Šventosios gyventojai tiesiog negali patikėti: valdininkai užsimojo atimti iš jų pamėgtą pramogą

Šventosios gyventojų siekis visuomenės naudai išsaugoti pastatą, kuriame veikė vienintelis šio kurorto kino teatras „Eldija“, Temidės užtarimo nesulaukė. Net du teismai konstatavo, kad savo turtą parduoti nusprendusi Palangos miesto valdžia jokių įstatymų nepažeidė ir šventojiškių neskriaudžia. Tačiau lyg nemylima podukra besijaučiantys pastarieji mano priešingai.

Pačiame Šventosios centre stovintį pastatą Palangos miesto savivaldybės taryba leido parduoti, nors tam ir priešinasi šventojiškiai. <br>Virginijos Kesminės nuotr.
Pačiame Šventosios centre stovintį pastatą Palangos miesto savivaldybės taryba leido parduoti, nors tam ir priešinasi šventojiškiai. <br>Virginijos Kesminės nuotr.
Nebelikus kino teatro „Eldija“, o Palangos kino teatrą „Naglis“ ruošiant rekonstrukcijai, kiną mėgstantiems Šventosios gyventojams tenka važinėti į Klaipėdą.<br>Virginijos Kesminės nuotr.
Nebelikus kino teatro „Eldija“, o Palangos kino teatrą „Naglis“ ruošiant rekonstrukcijai, kiną mėgstantiems Šventosios gyventojams tenka važinėti į Klaipėdą.<br>Virginijos Kesminės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Darius Čiužauskas, www.ve.lt

Nov 10, 2021, 9:12 AM

Palangos miesto savivaldybės tarybai pirštinę metusi asociacija „Šventosios kuršių jaunuomenė“ kol kas pralaimi į vienus vartus. Jos apeliacinį skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas paliko galioti šių metų gegužę priimtą Plungės apylinkės teismo Palangos rūmų sprendimą.

Abu teismai atsisakė panaikinti Palangos miesto savivaldybės tarybos 2020 m. vasario 27 d. sprendimo dalį, kuria nutarta parduoti Savivaldybei priklausantį pastatą Šventojoje. Pradinė kaina – 266 340,82 Eur.

Pačioje Šventosios gatvės pradžioje dar 1987 metais pastatyto dviejų aukštų (1770,64 kv. m) pastato paskirtis yra kultūrinė. Jis labiausiai žinomas dėl jame veikusio kino teatro „Eldija“.

Nusprendusi jai priklausantį nekilnojamąjį turtą parduoti aukcione, Palangos miesto savivaldybės taryba jokių įstatymų nepažeidė.

„Ir nors ieškovė Palangos miesto savivaldybės tarybos sprendimą vertina kaip neatitinkantį viešojo intereso, nagrinėjamu atveju būtina atsižvelgti ne tik į visuomeninės naudos, bet ir į racionalumo ir efektyvumo faktorių“, – „Šventosios kuršių jaunuomenės“ pretenzijas atmetė trijų teisėjų kolegija.

Teismas palaikė

Palangos valdžios argumentą, kad asociacija neatstovauja nei Palangos bendruomenei, nei Šventosios seniūnijos turistams. Priminė, jog kokį Savivaldybei priklausantį turtą parduoti, sprendžia ne asociacija, o jo savininkė – Palangos miesto savivaldybės taryba.

Pastatą šiuo metu patikėjimo teise valdo Palangos kultūros ir jaunimo centras. Dalis patalpų panaudos pagrindais perduota Palangos miesto viešajai bibliotekai, Šventosios padalinio veiklai vykdyti. Pastatas nusidėvėjęs ir nefunkcionalus, todėl naudojama tik maža jo dalis. Kadangi jis nešildomas, ir taip prasta būklė nuolat blogėja.

Teismai nesuabejojo Palangos miesto savivaldybės tarybos sprendimu už parduotą pastatą gautas lėšas panaudoti visuomenės poreikių, tarp jų ir kultūrinių, tenkinimui. Į už šiuos pinigus atnaujintą Šventosios seniūnijos pastatą ar pastatytą naują priestatą planuojama perkelti Šventojoje veikiančias įstaigas ir jų padalinius (biblioteką, ambulatoriją ir panašiai).

Tačiau patys šventojiškiai šiais Palangos valdžios pažadais tikėti nėra linkę. Pasak asociacijos „Šventosios kuršių jaunuomenė“ pirmininko Evaldo Jalonino, tai neleidžia daryti karti patirtis.

„Patikėkite, daugybę metų bendraujame su Palangos valdžia.

Palanga visiškai nekreipia dėmesio į Šventosios poreikius ir tai, kas mums iš tiesų rūpi. Visada daroma tik tai, kas Palangai atrodo tinkama.

Dėl šio pastato kreipėmės į Tarybą, rinkome parašus, tačiau bendruomenės nuomonė niekam neįdomi. Nenuostabu, juk Palangos miesto savivaldybės taryboje yra vieni palangiškiai. Jiems Šventoji – paskutinėje vietoje“, – kalbėdamas su „Vakarų ekspresu“ nuoskaudos neslėpė E. Jaloninas.

Asociacijos vadovo įsitikinimu, kažkas yra suinteresuotas pastato pardavimu ir šiuos interesus kurorto valdžia gina.

„Šis pastatas, tiksliau pati vieta, labai reikalinga Šventajai. Jį pardavus, neteksime kultūros traukos centro, tenkinančio Šventosios miesto bendruomenės ir kurorto poreikius, nesukuriame traukos ašies, kurioje vyktų kultūros ir švietimo sklaida, kas yra patrauklu ir būtina žmonėms, ypač jaunimui. Neliks vietos muziejui ar salei žmonėms susirinkti, kur kiną rodyti.

Šventojoje visa žemė jau parduota ir tokių vietų paprasčiausiai nebėra. Net ir turint pinigų naujoms statyboms, kitos vietos Šventojoje rasti nepavyks. Šį vieta vienintelė, kurioje nugriovus apleistą pastatą galima pastatyti bendruomenei skirtą naują, o ne kokį nors viešbutį“, – tikino E. Jaloninas.

Ir dėl apverktinos pastato būklės šventojiškai kaltina tik Palangos valdžią. Vakar E. Jaloninas dar negalėjo pasakyti, ar toliau kovos ir skųs nepalankų teismo verdiktą.

„Susipažinsime su teismo nutartimi, ją įvertinsime, pasitarsime ir tada nuspręsime, ką toliau daryti“, – po dviejų iš eilės teismuose patirtų pralaimėjimų kovingumu netryško E. Jaloninas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.