Tarsi užburtame rate: nespėjo suremontuoti vieno daugiabučio Kaune – griuvo kitas

Nemažai Kauno daugiabučių prižiūrinčios pastatų administratorės – bendrovės „Būsto valda“ atstovai, dar nebaigę tvarkyti vieno griūvančio namo, skubėjo į kitą, nes bute įgriuvo perdangos dalis. Kodėl taip atsitiko?

Vokiečių gatvės 61-ajame name įgriuvo tarp pirmojo aukšto ir rūsio patalpos esančios perdangos dalis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vokiečių gatvės 61-ajame name įgriuvo tarp pirmojo aukšto ir rūsio patalpos esančios perdangos dalis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2020, 9:46 AM

Vokiečių gatvės 61-ajame name įgriuvo tarp pirmojo aukšto ir rūsio patalpos esančios senos gelžbetoninės perdangos dalis. Abiejose patalpose žmonių nebuvo, niekas nenukentėjo, bet gyventojai patyrė išgąstį.

1935 metais statytame dviejų aukštų mediniame name gyvenanti Justė pasakojo, kad butas, nuo kurio grindų į rūsį nugarmėjo perdangos dalis, buvo negyvenamas.

„Kituose trijuose butuose žmonės gyvena. Savo būstus prižiūrime. Aname bute seniai nieko nemačiau. Kaimynai išgirdo trenksmą ir nuėję į rūsį pamatė, kad dalis perdangos nutrupėjo ir nukrito į rūsį“, – sakė moteris.

Namą apžiūrėjo ekspertas

Į įvykio vietą netrukus atvykę namą administruojančios bendrovės „Būsto valda“ atstovai iškvietė pastatų priežiūros ekspertą.

Ekspertas Viktoras Doveika apžiūrėjęs pastatą pamatė, kad jo konstrukcijos kenčia nuo lietaus, kurio vanduo patenka per seną stogą. Drėgmė, besiskverbianti per kamino, ventiliacijos angas, kenkia pastato konstrukcijoms.

Pasak eksperto, kadangi tai truko ne vienus metus, medinės neprižiūrimų patalpų sijos supuvo ir dalis perdangos nukrito.

„Taip nebūtų nutikę, jei gyventojai geriau prižiūrėtų visą namą, ne tik savo butus. Namo gyventojų evakuoti nebūtina. Pirmiausia reikia atramomis sutvirtinti rūsio ir pirmojo aukšto patalpų konstrukcijas. Tada reikės atlikti išsamesnę ekspertizę ir parengti projektą, kokį remontą atlikti“, – sakė V.Doveika.

Remonto ėmėsi per anksti

Tai ne pirmas atvejis, kai „Būsto valdos“ administruojami namai griūva. Biržiškų gatvėje 11-uoju numeriu pažymėto penkiaaukščio avarinė būklė buvo pripažinta dar 2015 metais – pastate buvo įtrūkimų ties langų angomis ir lauko sienose.

2019 metų vasarą grėsmę gyventojams sukėlė nuo butų pertvarų atitrūkusios laiptų aikštelės, suskilinėjusios pertvaros. Dėl namo defektų ir pavojaus jo gyventojams 20 butų šeimininkai turėjo pusmečiui palikti būstus.

Tik šiais metais į savo butus grįžę gyventojai pradėjo juos remontuoti, bet pastebėjo, kad kai kurios sienos vėl trūkinėja.

Kreipėsi į prokuratūrą

Biržiškų gatvės 11-ojo daugiabučio remonto darbams jau išleista per 131 tūkst. eurų, iš jų beveik 20 tūkst. skyrė savivaldybė.

Aiškinantis, dėl kieno kaltės name susidarė tokia situacija, Kauno savivaldybė kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūrą dėl galimai nusikalstamų veikų.

Nustačius kaltininkus bus reikalaujama, kad jie atlygintų padarytą žalą.

Remonto butuose ėmėsi per anksti

Rokas Drąsutavičius

Bendrovės „Būsto valda“ direktorius

„Namą Vokiečių gatvėje tikrinome birželio mėnesį. Tada ne į visas patalpas pavyko patekti. Iš gyventojų jokių skundų, kad kurios nors patalpos drėksta, nebuvome gavę.

Tą pačią dieną, kai perdanga griuvo, atvykęs ekspertas nurodė, kaip laikinai pašalinti galimą pavojų. Jis taip pat prižiūrėjo, kai darbininkai statė atramas. Kai gausime išsamesnę ekspertizę, tada parengsime projektą, atliksime remontą. Kadangi visi butai privatizuoti, išlaidas turės padengti gyventojai.

Biržiškų gatvės 11-ojo daugiabučio remonto darbai dar nebaigti – nesutvirtinti jo pamatai, neįrengtas drenažas. Gyventojai, nesulaukę, kol šie darbai bus baigti, per anksti pradėjo remontuotis butus, todėl kai kurios sienos ir vėl įtrūko.

Pastato pamatų tvirtinimo darbus planuojama pradėti spalio 16 dieną, tikimės, kad juos pavyks baigti iki lapkričio vidurio.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.