Kauno mariose – vandens mūšis: statybos leidimas prieplaukoms išduotas neteisėtai, valdininkai tai vadina tiesiog nesusipratimu

Kauno marių Neptūno įlankoje vyksta tikras vandens mūšis. Čia mažuosius laivus laikantys vilniečiai nesutinka trauktis iš savo teritorijos, nors Kauno savivaldybė ten siekia įkurti šiuolaikišką uostą. Špagos sukryžiuotos dėl pontoninių tiltų.

Kauno marių Neptūno įlankoje vyksta tikras vandens mūšis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno marių Neptūno įlankoje vyksta tikras vandens mūšis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno marių Neptūno įlankoje vyksta tikras vandens mūšis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno marių Neptūno įlankoje vyksta tikras vandens mūšis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno marių Neptūno įlankoje vyksta tikras vandens mūšis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno marių Neptūno įlankoje vyksta tikras vandens mūšis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-09-08 18:57

Kauno savivaldybė dar 2019 metais visuomenei pristatė projektą, pagal kurį Kauno marių jachtklubo antrojoje įlankoje, vadinamoje Neptūno įlanka, planuoja įrengti modernų uostą ir naują Kauno sporto mokyklos „Bangpūtys“ buriavimo bazę.

Toje pačioje įlankoje yra įsikūrusios kelios su vandens sportu ir pramogomis susijusios organizacijos. Turistinių burlaivių savininkų asociacijos (TBSA) atstovai, kurių lyderiais yra vilniečiai, tam priešinasi ir su Kauno savivaldybe jau bylinėjasi. Viešosios įstaigos „Kauno motorlaiviai“ klubo nariai kol kas to dar nesiėmė, bet neatmeta galimybės, kad prisijungs prie kaimynų.

Kad marių mūšis baigtųsi, TBSA nariai Kauno valdžiai pasiūlė taikos sutartį, bet ji savo planų neatsisako.

Vandens sporto žmonėms apmaudu, kad dėl tokios situacijos kenčia sportininkai.

Planuose – naujas uostas

Įlankoje, esančioje R.Kalantos gatvės 130-uoju numeriu pažymėtame sklype, numatytos didelės pertvarkos.

Vienoje įlankos pusėje planuojama statyti pagrindinius buriavimo sporto mokyklos „Bangpūtys“ pastatus – pagrindinį pastatą su sporto sale, administracinėmis patalpomis, jachtklubą ir kavinę, pagalbinį jachtklubo aptarnavimo pastatą su tualetais, dušais, elingu, parko priežiūros technikai skirtą patalpą ir buriavimo mokyklos laivelių elingą.

Priešingoje pusėje numatoma įrengti naują krantinę ir pontoninį tiltą, skirtą laivams laikyti ir švartuotis.

Taip pat teritorijoje turėtų atsirasti krepšinio ir tinklinio aikštelės, kempingo aikštelės su iškylų zonomis, du burlenčių elingai su apžvalgos aikštelėmis.

Turto liesti kol kas negali

Toje pačioje įlankoje jau 15 metų savo burlaivius laiko ir į marias nuleidžia TBSA nariai. Vienas šios asociacijos vadovų Rokas Aleksiūnas tikino, kad tai yra didžiausia pati save išlaikanti tokio tipo organizacija Lietuvoje, jai priklauso 70 narių.

Įsigilinę į projektą burlaivių savininkai suprato, kad jei savivaldybė pastatys naują pontoninį tiltą, jis atsidurs ant to tilto, kuriuo naudojasi ir prie kurio savo laivus švartuoja TBSA nariai.

Taip pat burlaivių savininkai gavo pranešimus, kad savo laivus iš vandens ir nuo kranto, ant kurio juos laiko, turi išsigabenti, kitaip tai padarys pati savivaldybė.

„Kauno savivaldybės atstovai prieš 15 metų mums skyrė šią teritoriją, o pernai paaiškėjo, kad verčia išsikraustyti. Mes bijojome, kad vieną dieną atėję prie savo laivų nei jų, nei tilto neberasime. Todėl 2019 metų rudenį gindami savo teises kreipėmės į teismą.

Teismas mūsų teritorijai skyrė laikinąsias apsaugos priemones, ir savivaldybė mūsų turto liesti kol kas negali. Kitas šio teismo posėdis vyks spalio 22 dieną“, – sakė R.Aleksiūnas.

Sužinojo apie pažeidimą

TBSA nariai ėmėsi ir kitų žygių. Jie pradėjo domėtis, ar projektui statyti naujus statinius duotas statybų leidimas nepažeidžia kokių nors reikalavimų.

„Savivaldybė pati sau išdavė statybų leidimą. Mes kreipėmės į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, kad ji patikrintų, ar tai padaryta teisėtai. Paaiškėjo, kad jei savivaldybė ant vandens nori statyti kokius nors statinius, turi gauti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) sutikimą, nes vanduo yra ne savivaldybės, o valstybės žinioje“, – pasakojo TBSA atstovaujantis advokatas Dominykas Varnas.

