Jungtinėje Karalystėje NT rinka išgyvena nuosmukį, tačiau kainų kritimo nežadama

Praėjusį mėnesį dėl koronaviruso protrūkio Vyriausybei nurodžius laikinai įšaldyti būsto rinką ir atidėti sandorius, šiemet Jungtinėje Karalystėje parduodamų namų sandorių bus sustabdyta daugiau nei 520 tūkst.

Praėjusį mėnesį dėl koronaviruso protrūkio Vyriausybei nurodžius laikinai įšaldyti būsto rinką ir atidėti sandorius, šiemet Jungtinėje Karalystėje parduodamų namų sandorių bus sustabdyta daugiau nei 520 tūkst.<br>pixabay.com/Ichigo nuotr.
Praėjusį mėnesį dėl koronaviruso protrūkio Vyriausybei nurodžius laikinai įšaldyti būsto rinką ir atidėti sandorius, šiemet Jungtinėje Karalystėje parduodamų namų sandorių bus sustabdyta daugiau nei 520 tūkst.<br>pixabay.com/Ichigo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2020, 1:45 PM, atnaujinta May 15, 2020, 3:10 PM

Nekilnojamojo turto konsultacijų agentūra „Knight Frank“ teigė, kad 38 proc. sumažėjęs namų pardavimų skaičius 2020 m. turės didelės įtakos NT rinkai, smogs mažmenininkams, perkraustymo įmonėms ir net valdžios biudžetui, rašoma www.theguardian.com.

Darant prielaidą, kad fizinio kontakto ribojimo taisyklės galios visą gegužę, tačiau palaipsniui bus švelninamos birželį, dėl nekilnojamojo turto rinkos nuosmukio Anglijoje ir Velse bus patvirtinta 350 tūkst. mažiau būsto paskolų, įskaitant 150 tūkst. mažiau būsto paskolų pirmą kartą būstą įsigyjantiems pirkėjams.

Skaičiuojama, kad būsto savininkai šiais metais remontui ir renovacijai išleis 7,9 milijardo svarų sterlingų mažiau, o perkraustymo įmonės praras apie 395 milijonus svarų. Valstybės iždas praras apytiksliai 1,6 milijardo svarų PVM neskaitant didžiulių nuostolių dėl nesurinktų asmeninių ir verslo mokesčių.

NT svetainėje „Rightmove“ teigiama, kad užfiksuotas 40 proc. parduodamų būstų skelbimų skaičiaus sumažėjimas, skaičiuojant nuo kovo 26 d., kuomet Vyriausybė faktiškai užšaldė būsto rinką, nurodydama pirkėjams ir pardavėjams, jei įmanoma, atidėti persikraustymą į naujus namus ir sustabdyti apžiūras.

„Rightmove“ duomenys rodo, kad nors būsimiems pardavėjams vis dar leidžiama bendrauti su nekilnojamojo turto agentais, daugelis jų planus atidėjo. Tinklapyje, kuris apima apie 95 proc. rinkos, teigiama, kad tarp kovo 8 ir balandžio 11 dienos, kuomet ir prasidėjo karantinas, buvo įkelti 65531 nauji skelbimai.

Tuo tarpu nuo 2019 m. nuo kovo 10 d. iki balandžio 6 d. svetainėje buvo paskelbta apie 112 570 parduodamų namų. „Rightmove“ teigė, kad tai staigus posūkis nuo geriausios metų pradžios nuo pat 2016-ųjų, ir kad prieš apribojimus pardavimai buvo 11 proc. didesni nei praėjusiais metais.

Londone įsikūrusi nekilnojamojo turto agentūra „Foxtons“ paskelbė, kad jai teko į prastovas išleisti 750 darbuotojų, taip siekiant apsaugoti verslą nuo nuosmukio. Agentūra sumodeliavo racionalų, blogiausią įmanomą scenarijų, kurio atveju karantino apribojimai Londone tęstųsi iki 2020 m. rugpjūčio pabaigos, o tai reikštų pajamų sumažėjimą 78 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

„Rightmove“ direktorius Milesas Shipside'as sakė: „Mes manome, kad prireiks kelių ar daugiau mėnesių, kol rinka prisitaikys prie pokyčių pasaulyje. Šiuo laikotarpiu nesitikime reikšmingo kainų kritimo, nes būsto pardavėjai nebus pasirengę mažinti savo kainų, kol dar nėra aišku, kaip visuomenė, įmonės, finansų rinkos ir vyriausybė ketina pereiti prie naujosios realybės.“

Kai kurie NT agentai pradėjo organizuoti būstų apžiūras internetu, kuomet patys savininkai aprodo parduodamus būstus. „Hudson Moody“ nekilnojamojo turto agentūros Jorke generalinis direktorius Benas Hudsonas teigė, kad jo įmonė prisitaikė prie pasikeitusių sąlygų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?