Anykščių meras pajudino svarbaus pastato likimą, sulaukė: „Nesikišk, ne tavo reikalas“

Jau keleri metai senosios Anykščių ligoninės pastatai lieka teisėsaugininkų rankose. Pastatai buvo parduoti Kauno įmonei „DG ir Ko“, kuri bankrutavo, o jos turtas buvo areštuotas.

Jau keleri metai senosios Anykščių ligoninės pastatai lieka teisėsaugininkų rankose.<br>lrytas.lt montažas
Jau keleri metai senosios Anykščių ligoninės pastatai lieka teisėsaugininkų rankose.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Vidmantas Šmigelskas, anyksta.lt

Sep 15, 2020, 6:24 PM

Bandė dešimteriopai užsidirbti

Iki tol, kol buvusios ligoninės pastatai atsidūrė kauniečių rankose, Anykščių rajono savivaldybės administracija surengė 30 aukcionų, parduodamo turto kaina buvo sumažinta net keliskart. Visą pastatų kompleksą „DG ir Ko“ nusipirko vos už 380 tūkst. litų arba už 110 tūkst. eurų.

Praėjus gal metams nuo buvusios Anykščių ligoninės pastatų pardavimo, internete atsirado štai toks skelbimas: „Anykščiuose parduodamos patalpos puikioje vietoje! Šis miestas yra prie Šventosios ir Anykštos upių santakos.

Optimaliu atstumu nuo didžiausių Lietuvos miestų įsikūrę Anykščiai yra vieta, kurioje daug žalumos ir vietos ramiam bei atpalaiduojančiam poilsiui. Tai ypatingai perspektyvi vieta kurti viešbučių verslą, sanatorijas ar senelių namus.

Parduodamas objektas yra pačiame miesto centre, ribojasi su Šventosios upe ir unikalia senovine bažnyčia. Lanksčiai žiūrima į pageidaujamų statyti objektų aukštingumą. Miestas mielai prisidėtų prie aplinkinių gatvių ir visos infrastruktūros sutvarkymo.“

Tada, 2014-aisiais, bandydama perparduoti ligoninės pastatus, Kauno bendrovė norėjo gauti 4,1 mln. litų (1, 2 mln. eurų).

Deja, „DG ir Ko“ biznis baigėsi įmonės bankrotu, jos turtas buvo areštuotas, o Anykščiai vis neturi galimybių atsikratyti griuvėsių. Tiesa, po socialinės įmonės „DG ir Ko“ bankroto, buvusios ligoninės pastatuose, tam tikra prasme, vyksta socialinė veikla – juose dažnai glaudžiasi vietiniai valkatos.

Merui liepė nesikišti

Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius „Anykštai“ sakė, jog jis nežinąs, kaip būtų galima išspręsti senosios ligoninės pastatų problemą. „Rašiau raštą prokuratūrai, o ji pateikė atsakymą, kurio esmė – „nesikišk, ne tavo reikalas“. Kokia iš to arešto nauda valstybei? 5 ar 6 metai pastatai yra prokuratūros rankose.

Visiškas idiotizmas. Per tą laiką šimtą kartų buvo galima juos parduoti, nugriauti, naują kompleksą pastatyti“, – „Anykštai“ kalbėjo Anykščių rajono meras S.Obelevičius. „Niekieno“ turtu tapusiuose pastatuose kartą buvo aptiktas net benamio lavonas. Buvo čia kilęs ir gaisras.

Klebonas: „Kažkokia nesąmonė“

Jau ir pagrindinis buvusios ligoninės pastatas pradeda irti, vis daugiau žioji išdaužytų langų. O mažesnieji pastatai jau ir be durų. Teritorija apaugusi žmogaus ūgio žolėmis, o ant pastatų stogų ir balkonuose bando augti medeliai.

Artimiausias ligoninės kaimynas – Anykščių parapijos klebonas, dekanas Petras Baniulis. Šalia ligoninės griuvėsių ir bažnyčia, ir klebonija, ir parapijos namai. Pastarieji, beje, turi bendrą sieną su vienu iš senosios ligoninės komplekso pastatų. „Gerai nors tiek, kad benamiai glaudžiasi ne pagrindiniame pastate, o atokiau...

Bet vieną kartą jau buvo kilęs gaisras, kas gali apsaugoti, jog nebūtų sukelta daugiau gaisrų“, – „Anykštai“ kalbėjo kun.P.Baniulis. Pasak kunigo, nesuvokiama, kaip miesto centre metų metus gali riogsoti toks šabakštynas. „Ne mėnesį, ne du. Ne vienerius metus. Kažkokia nesąmonė! Kaip metų metus galima tempti gumą? Kiek metų ji dar bus tempiama?“ – piktinosi kunigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.