM, atnaujinta Dec 20, 2019, 11:02 AM

Kontroliuos nusikaltusias savivaldybes

„Įstatyme nėra imperatyvios nuostatos, kad šių butų negalima subnuomoti. Jame nustatyta, kad savivaldybės būstas, atsižvelgiant į socialinio būsto poreikį, savivaldybės tarybos sprendimu įrašomas į socialinio būsto fondą ir naudojamas teisę į socialinio būsto nuomą turintiems asmenims ir šeimoms aprūpinti būstu, tačiau Neringos savivaldybė, nors šiuo metu socialinio būsto nuomos laukia 28 šeimos, išduoda leidimus subnuomai“, – įstatymo priėmimo išvakarėse komentavo pasiūlymo iniciatoriai.

Posėdyje Seimas kone vienbalsiai (už balsavo 96, o susilaikė du (liberalai Gintaras Steponavičius ir Gintaras Vaičekauskas) pritarė šiam nemenkų diskusijų sulaukusiam Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo pakeitimui, kuriuo įtvirtintas nuostatas, jog savivaldybės būsto fonde esančių būstų pernuomoti nebebus galima. Savivaldybių būsto fondą sudaro socialiniai būstai ir savivaldybės būstai.

Pirmojo būsto įstatymas – ne be priekaištų

Nemažai diskutuota ir dėl reikalingų Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymo pokyčių, mat visos skirtos lėšos iki šiol nepanaudojamos. 

Seimo narys Valius Ąžuolas komentavo, jog šis įstatymas vykęs, ypač regionuose paraiškos teikiamos tikrai aktyviai. Anot Seimo nario, norisi tik paprastesnių sąlygų, kad besikreipiančių šeimų ratas didėtų. Vida Ačienė antrino, jog programa pasiteisino, įsibėgėja, atsiliepimai teigiami. 

Seimo narys Tomas Tomilinas komentavo, jog pradžioje netrūko skeptikų, teigusių, kad įstatymas neveiks, niekas nenorės keltis į kaimą, tačiau situacija esą pasirodė priešinga. Žmonės nori ten gyventi. Tiesa T. Tomilinas nesigynė, jog išties maždaug pusė žmonių, kurie kreipiasi paramos pirmajam būstui, keliasi į priemiesčius, ko drausti įrankių nėra, tačiau nemaža dalis renkasi apsigyventi regionuose.  

Pakeitimais Seimas įtvirtino, jog pirmąjį būstą regionuose įsigyjančios jaunos šeimos nuo 2020-ųjų vasario galės keisti jiems kreditą suteikusį banką. 

Seimo pritarimas leido pirmąjį būstą provincijoje įsigyjančioms jaunoms šeimoms į paramą pretenduoti ir tais atvejais, jeigu jie turės nekilnojamojo turto, kurį bus įgiję iki pilnametystės, pavyzdžiui, būdami nepilnamečiai paveldėjo dalį nekilnojamojo turto. 

Galiausiai, jeigu turimas nekilnojamasis turtas netinkamas gyventi, jo savininkai taip pat galės pretenduoti į paramą įsigyti pirmąjį būstą.

Už pakeitimus balsavo 107 Seimo nariai, o susilaikė trys.  

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu