Vilniaus meras R. Šimašius į savo kaimynus nusišluostė kojas: įsibrovė į privačias patalpas

Įsibrovė į privačias patalpas, iš kažkur gavę raktus atrakino duris, išardė pamatą, nuplėšė hidroizoliaciją ir viską paliko. Sakytum, vandalų darbas. Bet ne, darbininkus atlydėjo pats meras Remigijus Šimašius.

T.Vrublevskio g. 6 name gyvena pasiturintys vilniečiai, bet jiems susimesti 5 tūkst. eurų – nepakeliama našta.
T.Vrublevskio g. 6 name gyvena pasiturintys vilniečiai, bet jiems susimesti 5 tūkst. eurų – nepakeliama našta.
Namas, kuriame gyvena R.Šimašius, ilgus metus nesugebėjo nusitiesti tvarkingo vandentiekio įvado, o kai įvyko avarija, ėmė be skrupulų šeimininkauti kaimyninio pastato patalpose.<br>lrytas.lt montažas
Namas, kuriame gyvena R.Šimašius, ilgus metus nesugebėjo nusitiesti tvarkingo vandentiekio įvado, o kai įvyko avarija, ėmė be skrupulų šeimininkauti kaimyninio pastato patalpose.<br>lrytas.lt montažas
Nebuvo nei darbų projekto, nei leidimo, bet tai nesutrukdė T.Vrublevskio g. 6A name suniokoti pamatų, laiptų ir aplinkos. Ir niekas už tai nesiruošia atsakyti.
Nebuvo nei darbų projekto, nei leidimo, bet tai nesutrukdė T.Vrublevskio g. 6A name suniokoti pamatų, laiptų ir aplinkos. Ir niekas už tai nesiruošia atsakyti.
Su darbininkais į svetimas patalpas įsibrovęs R.Šimašius tikino, kad jis niekuo dėtas.
Su darbininkais į svetimas patalpas įsibrovęs R.Šimašius tikino, kad jis niekuo dėtas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 23, 2020, 6:59 AM

T.Vrublevskio gatvės 6-asis namas, kuriame gyvena ir meras R.Šimašius, ilgus metus nesugebėjo nusitiesti tvarkingo vandentiekio įvado, o kai įvyko avarija, ėmė be skrupulų šeimininkauti kaimyninio pastato patalpose.

„Kas gina konstitucinę teisę – privačią nuosavybę? Niekas, ypač kai kitoje pusėje įtakingi kaimynai su meru R.Šimašiumi priešakyje“, – atsiduso T.Vrublevskio gatvės 6A namo bendrijos pirmininkė Danutė Freitikė.

Atrodytų, banali vandentiekio vamzdžio istorija įplieskė rimtą kaimynų, tarp kurių yra ir R.Šimašius, nesantaiką – teko kviesti net policiją.

Niekaip nesukrapštė pinigų

T.Vrublevskio gatvės kieme yra keturi pastatai. Kai 6A namo patalpas įsigijo nauji savininkai, jie pradėjo kalbinti kaimynus iš šeštojo namo, kuriame gyvena ir R.Šimašius, įsirengti atskiras komunikacijas. Mat patys buvo numatę savo patalpas rekonstruoti. Kartu jie atskyrė ir pastatų teisinę registraciją, šilumos punktus.

Tuo metu naujakuriai pastebėjo, kad į T.Vrublevskio gatvės 6-ąjį namą nutiestas netinkamas vandentiekio vamzdis. Jis buvo aiškiai per mažo skersmens, atrodė lyg būtų laikinas.

Naujakuriai ėmė raginti kaimynus įsirengti normalų vandentiekio įvadą, juo labiau kad tuo metu rekonstruojant 6A namą kiemas buvo iškasinėtas. Tačiau kaimynai pareiškė, kad taupys pinigus ir nieko nekeis.

„Atrodė keista. Nejaugi šioje prestižinėje Vilniaus vietoje, Gedimino kalno papėdėje, gyvenantys politikai, teisininkai, valdininkai tokie skurstantys?“ – 6-ojo namo gyventojų nenoru tvarkytis stebėjosi kaimynai.

Ilgai laukti nereikėjo – pasipylė vandentiekio avarijos. Bet 6-asis namas ir toliau nenorėjo klausyti raginimų, kad bent jau vandentiekio vamzdis į jų butus būtų nutiestas ne iš kaimynų patalpų.

