Štai kas įvyksta, kai bendruomenės nesipjauna, o sutaria: pakaunės forto pokyčiai prasidės netrukus

Prie Kauno esančiame III forte netrukus prasidės darbai – čia bus įrengtas sveikatingumo takas, o prie tvenkinio atsiras paplūdimys. Už susibūrimo vietų įrengimą sumokės Kauno rajono savivaldybė.

Vietos bendruomenė planuoja taką sutvarkyti ir papuošti jį skulptūromis.<br>Nuotr. iš O.Jurkšos archyvo
Vietos bendruomenė planuoja taką sutvarkyti ir papuošti jį skulptūromis.<br>Nuotr. iš O.Jurkšos archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2021, 9:34 AM

Šiemet Kauno rajone pradėta įgyvendinti nauja programa, kurioje buvo pakviesti dalyvauti įvairių bendruomenių atstovai. Jie siūlė idėjas, ką norėtų sukurti savo gyvenamojoje aplinkoje, o savivaldybė vieną idėjų žadėjo finansuoti.

Kieno sumanymai reikalingiausi ir kas gaus pinigų jiems įgyvendinti, sprendė patys gyventojai, balsuodami už patraukliausias idėjas.

Suskaičiavus balsus paaiškėjo, kad nugalėtoja tapo Garliavos apylinkių „Sąnašos“ bendruomenė.

Šios bendruomenės pirmininkas Ovidijus Jurkša sakė, kad vietos žmonių susibūrimo vieta yra III fortas. Aplink jį yra išmintas takas, bet teritorija apžėlusi, taip pat forte yra apleistas tvenkinys.

„Vieni bendruomenės nariai siūlė sutvarkyti vieną, kiti – kitą vietą. Taip kilo idėja sukurti rekreacijos zoną ir sveikatingumo taką“, – pasakojo O.Jurkša.

Naujasis 700 metrų ilgio takas drieksis aplink fortą ir jo pastatus bus galima apžiūrėti iš išorės. Prie tako atsiras 4 apžvalgos aikštelės, kuriose bus galima pailsėti.

Skulptoriai planuoja sukurti medines skulptūras, kurios sietųsi su karine ir gamtos tematika. Šios skulptūros vaizduos karių ar žirgų figūras. Bus pastatyti ir nauji suolai.

Taip pat planuojama išvalyti tvenkinį ir jo prieigas, sutvarkyti krantus, įkurti nedidelį paplūdimį, pastatyti 3 pavėsines, greta esančią 3 hektarų pievą pritaikyti didesniems renginiams.

Prie projekto kūrimo prisidėjo ir kraštovaizdžio dizainerė Daiva Logminienė. Ji pasiūlė, kad prie tako galėtų atsirasti ekologiškos tvoros iš žabų.

„Tvarkant teritoriją teks išgenėti nemažai nereikalingų šabakštynų. Nupjautas krūmų ir medžių šakas norime panaudoti antrą kartą, kad gamtos dovanos tarnautų ir toliau, kad aplinka atrodytų natūraliai“, – pasakojo D.Logminienė.

O.Jurkša sakė, kad forte jau dabar vyksta susibūrimai, parodos, koncertai, edukaciniai užsiėmimai, ekskursijos.

Įrengta vaikų žaidimo aikštelė, jau gaminama „Forto“ arbata.

„Netoli III forto yra keli kaimai. Jų gyventojai neturėjo poilsiui ir susibūrimams skirtos vietos. Manau, kad vis labiau įveiklinant fortą laimi ir rajono, ir Kauno miesto gyventojai.

Naujasis takas ir poilsio zona turėtų atsirasti kitais metais, bet jau šiemet bendruomenė rengs talkas“, – sakė O.Jurkša.

Kauno rajono savivaldybė idėjai įgyvendinti skirs 50 tūkstančių eurų.

Idėjų buvo įvairiausių

Projektas „Rekreacinė zona ir sveikatingumo takas Kauno tvirtovės III forte“ surinko daugiausia – 24,86 proc. – gyventojų balsų.

Gyventojų iniciatyva buvo pasiūlyta dešimt idėjų, kurias pateikė Samylų, Babtų, Karmėlavos, Alšėnų, Lapių, Garliavos apylinkių, Domeikavos ir Raudondvario seniūnijų bendruomenės.

Domeikavoje buvo norima įkurti muzikinį parką, Vaišvydavoje – vaikų žaidimų zoną, Šlienavoje – saulės laikrodį, Raudondvaryje – turgelį, aktyvaus laisvalaikio leidimo zoną Mastaičiuose, Drąseikių karjero rekreacinę zoną.

Siūlyta Girionių liepų alėją pritaikyti laisvalaikio ir kultūrinei veiklai, atnaujinti Rykštynės parką, Muniškių kaime sukurti tinkamą aplinką aktyvaus laisvalaikio mėgėjams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?