Statybos inspekcija, pasak advokato, nustatė, kad savivaldybė NŽT sutikimo neturi.

„Statybos inspekcija nusprendė, kad jei sutikimas hidrotechnikos statiniams Kauno mariose iš NŽT negautas, statybos leidimas yra išduotas neteisėtai. Tai statinių projektų patvirtinimo tvarkos pažeidimas. Projektą palaiminusiems savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus specialistams gresia nuo 140 iki 600 eurų bauda“, – sakė advokatas.

Praėjusią savaitę TBSA nariai kreipėsi į savivaldybę su taikos pasiūlymu.

„Dabar vyksta marių mūšis. Mes norėtume jį baigti ir savivaldybei pasiūlėme pakeisti projektą, kad planuojami nauji statiniai neužimtų mums priklausančios teritorijos. Laukiame savivaldybės reakcijos“, – sakė D.Varnas.

Statiniai vis dėlto bus

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis apie Statybos inspekcijos išvadas sakė, kad tai yra techninis nesusipratimas dėl įstatymuose paliktos spragos.

„Dėl šios klaidos jau kreiptasi į Aplinkos ministeriją su prašymu ją ištaisyti.

Kauno miesto savivaldybė pakoreguos techninį projektą, kad jis atitiktų dabartinius reikalavimus, ir iš jo pašalins hidrotechninius statinius, išeinančius už sklypo ribų“, – aiškino T.Metelionis.

Vis dėlto, pasak T.Metelionio, šie statiniai yra būtini moderniam ir šiuolaikiškam uostui, tad kai šioje vietoje bus įteisintas uostas su akvatorija, statiniai bus grąžinti į techninį projektą ir vėliau bus įrengti.

„Pagal parengtą techninį projektą toje vietoje, kurioje šiuo metu yra TBSA ir kitų organizacijų lieptai, jie paprasčiausiai netelpa ir trukdys būsimiems darbams. Tačiau, pagal minėtą planą, ten bus įrengiamos modernios, šiuolaikiškos prieplaukos, kuriose tilps visi norintys“, – sakė T.Metelionis.

Į konfliktus veltis nenorėjo, įsikūrė kitur

Edgaras Riabko

Lietuvos motorlaivių federacijos vadovas

„Mūsų federacija taip pat turi teritoriją prie Kauno marių, tik kitoje vietoje, arčiau senojo uosto ir Kauno marių paplūdimio.

Kai ieškojome vietos, kur įsikurti, teko girdėti apie laivų savininkų, įsikūrusių Neptūno įlankoje, konfliktą su savivaldybe. Nei laiko, nei noro aiškintis su valdžios atstovais neturiu, todėl ir pasirinkome kitą vietą prie marių. Mums ją suteikė Vidaus vandens kelių direkcija ir su ja jokių problemų nekyla.

Aš suprantu, kad tie žmonės, kurie seniai laiko laivus Kauno marių įlankoje ir yra prie to pripratę, ko nors keisti nenori. Kas teisus teisiškai, sunku pasakyti.

Bet ankstesniais metais „Kauno motorlaivių“ atstovai dalyvaudavo šios sporto šakos varžybose. Šiemet jų nesulaukėme. Jei dėl konfliktų nukenčia sportas, negali treniruotis ir tobulėti jauni talentai, tai nėra gerai ir išeitį reikia rasti kuo skubiau.“

Neteko lėšų, skirtų sportininkams

Aušra Kaminskienė

Viešosios įstaigos „Kauno motorlaiviai“ vadovė

„Mums Neptūno įlankos akvatorija buvo suteikta 2007 metais, kai buvo įkurtas klubas „Kauno motorlaiviai“. Įlankos vandenyje turėjome 9 tiltus, prie kurių buvo laikomi laivai. Dėl sunkios finansinės padėties jie buvo perduoti Turto bankui. Mes jais naudojomės panaudos būdu. 2016 metais savivaldybė iš Turto banko šį turtą perėmė.

2019 metais mes taip pat gavome įspėjimus, kad turime iškelti ir išsivežti laivus. Šią žiemą savivaldybė 8 tiltus nugriovė, vienas liko. Kadangi mes savivaldybei pateikėme dokumentus, kad savo akvatorija galime naudotis, vasarą vėl vienu tiltu laivų savininkai pradėjo naudotis.

Anksčiau tiltais naudodavosi 60 laivų savininkų, dabar – 20.

Kol kas bylinėtis su savivaldybe nepradėjome, bet jei ir toliau būsime vejami iš įlankos, galbūt prisijungsime prie TBSA narių.

Apmaudu, kad savivaldybė tiltus nugriovė ir dėl to mes praradome pajamas, nes už šiuos pinigus varžybose galėdavo dalyvauti sportininkai. Šiais metais jie to negalėjo daryti, nes tai kainuoja šimtus eurų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.