Sėkmingo daugiabučio atnaujinimo projekto rengimo etapai

Šiuo metu priimamos paraiškos daugiabučiams renovuoti pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą, jas galima teikti Būsto energijos taupymo agentūrai (BETA) iki šių metų gruodžio 31 d. Kokie pasiruošimo etapai laukia sprendimą dėl daugiabučio renovacijos priėmusių gyventojų? 

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>BETA archyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>BETA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2021, 7:00 AM

Daugiabučio butų savininkams pritarus namo renovacijai pradedamas rengti atnaujinimo projektas, kuris susideda iš kelių pagrindinių etapų. Kiekvienas iš šių etapų prisideda prie sėkmingo daugiabučio atnaujinimo projekto parengimo.

Namo energinio naudingumo įvertinimas

Atnaujinimo projekto rengimo darbai turi prasidėti nuo daugiabučio energinio efektyvumo ir energinio naudingumo klasės įvertinimo. Taip pat turi būti išduodamas ir energinio naudingumo sertifikatas. Pirmame projekto rengimo etape viskuo už jus pasirūpins namo modernizavimo investicijų plano rengėjas. Jam energinį sertifikatą išduos atestuotas energinio naudingumo sertifikavimo ekspertas. Rengiant investicijų planą reikės ir gyventojų įsitraukimo.

Investicijų plano rengimas

Investicijų planas – daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto sudėtinė dalis. Būtent šioje dalyje numatomos pastato energijos vartojimą mažinančios priemonės ir jų kaina.

Konkurso būdu renovacijos projekto administratorius atrenka ir investicijų plano rengėją, kuris rengia pirminį plano variantą. Šiame plane pateikiami pagrindiniai namo rodikliai, namo inžinerinių sistemų ir konstrukcijų būklė, įvardijamos namo atnaujinimo priemonės, preliminari kaina, atsipirkimo laikas po atnaujinimo ir kiti su projekto įgyvendinimu susiję aspektai.

Siekiant išvengti nesusikalbėjimo tarp daugiabučio gyventojų per susirinkimą likus dviem savaitėms iki viešo renovacijos klausimų aptarimo investicijų planas yra pateikiamas kiekvienam buto savininkui.

Taip pat nurodomi ir asmenų, kurie gali atsakyti į kylančius klausimus, kontaktiniai duomenys. Bendro pobūdžio konsultacijas, apimančias programos įgyvendinimą, teikia ir BETA specialistai.

Viešas investicijų plano aptarimas

Projekto administratoriaus suorganizuotame daugiabučio butų savininkų susirinkime turi būti bent kartą viešai aptariamas rengiamas investicijų planas. Šio susirinkimo metu taip pat atsakoma į gyventojams kylančius klausimus, suteikiama informacija apie dabartinę namo techninę bei energinę būseną ir paaiškinama, kodėl reikia įgyvendinti konkrečią energiją taupančią priemonę.

Susirinkimo metu renovacijos projekto administratorius taip pat pateikia kainų sąmatą ir surašo jų gyventojų įvardytus pageidavimus.

Pavyzdžiui, kokie technologiniai sprendimai gali būti taikomi šiltinant fasadą, ar namo atnaujinimo metu diegti atsinaujinančius energijos šaltinius. Šio etapo metu pagrindinė administratoriaus pareiga – paaiškinti, detaliai surašyti gyventojų pageidavimus ir parengti namo modernizavimo planą, kuriam pritarė namo butų savininkai.

Investicijų plano tvirtinimas

Įvykus susirinkimui namo administratorius užpildo detalų protokolą, kuris perduodamas už investicijų plano rengimą atsakingam asmeniui. Jis, atsižvelgdamas į susirinkimo metu išsakytas gyventojų pastabas ir pasiūlymus, patikslina rengiamą projektą ir pristato jį kitame susirinkime.

Kad investicijų planas būtų laikomas patvirtintu, jam turi pritarti ne mažiau nei 55 proc. visų daugiabučio namo butų savininkų.

Svarbu, kad šiame etape būtina priimti sprendimą dėl lėšų skolinimosi. Investicijų planas yra orientacinis, todėl jame numatytas biudžetas yra maksimalus, o vėliau perkant paslaugas kainos gali mažėti.

Gyventojų susirinkime patvirtinus investicijų planą jis kartu su protokolu ir kitais dokumentais teikiamas BETA.

Derinimas su BETA

Paskutiniame daugiabučio namo atnaujinimo projekto rengimo etape BETA specialistai vertina parengtą investicijų planą. Vertinimo metu atsižvelgiama į pasirinktų įgyvendinti namo modernizavimo priemonių atitiktį Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje apibrėžtoms priemonėms, planuojamą pasiekti suminį energinį efektyvumą ir kitus svarbius reikalavimus.

Jei įvertinus planą nusprendžiama, kad jis atitinka visus nustatytus reikalavimus, BETA suderina planą. Tuomet sudaromas reitinguotas pagal kvietime nurodytus kriterijus finansuojamų projektų sąrašas ir pasirašoma valstybės paramos sutartis.

Daugiau informacijos nemokama telefono linija 8 800 200 12. (Užs. Nr. 21B222-11)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.