Per nepilną mėnesį: 7 gaisrai, 8 žuvę žmonės – gyventojai įtaria NT plėtotojus

Jekaterinburge ieškoma serijinių padegėjų. Žuvo jau aštuoni žmonės. Manoma, kad Rusijos miestuose dėl prestižinių namų statybų deginami ištisi senų namų kvartalai.

Jekaterinburge per 18 dienų – septyni gaisrai, oficiali priežastis – padegimai<br>ITAR-TASS nuotr.
Jekaterinburge per 18 dienų – septyni gaisrai, oficiali priežastis – padegimai<br>ITAR-TASS nuotr.
Jekaterinburge per 18 dienų – septyni gaisrai, oficiali priežastis – padegimai<br>ITAR-TASS nuotr.
Jekaterinburge per 18 dienų – septyni gaisrai, oficiali priežastis – padegimai<br>ITAR-TASS nuotr.
ITAR-TASS nuotr.
ITAR-TASS nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 9, 2020, 3:04 PM, atnaujinta Apr 9, 2020, 3:39 PM

Kovo mėnesį, per 18 dienų – septyni gaisrai, oficiali priežastis – padegimai. Pastarojo meto gaisras nusinešė aštuonių žmonių gyvybes. Dviaukščių gyventojai organizavo savo namų gynybą.

Gaisras Omskaja gatvėje esančiame name įsiplieskęs po 23 val. vakaro, siautėjo visuose butuose, skelbia novayagazeta.ru. Namą savo jėgomis sugebėjo palikti – iššokti pro langą – dešimt žmonių. Vieną sunkios būklės moterį greitosios pagalbos mašina išvežė į ligoninę. Gydytojai nepajėgė jos išgelbėti.

Ypač sudėtinga buvo pirmojo aukšto gyventojų padėtis. Iššokti pro langą trukdė ant jų uždėtos grotos, o laiptinė jau liepsnojo.

Septyni sudegė gyvi. Gaisrą pavyko užgesinti tik antrą valandą nakties. Iš namo beliko tik sienos.

Policija iškart pareiškė, jog tai veikiausiai padegimas. Šią versiją patvirtino tyrimų komiteto vietos skyrius.

Įtarimų šešėlis krito statytojui – „Fortis“ kompanijai, kuri už 40 metrų nuo dviaukščio stato gyvenamąjį kompleksą.

„Mūsų namai – jų planų dalis. Tiesa, derybos šiuo klausimu buvo senokai – prieš dvejus metus. Buvo planuojama dar praėjusiais metais mus išskirstyti. Bet paskui kažkas matyt pasikeitė, ir kol kas jokių naujienų nėra“, – pasakojo sudegusio namo kaimynystėje gyvenantis vyras.

Žmonių logiką galima suprasti. Žinomi dešimtys, jei ne šimtai atvejų, kai vietoj sudegusių medinių namų iškildavo daugiabučiai. Ir čia naujas namas – veikiausiai taip pat atsiras.

Likus dviems savaitėms iki gaisro Omskaja gatvėje, barakai degė ir kitame Jekaterinburgo rajone – Uralmaše. Čia taip pat kilo įtarimas dėl padegimo.

Vietos gyventojai prisimena, kad kalbos apie padegimus pradėjo sklisti praėjusių metų pabaigoje. Tuomet su jais buvo pradėję bendrauti statytojo atstovai.

„Mūsų namo vietoje statybos centras „Pravoberežnyj“ planuoja statyti gyvenamąjį kompleksą. Žinoma, tiesiogiai mums negrasina, bet sako: „Visokių situacijų būna. Čia, Uralmaše, žmogus vos tik išsikrausto iš buto, – jį iš karto degina“. Mūsų name kaip tik atsilaisvina butai. Statytojas čia jau išpirko tris kambarius ir du butus“ ,- pasakojo viena degusio barako Uralmaše gyventojų.

Gyventojų nuomone, jų namą padegė veikiausiai norėdami juos įbauginti.

„Mus nori priversti privatizuoti butus ir juos parduoti statytojui už jo nurodytą kainą. Už mūsų dviejų kambarių butą siūlo 2,5 mln. rub. (31 tūkst. eurų). Už šiuos pinigus galėsime nusipirkti būstą šeštojo dešimtmečio statybos name.

Tikrai nenaudinga. Gyvenamąjį būstą norime gauti pagal socialines normas, kuomet gyventojų įkurdinimu kitur užsiims Jekaterinburgo miestas. Šis variantas statytojui netinka. Jis nori kuo greičiau iškraustyti gyventojus. Statytojas planuoja atiduoti namą eksploatuoti 2021-ųjų gegužę“, – sako vienas Jekaterinburgo miesto Uralmašo rajono barako gyventojų.

Norėdami apsaugoti savo namus, vietos gyventojai organizavo naktinius budėjimus. Per vieną jų namo laiptinėje nutvėrė nepažįstamą, – kokių 45 metų vyriškį. Šis pradėjo aiškinti esą šiandien gavęs atlyginimą, o rytoj turįs išvažiuoti į kitą miestą, Į jų namą užėjęs tiesiog pasišildyti. Paso, geležinkelio bilieto neturėjo, tik žiebtuvėlį.

Gyventojai įsitikinę, kad namui padegti geriau siųsti benamį ar net vaiką.

„ Banditai užsiprašys nemažų pinigų. Moksleiviui duok 5000 rub. (62 eurus) ir žiebtuvėlį – jis supleškinss visus Uralmašo medinukus. Jam gi smagumėlis“, – sako šio rajono barako gyventojas.

Dėl gaisrų gyventojai kaltina statytojus. Šie tai neigia.

Gaisrai Jekaterinburge turi du sutapimus. Pirmasis – visi gaisrai įsiplieksdavo apie 23.00- 0.00 val.

Antrasis – visų degusių namų gyventojai netrukus turėjo būti iškeldinti, Bet visi jie išsidėstę skirtingų statytojų teritorijose. Nejau šie susitarė dėl padegimų?

Padegimai Jekaterinburge – ne vieninteliai Rusijoje. Tokių atvejų jau būta Rostove prie Dono, Saratove ir Sočyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuvoje prasideda intensyviausių karinių pratybų ciklas