Po buto remonto vilnietis atliekas vežiojo iš vienos vietos į kitą: verčiau būtų išmetęs

Nori pasielgti teisingai, bet tave verčia laužyti taisykles. Tokioje situacijoje atsidūrė vilnietis, panoręs teisėtai išmesti po buto remonto likusias atliekas.

Vilnietis nustebo, kad tarą su dažais Liepkalnio aikštelėje galima priduoti, o tos pačios taros be dažų – ne.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnietis nustebo, kad tarą su dažais Liepkalnio aikštelėje galima priduoti, o tos pačios taros be dažų – ne.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tokius vaizdus užfiksavo fotografas statybinių atliekų sąvartynas Liepkalnio gatvėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tokius vaizdus užfiksavo fotografas statybinių atliekų sąvartynas Liepkalnio gatvėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tokius vaizdus užfiksavo fotografas statybinių atliekų sąvartynas Liepkalnio gatvėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tokius vaizdus užfiksavo fotografas statybinių atliekų sąvartynas Liepkalnio gatvėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-02-14 14:19, atnaujinta 2020-02-14 14:25

Į nedidelės mašinos bagažinę telpančias šiukšles – plytas, cementą, tinką, glaistą, dažus – vyras galėjo tiesiog išmesti į konteinerį.

Tačiau jaunas vilnietis norėjo pasielgti atsakingai, todėl surūšiuotas statybines atliekas nuvežė į didelių gabaritų surinkimo (priėmimo) aikštelę Liepkalnio gatvėje Vilniuje.

Pavyko iš trečio karto

Medį, metalą ir popierių priėmė be problemų, o štai plastikinius dažų kibirus ir net glaistą aikštelės darbuotojas nurodė vežti į Geologų gatvę.

„Taip ir padariau, tačiau ten veikiančio „Žalvario“ atstovas pasakė: „Supraskite, esame komercinė įmonė, tad priduoti kilogramą atliekų pas mus kainuoja eurą.“ O aš vien tinko, kurį irgi pavadino toksiška medžiaga, turėjau per 30 kilogramų, tad už šiukšlių pridavimą mokėti šimtą eurų man pasirodė nelogiška“, – pasakojo vyras.

Grįžęs namo jis internete rado informacijos, kad Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) valdomose didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse sostinėje nemokamai galima priduoti 10 kilogramų pavojingų atliekų.

„Tada paskambinau į Liepkalnio aikštelę ir pasiteiravau, kaip čia yra. Darbuotojas pasakė, kad 10 kilogramų galiu atvežti, nors prieš tai net į kalbas nesileido. Galiausiai tuos dažus susinervinęs nuvežiau į Pilaitės prospekte esančią aikštelę, kur viską pridaviau be problemų“, – pasakojo vyras.

Vilniečiui apmaudžiausia, kad jis buvo priverstas bergždžiai važinėti po miestą ir kelias dienas nuodytis kvėpuodamas bagažinėje esančiomis toksiškomis medžiagomis.

„Norėjau pasielgti atsakingai, bet dėl to patyriau nepatogumų. Net plytelių klijus jie laiko toksiškomis medžiagomis ir nori skaičiuoti pinigus. Sakau, kad čia ta pati plytelė, tik miltelių formos – apipylus vandeniu ji sukietėja. Tad nieko keista, kad pamiškės pilnos atliekų arba jos keliauja į konteinerius“, – piktinosi vyras.

Tuščios dažų taros neima

Tinklalapyje vaatc.lt skelbiama, kiek ir kokių atliekų nemokamai priimama Pilaitės prospekte, Liepkalnio, V.A.Graičiūno ir Pramonės gatvėse esančiose aikštelėse: po 250 kg metalo, medienos, statybinių ir didžiųjų atliekų, 20 kg plastiko, 30 kg popieriaus, 100 kg stiklo, po 50 kg baterijų ir akumuliatorių, drabužių ir tekstilės, 1500 kg nebenaudojamos elektros ir elektroninės įrangos, 10 kg pavojingų atliekų ir kitų.

