Rekonstrukcija Vokiečių gatvėje: savivaldybė sunčia žinią verslininkams ir medžių mylėtojams

Vilniuje įpusėjo šilumos tinklų rekonstrukcijos vasara – Vokiečių gatvėje pradedamas antrasis darbų etapas, kuris apima ir dalį Vilniaus g. Jo metu gerų žinių sulaukė ir terasas miesto širdyje turintys restoranai ar kavinės: klientai jų lauko terasose lankytis galės iki pat rugsėjo. Dar vieno restorano lauko terasą pavyko perkelti į kitą vietą. Taip pat siekiant išsaugoti brandžią liepą savaitei senojoje Vokiečių g. dalyje bus uždaromas eismas.

 Vilniuje įpusėjo šilumos tinklų rekonstrukcijos vasara – Vokiečių gatvėje pradedamas antrasis darbų etapas, kuris apima ir dalį Vilniaus g. <br>Vilniaus savivaldybės nuotr.
 Vilniuje įpusėjo šilumos tinklų rekonstrukcijos vasara – Vokiečių gatvėje pradedamas antrasis darbų etapas, kuris apima ir dalį Vilniaus g. <br>Vilniaus savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2021, 3:13 PM

Restoranai terasose dirbs ilgiau

Atkarpoje nuo Vokiečių g. fontano iki Vokiečių g. 26 namo jau atlikti aptvėrimo darbai, šioje zonoje įrengti laikini vamzdynai, kurie užtikrina karšto vandens tiekimą aplinkiniams kvartalams, bet aktyvūs darbai prasidės tik rugsėjo mėnesį. Toks sprendimas priimtas peržvelgus šilumos trasų rekonstrukcijos eigą ir radus optimalesnį technologinį procesą, kuris leistų dalį darbų nukelti, tačiau projektą užbaigti laiku.

Šiuo sprendimu siekiama sumažinti rekonstrukcijos keliamus nepatogumus Vokiečių g. restoranams ir kavinėms. AB Vilniaus šilumos tinklai (toliau – VŠT) apgailestauja, kad vamzdynų rekonstrukcijos nukelti nebuvo įmanoma ir darbai vyksta laiku, kai kavinės po karantino atvėrė duris. Viliamasi, kad papildomas mėnuo su lauko terasomis leis minimizuoti neatidėliotinos požeminių šilumos trasų rekonstrukcijos įtaką verslui prieš nežinomybių kupiną rudenį.

„Su Vokiečių g. verslais kalbėtis pradėjome dar prieš rekonstrukcijas, aktyviai ieškojome abiem pusėms priimtinų kompromisų, siekėme bendradarbiauti. Savo pažadą ieškoti galimybių maksimaliai ilginti terasų veikimo laiką ištesėjome. Akivaizdu, kad brangiausias dalykas šiems restoranams – laikas. Džiaugiamės, kad būtent tai jiems ir galėjome suteikti, todėl terasos dirbs mėnesiu ilgiau negu buvo numatyta rekonstrukcijos plane“, – sako VŠT Klientų aptarnavimo departamento direktorius Laurynas Jakubauskas.

Taip pat darbai pradedami ties Šv. Kotrynos bažnyčia ir tęsis iki pat Vilniaus ir Vokiečių g. sankryžos. Į šią atkarpą pateko ir restorano „St. Valentino“ terasa. Bendradarbiaujant su kavinės savininkais ir Vilniaus miesto savivaldybės specialistais, rangovu pavyko rasti kompromisą: dalis restorano lauko staliukų persikėlė į Trakų g., kita dalis įsikūrė ties S. Nėries gimnazija Domininkonų g.

Dėl medžio išsaugojimo laikinai ribos eismą

Atliekant tokio pobūdžio rekonstrukcijas, kuriose neišvengiami kasimo darbai, medžių saugojimo tema išlieka aktuali. Nepaisant to, kad apsauginėje šilumos trasų zonoje augantys medžiai gali būti kertami, įmonė esant galimybei juos išsaugo.

Dėl tokio požiūrio ir darbus vykdančio rangovo UAB DS1 pastangų jau pavyko išsaugoti du medžius – liepą ir ąžuolą. Deja, vadovaujantis arboristo rekomendacija ir siekiant maksimalaus saugumo darbininkams ir praeiviams, eglę teko pašalinti. Dabar rizikoje yra dar keli medžiai. Juos išsaugoti būtų galima laikinai uždarius Vokiečių g. Tokia galimybe bus pasinaudota ir rugsėjo mėnesį numatyti eismo ribojimai Vokiečių g. senojoje dalyje.

Gyventojai – informuoti ir supratingi

VŠT nuolat bendrauja ir su Vokiečių gatvės gyventojais, kuriems dėkoja už supratingumą. Senamiesčio Vokiečių gatvėje atnaujinama 833 m šiluminės trasos, jos naudą pajaus beveik 9 tūkst. gyventojų. Šie vamzdynai vieni seniausių mieste, eksploatuojami dar nuo 1961 m., o Senamiesčio zonoje avaringumas didesnis nei kitose Vilniaus vietose.

Susitikimuose su gyventojais aptartas rekonstrukcijos būtinumas, taip pat tartasi, kaip sumažinti keliamus nepatogumus. Pavyzdžiui, Vokiečių g. 18 namo gyventojams, kuriems dėl darbų laikinai užtvertas įvažiavimas į vidinį kiemą, bendrovė bendradarbiaudama su miesto savivaldybe rado galimybę automobilius statyti kitur.

Deja, vykstant tokiems darbams neišvengiamas ir laikinas karšto vandens atjungimas. Apie planuojamus atjungimus VŠT gyventojus informuoja iš anksto, tačiau klientai šią infomaciją gali sužinoti ir savarankiškai internetiniame puslapyje www.chc.lt.

Svarbu paminėti, kad rekonstruojant šios gatvėje esančius šilumos trasos vamzdynus aptikta defektų formavimosi požymių. Tokie radiniai tik įrodo, kad darbus šioje zonoje reikėjo atlikti neatidėliojant. Specialistai neabejoja, kad dar šiemet būtų įvykusi avarija. Tokiu atveju be iš ankstinio pasiruošimo gedimas skubiai remontuojamas atkasant tokią pat teritoriją, kokią dabar užima pirmasis rekonstrukcijos etapas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.