Aukcione įsigijo du dvarus – už vieną nepagailėjo ir kone 200 tūkst. eurų

Rugpjūčio 20 d. įvyko valstybės nekilnojamąjį turtą valdančios ir jo priežiūrą užtikrinančios valstybės įmonės Turto banko organizuoti aukcionai, kurių metu dalyviai pateikė pasiūlymus už du dvarų kompleksus: Ilguvos (Šakių r.) ir Pagryžuvio (Kelmės r.). Už Pagryžuvio dvarą buvo pasiūlyta 178,5 tūkst. eurų, už Ilguvos – 30,6 tūkst. eurų.

Už Pagryžuvio dvarą buvo pasiūlyta 178,5 tūkst. eurų.<br>Turto banko nuotr.
Už Pagryžuvio dvarą buvo pasiūlyta 178,5 tūkst. eurų.<br>Turto banko nuotr.
Už Ilguvos dvarą sumokėta 30,6 tūkst. eurų.<br>Turto banko nuotr.
Už Ilguvos dvarą sumokėta 30,6 tūkst. eurų.<br>Turto banko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 21, 2020, 10:47 AM, atnaujinta Aug 21, 2020, 10:57 AM

Aukcione dėl kiek daugiau nei 300 kv. m ploto medinio Ilguvos dvaro dalyvavo keturi potencialūs pirkėjai, o pradinė kaina nuo 21,7 tūkst. eurų buvo pakelta iki 30,6 tūkst. eurų. Aukcionuose dėl Pagryžuvio dvaro dalyvavo vienas potencialus pirkėjas, o už į du aukcionus išskaidytą kompleksą dalyvis pasiūlė pradinę sumą – 178,5 tūkst. eurų. Pagryžuvio dvaro kompleksą sudaro keli statiniai, kurių bendras plotas siekia beveik 2 tūkst. kv. m.

Abu dvarai parduoti pirmojo aukciono metu. Aukciono laimėtojai įgijo teisę ir išsinuomoti prie dvarų esančią valstybės žemę – atitinkamai Ilguvos 22 arus, Pagryžuvio – 6,6410 hektaro.

„Šiai dienai įvairios institucijos Turto bankui privatizavimui yra perdavusios keturis valstybei priklausančius dvarus, kurių būklė yra nuo patenkinamos iki blogos. Tai, kad dviem iš jų naujus savininkus pavyko rasti jau pirmojo aukciono metu, suteikia vilties, kad ir kitiems dvarams bus rasti šeimininkai, kurie šiuos kultūros paveldo objektus prikels naujam gyvenimui“, – sako Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Sandoris laikomas baigtu, kai didžiausią kainą pasiūlęs aukciono dalyvis per 10 dienų po pirkimo-pardavimo sutarties pasirašymo įmoka visą sumą. Nesant aukcionų laimėtojų sutikimo, jų tapatybės nėra viešinamos.

Dvarų kompleksai yra įrašyti į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą kaip Lietuvos istorijai reikšmingi kultūros paveldo objektai.

Kaip nurodoma Kultūros paveldo departamento tinklalapyje, mediniai barokiniai XVIII a. pabaigoje ant aukšto Nemuno šlaito statyti Ilguvos dvaro rūmai mena turtingą muzikinį Mlynarskių šeimos gyvenimą. XIX a. pabaigoje – XX a. pirmojoje pusėje jame lankydavosi žymūs Lietuvos ir Lenkijos muzikai ir kiti kultūrininkai. Rūmai 1992–1997 metais buvo pradėti restauruoti, tačiau nebaigti ir 2018 m. buvo perduoti Turto bankui.

Pagryžuvio dvaro sodyba yra netoli Tytuvėnų, vaizdingoje Gryžuvos upelio ir ir Blikės upokšnio, piliakalnio aplinkoje. Centriniai rūmai statyti XIX a. viduryje romantizmo stiliuje, labai nukentėję I-ojo Pasaulinio karo metu, tarpukaryje jame veikė jėzuitų naujokynas, sovietmečiu – tuberkuliozės sanatorija, iki 2018 metų – Aukštelkės socialinės globos namų filialas. Pasikeitus socialinės globos politikai, kompleksas ištuštėjo ir 2019 m. buvo perduotas Turto bankui privatizuoti.

Be minėtų dvarų, privatizavimui šiuo metu yra ruošiami Gruzdžių (Šiaulių r.) ir Baltosios Vokės (Vilniaus r.) dvarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?