Daugiabučiuose – koronaviruso grėsmė

Anot užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Sauliaus Čaplinsko, dažniausiai žmonės COVID-19 užsikrečia namų aplinkoje arba darbo kolektyvuose. Toliau – viešajame transporte, jei kelionės trukmė ilgesnė. „

Vadinamieji užkrato židiniai yra ten, kur žmonės gyvena vienoje vietoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Vadinamieji užkrato židiniai yra ten, kur žmonės gyvena vienoje vietoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Vadinamieji užkrato židiniai yra ten, kur žmonės gyvena vienoje vietoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Vadinamieji užkrato židiniai yra ten, kur žmonės gyvena vienoje vietoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Vadinamieji užkrato židiniai yra ten, kur žmonės gyvena vienoje vietoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vadinamieji užkrato židiniai yra ten, kur žmonės gyvena vienoje vietoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 4, 2020, 11:48 AM, atnaujinta Aug 4, 2020, 11:51 AM

„Neaišku, kur ir kokie duomenys Lietuvoje yra skelbiami, bet iš nuotrupų matome, kad vadinamieji židiniai yra ten, kur žmonės gyvena vienoje vietoje“,– sako S. Čaplinskas.

Užsikrėtimo tikimybė auga ilgėjant artimam kontaktui su infekuotu žmogumi. Taigi, su vienu kaimynu pasikelti liftu saugiau nei su keliais kaimynais ilgėliau pabendrauti laiptinės aikštelėje, susirinkti į visuotinį namo gyventojų susirinkimą.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad namų aplinkoje paprastai apsauginių kaukių nenešiojame, ypač retai imamės apsaugos priemonių ir susitikę su kaimynais.

„Koronavirusas labai sparčiai toliau plinta pasaulyje. Artėjant šaltajam periodui tikimybė užsikrėsti bus dar didesnė, nes žmonės bus arčiau vieni kitų, taip pat dėl šildomų, sausų patalpų.

Tai mažina apsauginę gleivinės funkciją nepraleisti virusų, todįl šaltuoju periodu susirgimai gali būti sunkesni“,– teigia S. Čaplinskas.

Jis pataria daugiabučių gyventojams vengti ilgų susibūrimų ir visus darbus, susijusius su būsto priežiūra, jei įmanoma, atlikti nuotoliniu būdu.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) vertinimu, daugiabučiuose namuose, kuriuose yra bendro naudojimo patalpų, infekcija yra itin pavojinga, rizika vertinama kaip didelė.

Vilniuje tokie koronaviruso židiniai – jokia naujiena. Bendrais sanitariniais mazgais naudojęsi gyventojai užsikrėtė namuose Antakalnyje, Naujoje Vilnioje.

NVSC specialistai pataria daugiabučių namų laiptinėse, bendrose patalpose ir liftuose ypatingą dėmesį skirti rankų higienai.

Nešvariomis rankomis neliesti veido, grįžus namo visų pirma nusiplauti rankas šiltu vandeniu su muilu ar dezinfekuoti specialiomis priemonėmis.

Daugiabučius namus visoje Lietuvoje aptarnaujančios bendrovės „Mano BŪSTAS“ direktorius Mindaugas Genys sako, kad įmonė viruso riziką mažina kylančius klausimus su gyventojais spręsdama nuotoliniu būdu. Tam įmonė įdarbino elektronines sistemas.

„Per savitarnos platformą „eBŪSTAS“ esame 100 proc. pasirengę aptarnauti savo klientus nuotoliniu būdu. Tą jau sėkmingai darėme pirmosios COVID-19 bangos metu.

Žinoma, daugiabučių namų priežiūros veikloje yra dalis paslaugų, kurių neįmanoma teikti per atstumą, pavyzdžiui – avarinės tarnybos darbas. Remonto darbus atliekančių specialistų veiklą ir toliau organizuojame taip, kad būtų kuo mažiau kontaktuojama su namų gyventojais.

Mūsų specialistai aprūpinti visomis reikalingomis saugos priemonėmis“, – teigia M.Genys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.