Vilniaus centrinis paštas sutilpo į parduotuvės „Maxima“ patalpas

Gedimino prospekte nebeliko svarbios įstaigos – Centrinio pašto, kurio pastatas buvo parduotas dar pernai. Paštininkai persikraustė į patalpas Totorių gatvėje, kur neseniai veikė parduotuvė „Maxima“.

Centriniam paštui tik užvėrus duris nuo jo fasado jau buvo plėšiama iškaba.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Centriniam paštui tik užvėrus duris nuo jo fasado jau buvo plėšiama iškaba.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2020, 10:36 AM, atnaujinta Jul 29, 2020, 10:45 AM

Vilniaus centriniam paštui šią savaitę persikėlus iš Gedimino prospekto į Totorių gatvę ne vienas vilnietis klausė, kaip bus skaičiuojamas atstumas nuo Vilniaus iki kitų miestų?

Lietuvos pašto komunikacijos vadovė Vaida Budrienė paaiškino, kad atstumai tarp gyvenviečių nuo pašto iki pašto buvo matuojami tada, kai spauda ir laiškai būdavo vežami karietomis.

Vis dėlto iki šiol dar gajus įsitikinimas, kad atstumai tarp miestų skaičiuojami būtent taip, nors iš tiesų jie skaičiuojami nuo didžiausio pastato miesto ar miestelio centre.

O Vilniaus centrinio pašto Gedimino prospekte patalpos parduotos dėl to, kad buvo naudojama tik 20 proc. jų erdvių. Kitos daug metų buvo ištuštėjusios.

Kad Vilniaus centrinio pašto pastatas pereina į naujų šeimininkų rankas, buvo aišku nuo praėjusių metų pabaigos, kai jis aukcione buvo parduotas už 11,2 mln. eurų.

O kas bus įrengta pastate, kol kas nėra žinoma. Jis įrašytas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

5,4 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastato pradinė kaina buvo didesnė nei 10 mln. eurų. Kelis kartus aukcionai vyko nesėkmingai, o paskutiniame buvo užsiregistravę 4 dalyviai, iš jų vienas – iš užsienio.

Anot V.Budrienės, prieš keliasdešimt metų paštams statyti pastatai nebeatitinka šiuolaikinių reikalavimų.

Mat korespondencijos skirstymas dabar vyksta logistikos centruose, miesto centre tik aptarnaujami klientai.

Beje, Gedimino prospektas nėra istorinė Vilniaus centrinio pašto vieta – čia jis sovietmečiu buvo perkeltas iš Pilies gatvės, kai joje buvo nugriautas ir perstatytas pašto pastatas.

Dvarininko Andriaus Sniadeckio statytą pastatą Gedimino prospekte, kuriame buvo įsikūręs Vilniaus centrinis paštas, projektavo architektas Julijanas Januševskis.

Tai buvo vienas pirmųjų pastatų Gedimino prospekte, iškilęs 1888 metais. Iš pradžių jame įsikūrė bankas su operacijų sale pirmame aukšte.

1895 metais pastate veikė pirmoji Lietuvoje slapta lietuviška organizacija – Dvylikos Vilniaus apaštalų kuopa, kuri sutelkė aktyvistus, kovojusius už lietuviškas pamaldas bažnyčiose.

Vėliau pastatas buvo nuomojamas Rusijos valstybinio žemės ūkio banko skyriui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.