Kėdainių daugiabučio gyventojai tapo ambicijų įkaitais – su baime laukia šildymo sezono

Žemaitės gatvės 32-ojo namo gyventojams – neramios dienos. Artėja šildymo sezonas, o namas tam nėra paruoštas. Yra įvairių gedimų, reikia pakeisti kai kurias šildymo sistemos dalis, sumokėti santechnikui – tačiau to padaryti neįmanoma.

Žemaitės g. 32-ojo namo gyventojai – it spąstuose.<br>E. Kuktienės nuotr
Žemaitės g. 32-ojo namo gyventojai – it spąstuose.<br>E. Kuktienės nuotr
Žemaitės g. 32-ojo namo gyventojai – it spąstuose.<br>E. Kuktienės nuotr
Žemaitės g. 32-ojo namo gyventojai – it spąstuose.<br>E. Kuktienės nuotr
Daugiau nuotraukų (2)

Eglė Kuktienė, rinkosaikste.lt

Oct 6, 2020, 9:56 AM

Atleidus iš pareigų senąjį namo pirmininką, jis naujai išrinktai laikinai pirmininkei neatiduoda dokumentų, o namo buhalterė įšaldžiusi sąskaitas neleidžia dabar namo bendrija besirūpinančiai moteriai pasirūpinti namo gyventojų poreikiais.

Sukiršino miglotas sandėris

Pusę metų namo bendrijos pirmininkės pareigas sutikusi eiti Rasa Motiekaitienė sako, kad nebežino kaip išsireikalauti to, kas jai priklauso.

Buvęs namo pirmininkas Petras Andrišiūnas neatiduoda moteriai jokių namo dokumentų. Ji sako, kad dokumentus ji, kaip valdybos narė, šiaip ar taip turi teisę pamatyti, tačiau ir to padaryti jai neleidžiama.

Kokia šios nesantaikos priežastis? Moteris pasakoja, kad anksčiau, prieš maždaug 4 metus name įvyko skandaliukas, kuris, veikiausiai, ir tapo tuo juodu katinu, perbėgusiu jiems kelią.

„Prieš 3–4 metus buvo tokia situacija, kad bendrijos pirmininkas Petras Andrišiūnas sugalvojo, kad reikia pakeisti stogo vamzdžius. Juos keisti tikrai reikėjo.

Bet man kilo įtarimas, nes darbininkai dirbdavo tik savaitgaliais, o sumokėti buvo paprašyta grynaisiais pinigais. Kai paprašiau kvito – jo negavau.

Žinau, kad buvo atliktas auditas, kurio metu paaiškėjo, kad mokestis, kurį reikia sumokėti, yra beveik perpus mažesnis. Po audito gavome popierines sąskaitas, kaip ir priklauso. Laimė, kad tiems, kurie buvo grynaisiais sumokėję, pinigai buvo grąžinti.

Visa tai vyko dalyvaujant ir namo buhalterei Vilmai Samaitienei“, – kalbėjo pašnekovė.

Dirbti negali

R. Motiekaitienė sako, kad jau piktybišku tapęs buvusio namo pirmininko ir buhalterės elgesys neleidžia jai, laikinai pareigas einančiai pirmininkei, paruošti namo šildymo sezonui.

„Visai neseniai namo bendrijos pirmininkas sugalvojo išeiti iš pareigų. Buvo suorganizuotas namo valdybos visuotinis susitikimas, jame iš 60 butų 33 nubalsavo, kad mane, kaip valdybos narę, paskirtų pusmečiui eiti pirmininkės pareigas.

Suteikė įgaliojimus, protokolas yra. Tai buvo rugpjūčio 26 dieną. Man reikia perimti visus protokolus, sąskaitas, darbų sąrašus ir pasirašyti perėmimo aktą.

Bet buvęs namo pirmininkas man jų neduoda piktybiškai“, – guodžiasi moteris, sakydama, kad minėtus dokumentus, finansines ataskaitas turi ir namo buhalterė V. Samaitienė.