Paskambinus į Liepkalnio aikštelę jos darbuotojas pareiškė, kad nemokamai priima 10 kg pavojingų atliekų, o už kiekvieną papildomą kilogramą reikia mokėti 1,48 euro.

Bet pradėjus domėtis, kodėl pažįstamas vyras aikštelėje negalėjo priduoti nė kilogramo dažų likučių, aikštelės darbuotojas rado kitą paaiškinimą: „Ten, ponia, galėjo būti, kad dažų nėra, tik tara. Tai tokius dalykus reikia vežti į Geologų gatvę. Tuščios taros mes neimame. O dažus atvežkite – paimsime be problemų.“

Nepatikėjusi perklausiau, ar teisingai supratau, kad tarą su dažais Liepkalnio aikštelėje priduoti galima, o tos pačios taros be dažų – jau ne.

„Dažus su indu paimsiu, jei be dažų – neimsiu. Čia jau tuščia pavojinga tara“, – aiškino aikštelės darbuotojas.

Internete rašoma kitaip

Tuo metu tos pačios VAATC valdomos Pilaitės prospekte esančios aikštelės darbuotojas jau aiškino kitaip – be problemų priims net ir tuščias dažų dėžutes.

Kiekvienas papildomas kilogramas kainuos 1,29 euro, atsiskaityti galima tik kortele.

Net vaatc.lt tinklalapyje pavojingomis atliekomis vadinami klijai, derva, dažai ir lakas, tirpikliai (pavyzdžiui, acetonas), rašalas, hidraulinė, variklio ir pavarų dėžės tepalinė alyva, stabdžių ir aušinimo skysčiai, kuro ir tepalų filtrai, pakuotės, užterštos pavojingų medžiagų likučiais (pavyzdžiui, flakonėliai), tepaluotos šluostės ir drabužiai.

Aikštelėse nepriimamos tik atliekos, kurių negalima identifikuoti, esančios nesandariose ar pažeistose pakuotėse.

Aikštelės – ne sąvartynas

„Mūsų tinklalapis – pagrindinis informacijos šaltinis svarstant, vežti ar nevežti atliekas į aikštelę. Pagal jame pateiktą informaciją atliekas galima vežti drąsiai“, – tvirtino VAATC direktorius Tomas Vaitkevičius.

Įmonės vadovas apgailestavo, kad socialiai atsakingas vilnietis Liepkalnio aikštelėje buvo suklaidintas.

„Reikalavimai, ką galima ir ko negalima priimti mūsų aikštelėse, yra labai griežti, bet operatoriai irgi klysta. To neturėtų būti.

Deja, susiduriame ir su požiūriu, kad žmonės mūsų aikšteles vertina kaip sąvartyną, tad tenka priminti, jog atliekos turi būti sutvarkytos.

Pernai priėmėme 50 procentų daugiau atliekų nei 2018 metais, todėl situacija gerėja“, – aiškino T.Vaitkevičius.

VAATC direktorius atkreipė dėmesį, kad jei jo vadovaujamos įmonės darbuotojai dėl apribojimų toksinių atliekų priimti negali, privalo informuoti apie galimybes rinktis: siųsti klientus ne tik į „Žalvario“, bet ir į valstybės valdomą bendrovės „Toksika“ aikštelę.

Dažai gali užsidegti

Gintautas Mackonis

Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus Atliekų vežėjų kontrolės skyriaus vadovas

„Dažai ir tara su dažų likučiais yra pavojingų medžiagų ir daiktų sąraše, todėl privalu juos vežti į specializuotas atliekų surinkimo aikšteles, o ne mesti į konteinerius prie namų.

Dažai lengvai užsiliepsnoja, tad kyla pavojus, kad užsiliepsnos ir visas konteineris. Jei dažai ne kibiruose, o flakonėliuose, jie gali sprogti.

Jeigu atliekų vežėjas konteineryje pastebi dažų tarą, jis turi ją atskirai surinkti ir už tai skaičiuojamas papildomas atliekų surinkimo mokestis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.