Sąmata pasirodė per didelė

Rugsėjo 12-ąją vanduo ėmė pliaupti į 6A namo techninę patalpą, kurią lygiomis dalimis buvo pasidaliję šio pastato aštuonių patalpų savininkai.

Sunerimę jie įrengė kontrolinį skaitiklį, o įsitikinę, kad kiauras į 6-ąjį namą nutiestas vamzdis, užsuko vandens sklendę.

„Tada ir prasidėjo sujudimas. Viena 6-ajame name gyvenanti advokatė man surašė laišką, kuriame grasino, kad jeigu nebus atsuktas vanduo, visi 6-ojo namo gyventojai persikels į „Kempinski“ viešbutį, o paskui kaimynams pateiks sąskaitas. Kas tai – ne terorizavimas?“ – klausė D.Freitikė.

Per kelias dienas savivaldybė suteikė leidimą vandentiekio avarijai likviduoti, nutiesė dar vieną laikiną vamzdį, o 6-ojo namo administratorė įmonė „Mano būstas“ pateikė sąmatą, kiek kainuotų normalus vandentiekio įvadas.

Paaiškėjo, kad tokiam įvadui sumontuoti iš šulinio, o ne iš kaimynų patalpų reikėtų viso labo apie 5 tūkst. eurų. Tokią sumą susimesti toli gražu neskurstantiems vilniečiams – juokų darbas.

Atvažiavo technika, jau pradėjo kasti, bet 6-asis namas vėl užprotestavo: per brangu.

Pastebėjo keistus atvykėlius

Kaimynai mėgino susitarti taikiai. 6A namas siekė, kad būtų pasirašytas susitarimas, jog namas, kuriame gyvena R.Šimašius, įsipareigotų bent pavasarį įsirengti normalų vandentiekio vamzdyną, kompensuotų per avarijas patirtus nuostolius. Susitarimo 6-ojo namo gyventojai nei paruošė, nei pasirašė.

Lapkričio 27-ąją D.Freitikė pastebėjo, kad vėl kasamas griovys. Ir ne kieme, o tiesiai į 6A namą. Pradėta ardyti pamatus, rausti šalia sienos, plėšti hidroizoliaciją.

D.Freitikė visa tai nufilmavo, iškvietė policiją, suvažiavo visų patalpų savininkai.

Paaiškėjo, kad nėra nei darbų projekto, nei leidimo, nei derinimų su įvairiomis institucijomis, todėl darbai buvo sustabdyti.

Bendrijos pirmininkė pridūrė, jog gali būti, kad namo pamatai, kurių akmenis darbininkai išlupo, gali būti istoriniai, tad galbūt jiems ardyti reikėjo ir paveldosaugininkų leidimo. Bet tai dar ne pabaiga. Gruodžio 6-ąją vienas kaimynas vakare pastebėjo kieme vaikštančius ir kažko besidairančius žmones.

Išėjo jų pasiteirauti, ką veikia, ir tarp jų pastebėjo merą R.Šimašių, įmonės „Vilniaus vandenys“ atstovus. 6A namo techninės patalpos durys buvo atlapotos.

Kaimynas ėmė klausinėti, iš kur atvykėliai gavo raktus, o šie – aiškinti, kad nieko nežino. „Jie pateko į mūsų gyventojams privačia nuosavybės teise priklausančias patalpas“, – stebėjosi 6A namo bendrijos pirmininkė D.Freitikė.

Jau vėliau svarstydami, kaip atvykėliams pavyko atsirakinti metalines duris, 6A namo gyventojai prisiminė, jog prieš pusantrų metų buvo R.Šimašiui paskolinę raktus, kad toje patalpoje jis galėtų saugoti dviračius.

Atliks statinio ekspertizę

Įdomiausia, jog anksčiau „Vilniaus vandenų“ atstovai aiškindavo, kad namo kieme nėra įmonei priklausančių vamzdynų, todėl jiems nepriklauso likviduoti avarijas privačių patalpų viduje. O čia staiga jie veržiasi į namą su R.Šimašiumi priešakyje.

Netrukus darbininkai išdaužė 6A namo pamatus, išgriovė pusę laiptų, nepasikvietę kitų žinybų iškasė griovį per elektros tinklo ir dujotiekio apsaugines juostas, įrengė naują vandentiekio įvadą 6-ajam namui svetimose patalpose, uždarė jas, bet nesutvarkę išėjo.