Tačiau V. Samaitienė į kalbas su nauja pirmininke nesileidžia – sako, arba telefono nekelianti, arba dažnai net ir balsą pakelianti.

„Vilma Samaitienė, būdama nesąžininga, užšaldė namo sąskaitą ir aš negaliu paruošti namo šildymo sezonui. Reikia sumokėti santechnikui, reikia nupirkti kranelius, sklendes, kas sugedę, bet buhalterė į kalbas nesileidžia.

Kokiu pagrindu jie dokumentų neatiduoda? Gal jie bando kažką slėpti? Jei slėpti nėra ko, kodėl neatiduoda dokumentų, kaip priklauso?

Aš nemačiusi dokumentų, kaip galiu prisiimti bendriją ant savo pečių, gal ten skolos milžiniškos?“ – svarsto moteris.

Namo buhalterė V. Samaitienė į pateiktus klausimus raštu neatsakė, o paskambinus teigė, jog tikrai į klausimus neatsakinės, nes neturi tam įgaliojimų.Aut. past.

Pirmininkas tas pats?

Paskambinus buvusiam namo pirmininkui P. Andrišiūnui šis pripažįsta R. Motiekaitienei dokumentų neduodantis ir sako, kad jų jai ir neduos – nes jis ja nepasitiki.

„Aš parašiau pareiškimą ir dėl sveikatos išėjau iš pirmininko pareigų, na, mane atleido. Bet faktiškai, juridiškai, aš esu pirmininkas.

Aš jai (R. Motiekaitienei – red. past.) sakiau, kad reikia išregistruoti, bet ji neišregistravo. Nenoriu aš jai duoti dokumentų, nes ja nepasitikiu, turiu visokių faktų, septynerius metus su policija bylinėjausi, na, turiu tokių faktų.

Aš viską nurodžiau, ką reikia padaryti. Per 2 savaites reikia sušaukti susirinkimą, išrinks naują pirmininką ir viskas bus tvarkoje. Bet ji delsia, jau 2 mėnesiai praėjo, nieko nepadarė. Nėra tokio termino kaip 6 mėnesius pirmininko pareigas eiti“, – sako P. Andrišiūnas.

Pokalbio metu jis kelis kartus pakartojo, kad juridiškai jis vis dar yra namo pirmininkas.

Tiesa, kodėl tokiu atveju, jei jis yra namo pirmininkas, namas nėra ruošiamas šildymo sezonui ir kodėl nesudaromos sąlygos nupirkti reikalingas medžiagas ir sumokėti santechnikui, jis taip ir neatsakė.

Finansinė būklė gera

P. Andrišiūnas taip pat sakė, kad namo revizorė šiemet jau tikrinusi finansines ataskaitas ir nieko blogo ten neradusi.

„Buvo ataskaitinis susirinkimas, revizorė tikrino finansinę padėtį, – sako P. Andrišiūnas, o „už kadro“ aiškiai girdisi moters žodžiai „11 tūkstančių paliekama“. – Beveik 12 tūkst. eurų sąskaitoje palieku. Stengiausi, daug darbų atlikau, ir už savo pinigus – o dabar šitaip priekaištauja“, – tęsia P. Andrišiūnas.

Namo buhalterė V. Samaitienė į pateiktus klausimus raštu neatsakė, o paskambinus teigė, jog tikrai į klausimus neatsakinės, nes neturi tam įgaliojimų.

Ragina kreiptis į teisininkus

Kėdainių rajono savivaldybės juristai, išgirdę apie situaciją, nusprendė, kad laikinai namo bendrijos pirmininkės pareigas einanti R. Motiekaitienė kuo greičiau turi atvykti konsultacijai.

„Atsižvelgiant į pareiškėjos klausimus ir esant nepakankamai aiškioms išdėstytoms faktinėms aplinkybėms, siekiant susipažinti su pareiškėjos turima daugiabučio bendrijos susirinkimo dokumentacija, prašome pareiškėją kreiptis į Kėdainių rajono savivaldybės administraciją dėl individualios konsultacijos“, – tokį atsakymą pateikė savivaldybės Teisės skyrius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.