Kauno hospisas pagaliau gavo pastogę atkeliavusiai labdarai, bet ateities planai visai kitokie

Kauno hospiso vadovė gali lengviau atsikvėpti – iš Norvegijos atkeliavusios labdaros neteks sandėliuoti savo namuose. Labdarių dovanos šią savaitę iškrautos patalpose, išsinuomotose iš savivaldybės. Tačiau gauti jas pavyko tikrai nelengvai.

Iškrauti norvegų dovanas Kauno hospiso namų atstovams padėjo savanoriai.<br>L.Kondratės nuotr.
Iškrauti norvegų dovanas Kauno hospiso namų atstovams padėjo savanoriai.<br>L.Kondratės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2021, 2:17 PM

Viešoji įstaiga Kauno hospiso namai praėjusių metų lapkritį sužinojo, kad vieni Norvegijos senelių namai kraustosi į kitas patalpas ir gali padovanoti daugybę įrangos ir kitų jiems nereikalingų, bet vertingų daiktų. 440 jų vienetų norvegai planavo sukrauti į vilkiką ir sumokėti už jo kelionę į Kauną.

Kauno hospiso namų vadovė Kristina Krasko pasakojo, kad tada kreipėsi į Kauno savivaldybę ir prašė išnuomoti patalpas, kuriose gautas dovanas būtų galima sandėliuoti.

„Savivaldybė pasiūlė 10 variantų. Pasirinkome patalpas Laisvės alėjoje 12. Derybos dėl jų truko pusantro mėnesio ir pagaliau buvo pasakyta, kad jų nuomotis negausime, nes savivaldybei tai neapsimokėtų.

Žinojome, jog labdara jau netrukus atkeliaus į Kauną, bet bijojome, kad neturėsime kur jos padėti“, – liūdnas dienas prisiminė K.Krasko.

Vis dėlto problema buvo išspręsta – Kauno savivaldybė hospiso vadovei pasiūlė kitas patalpas Statybininkų gatvėje.

Anksčiau ten šeimininkavo savivaldybės įmonė „Kauno vandenys“. Tiesa, hospiso atstovai norėjo, kad patalpos būtų suteiktos nemokamai, bet to pasiekti nepavyko.

„Išsinuomoję patalpas vasario 16-ąją surengėme talką. Jas ir pastato prieigas valėme, tvarkėme.

Mums skirtos 217 kvadratinių metrų patalpos tinka idealiai, jos šildomos, yra elektra, galimybė įvesti signalizaciją. Nėra tik vandens, bet jo, manau, turėsime“, – džiaugėsi K.Krasko.

Krovinys iš Norvegijos atvyko vasario 22 dieną, todėl buvo sukviesti savanoriai padėti jį iškrauti.

Norvegai padovanojo 20 funkcinių lovų ir stalų prie jų, įvairių kitų baldų, vaistų spintų, čiužinių, antklodžių, pagalvių, šaldytuvų, skalbimo ir indų plovimo mašinų, 17 klozetų ir kriauklių, indų, šviestuvų.

„Susirinko 50 savanorių. Tarp jų buvo ir šauliai, ir jaunuoliai iš Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų, ir sporto klubo, ir restoranų atstovai. 9 tonas svėrusį krovinį iškrovėme per 1 valandą 15 minučių.

Toks žmonių gerumas parodė, kad jei tik paprašysi pagalbos, tave išgirs“, – kalbėjo Kauno hospiso namų vadovė K.Krasko.

Visi daiktai išnuomotose patalpose bus saugomi dvejus metus. Iki tol tikimasi pasistatyti pastatą, kuriame veiktų hospisas, nes dabar oriai numirti norintys kauniečiai lankomi jų pačių namuose. Šiuo metu tokių yra 15. Organizacija paslaugas teikia nemokamai.

Už patalpas ims tik simbolinį mokestį

Donatas Valiukas

Kauno savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas

„Kauno hospiso namai dirba su nepagydomomis ligomis sergančiais pacientais, jų artimaisiais, teikia ne tik medicininę pagalbą, bet ir siūlo socialinę, psichologinę ir emocinę paramą.

Todėl ši įstaiga už 217 kvadratinių metrų ploto patalpas mokės 26,07 euro per mėnesį.

Neimti jokio mokesčio negalėjome, nes, atsižvelgiant į valstybės turto valdymo politiką, atsisakome patalpų perdavimo panaudos teise, o socialinius tikslus įgyvendinančioms įstaigoms patalpas nuomojame lengvatine tvarka ir ne konkurso būdu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.