„Prisidengdami avarija ir nebegaliojančiu leidimu jai likviduoti kaimynai įsiveržė į mūsų patalpas. Kur tai matyta? Kur leidimai, projektai, mūsų bendrijos sutikimas?“ – prisimindami rugsėjo mėnesio avariją ir gruodžio mėnesį vykusius darbus stebėjosi 6A namo gyventojai.

Beje, 6A namo patalpų, kurios dėl rekonstrukcijos dar negyvenamos, savininkai anksčiau net budėdavo, kad kaimynai nepradėtų savavaliauti.

Sekmadienio vakaras buvo kaip tik tas laikas, kai nė vieno jų nebuvo.

„Mums nebėra kur trauktis. Pakvietėme antstolį, kad jis užfiksuotų visas aplinkybes, atliksime statinio ekspertizę“, – po kaimynų apsilankymo vardijo 6A namo savininkai.

D.Freitikė apgailestavo, kad iš valdžios institucijų nesulaukė pagalbos, tik policija kartą sustabdė darbus: „Šiandien mums taip nutiko, rytoj gali nutikti kitiems vilniečiams, kai bus įsibrauta į jų patalpas.“

Ją stebina ir dar viena aplinkybė: pats R.Šimašius ir ne vienas jo kaimynas yra teisininkai, turintys puikiai išmanyti, kas yra privati nuosavybė.

Įžvelgia interesų konfliktą

T.Vrublevskio gatvės 6A patalpų savininkai juokavo: „R.Šimašius anksčiau nuo savo namo reikalų buvo nutolęs.

Bet dabar pratrūko kaip tas vandentiekio vamzdis. Ir panaudojo savo įtaką taip, kaip neturėjo teisės panaudoti.“

Jie įžvelgė ir galimą viešųjų ir privačių interesų konfliktą.

„Sostinės“ paklaustas apie šią istoriją R.Šimašius buvo lakoniškas: „Nurodyti klausimai nėra susiję su mano darbu, o asmeniškai jokiais būdais nei tiesiogiai, nei netiesiogiai prie šių klausimų sprendimo nesu prisidėjęs.“

Meras neatsakė į klausimą, kodėl nei jis, nei kaimynai iki šių metų nesirūpino, kad būtų nutiestas naujas vandentiekio įvadas, ar pats asmeniškai prižiūrėjo, kaip buvo likviduojama paskutinė avarija, iš kur darbininkai gavo raktus į kitų asmenų privačias patalpas, kas 6A namui atlygins nuostolius, patirtus likviduojant avariją ir tiesiant vandentiekio įvadą.

Teks sumokėti savivaldybei

Paklausta, ar turi teisę „Vilniaus vandenų“ darbuotojai remontuoti vamzdynus privačiose patalpose, įmonės atstovė Renata Smalskė atsakė neigiamai.

„Ne, neturi ir nerodo iniciatyvos tai daryti. Remontuojame ir atsakome tik už mūsų atsakomybės ribose esančius vandentiekio ar nuotekų tinklus.

Už atliktus darbus privačiuose tinkluose ar bešeimininkiuose moka paslaugos užsakovas – šiuo atveju savivaldybė.

Kaip tik toks atvejis ir yra T.Vrublevskio gatvėje. „Vilniaus vandenys“ pranešimą gavo iš savivaldybės atstovų: kad vidiniame tinkle yra įvykusi avarija, o gyventojams vanduo tiekiamas laikinu vamzdžiu, nutiestu žemės paviršiuje.

Anot R.Smalskės, šio namo vamzdynai nėra „Vilniaus vandenų“, jie priskiriami bešeimininkiam tinklui.

„Atsižvelgus į savivaldybės prašymą vamzdžius perkloti dar smarkiai neatšalus orams, buvo priimtas sprendimas likviduoti avariją, nutiesiant reikiamame gylyje naują vandentiekio vamzdį, jį prijungiant toje pačioje vietoje, kurioje buvo prijungtas laikinasis vasarinis vandentiekis. Tai ir buvo padaryta, o už suteiktą paslaugą savivaldybei buvo išsiųsta apmokėti sąskaita“, – aiškino R.Smalskė.

Jos žodžiais, „Vilniaus vandenų“ darbuotojai, likviduodami avariją ir keisdami vamzdį, jokio poveikio aplinkai nepadarė – tiesiog nutiesė naują vamzdį senojo vietoje. Danga, tiesiant vamzdį, jau buvo nuardyta. Kas tai padarė – neaišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.