Lietuviai aktyviai perka ne tik būstą, rado dar vieną pelningą investiciją

Lietuvių santaupoms perkopus rekordinę 19 mlrd. eurų ribą, išaugo susidomėjimas investavimu į nekilnojamąjį turtą (NT). Nors įprastai dairomasi progų investuoti į būstą, kurį būtų galima po to nuomoti, nauja tendencija – auganti paklausa sandėliukams ir garažams – atveria galimybę investuoti į NT ir turint mažesnę sumą pinigų. Be to, šiems objektams prognozuojama investicinė grąža lenkia kitų NT sektorių grąžą.

Lietuvių santaupoms perkopus rekordinę 19 mlrd. eurų ribą, išaugo susidomėjimas investavimu į nekilnojamąjį turtą (NT).<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvių santaupoms perkopus rekordinę 19 mlrd. eurų ribą, išaugo susidomėjimas investavimu į nekilnojamąjį turtą (NT).<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2021, 10:18 AM, atnaujinta Sep 2, 2021, 10:40 AM

Daiktų laikymui skirtų patalpų kaina Vilniaus mieste per 5 metus paaugo 23 proc., rodo „Aruodas.lt“ duomenys. Ypač tokio tipo patalpų poreikio augimas matyti nuo šių metų pradžios. Tai lemia keli veiksniai sako sutelktinio finansavimo į NT nuomą platformos „InRento“ vadovas Gustas Germanavičius.

„Visų pirma, sandėliukų ir garažų paklausą augina tai, kad tokio tipo patalpų pasiūla rinkoje eksponentiškai mažėja, ypač miesto centre. Kita priežastis – gyvename intensyvaus vartojimo laikmečiu. Todėl kiekvienas ūkis sukaupia daiktų perteklių, kurį reikia kažkur sandėliuoti. Galiausiai sandėliukai ir garažai kainuoja vos kelis ar keliolika tūkstančių eurų, o tai atveria galimybę investuoti į jų nuomą didelei daliai populiacijos“, – sako G. Germanavičius.

Be to, eksperto teigimu, šią rinką augina ir pandemijos metu suaktyvėjusi internetinė prekyba, kuriai neišvengiamai reikia sandėliavimui skirtų patalpų.

„Šiuo metu sandėliavimo patalpų kaina rinkoje siekia 600 eurų / kv. m. Ji neturėtų leistis žemiau šios ribos, nes naujos statybos objektai, kurie gali pasiūlyti didelių sandėliavimui skirtų patalpų, statomi toliau nuo miestų centrų. Be to, jų vystymo kaina yra žymiai aukštesnė už jau pastatytų. Taip pat yra matoma tendencija, kad nauji sandėliukai ir garažai dažniausiai yra parduodami tik tų namų gyventojams, kuriuose jie įrengti, o jų naudojimosi sutartys netgi apriboja parduoti sandėliukus ne namo gyventojams“, – sako G. Germanavičius.

Nereikalauja didelių finansinių ir laiko investicijų

Šiuo metu, stipriai išaugus gyvenamojo NT kainomis, tokių drastiškų kainų pokyčių apie sandėliukus ir garažus nematyti. Todėl pastarųjų nuomos grąža dažnai gali atrodyti labiau konkurencinga.

„Tikėtina grąža iš sandėliukų ar garažų šiuo metu svyruoja tarp 5 ir 6,5 proc. Palyginimui, prognozuojama grąža iš gyvenamojo būsto siekia apie 4 proc., o iš komercinio – 5 proc., – sako G. Germanavičius. – Kitas investavimo į sandėliavimo patalpas privalumas – nereikalingos didelės investicijos, nes vidutinis tokių patalpų plotas siekia 5–15 kv. m.“

Kaip dar vieną iš privalumų, G. Germanavičius įvardija sandėlių ir garažų utilitaristinį pobūdį – šioms patalpoms nereikia aktyvios priežiūros, nes nėra kam sugesti ir ką sugadinti.

„Be to, įsigijus kelias automobilių stovėjimo vietas arba garažus vieną šalia kito, prasiplečia nuomotojo galimybės, nes erdves galima nuomoti kaip vieną didesnį plotą arba skaidyti į mažesnius, – pažymi ekspertas. – Taip pat investuotojai vertina tokio tipo patalpų žemą operacinę riziką bei didelį likvidumą dėl smulkių kainų.“

Žinoma, sandėliukai turi ir minusų. Jie yra mažos vertės ir ploto, o tai reiškia, kad juos nuomojant ir norint sugeneruoti didesnes nuomos pajamas, reikia dirbti su jų administravimu. Tad tai yra patraukli investicija smulkiam, o ne didesniam investuotojui, pažymi G. Germanavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.