Vilnietė būsto įsigijimą atidėliojo dėl vienos priežasties, dabar dėl to gailisi, o kitus ragina nedelsti

Vilnietė Julija Šimonytė netrukus įsikraustys į naujus savo namus, kurių pirkimą teko ilgai atidėlioti, tačiau svajonę turėti nuosavo nekilnojamo turto įgyvendinti pavyko pasinaudojus SĮ „Vilniaus miesto būstas“ suteikiama pažyma subsidijai gauti. Dabar ji nedvejodama drąsina ir kitus nepraleisti savo šanso bei pasinaudoti šia galimybe.

Vilnietė Julija Šimonytė netrukus įsikraustys į naujus savo namus, kurių pirkimą teko ilgai atidėlioti, tačiau svajonę turėti nuosavo nekilnojamo turto įgyvendinti pavyko pasinaudojus pažyma subsidijai gauti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilnietė Julija Šimonytė netrukus įsikraustys į naujus savo namus, kurių pirkimą teko ilgai atidėlioti, tačiau svajonę turėti nuosavo nekilnojamo turto įgyvendinti pavyko pasinaudojus pažyma subsidijai gauti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2021, 9:28 AM

Ilgai atidėliojo

Apie tai, kad Julijai priklauso galimybė gauti paramą būstui įsigyti, moteris sakė žinojusi visuomet. Kadangi ji yra našlaitė, ši informacija jai jau buvo žinoma iš kitų valstybinių institucijų, tačiau anksčiau turėtos negatyvios patirtys bendraujant su institucijų darbuotojais ją vertė vis atitolinti savo tikslą įsigyti naujos statybos būstą. Ir nors nuosavas būstas visuomet buvo svajone, manydama, kad pats pažymos, kurios pagrindu įgyjama teisė į subsidiją, teikimas yra sudėtingas procesas, ji vis vijo mintis apie įkurtuves ir idilę naujuose namuose.

„Jau anksčiau buvau susidūrusi su valstybinėmis institucijomis, kadangi gaudavau našlaičio pašalpą, bet tikrai atidėliojau ir ilgai nesikreipiau. Tiesiog delsiau galvodama, kad viskas bus nemalonu ir apsunkinta, o darbuotojai nebus tokie geranoriški. Tačiau laikas bėgo ir mano gyvenimo sąlygos nelabai pagerėjo, todėl iš pradžių į galimybę gauti subsidiją žiūrėjau su baime ir kreipiausi tik supratusi, kad be to neišsiversiu.

Galiausiai likau labai maloniai nustebinta ir nuomonę pakeičiau kardinaliai, nes mane konsultavusi SĮ „Vilniaus miesto būstas“ specialistė Daiva kantriai ir maloniai atsakė į visus klausimus ir todėl kelias buvo itin lengvas. Tai nesulyginama su kitomis mano patirtimis. Viskas vyko labai operatyviai“, – dėkinga už pagalbą džiaugėsi vilnietė ir pridūrė, kad visus dokumentus galima sutvarkyti viso labo per keletą savaičių.

Ne vienerius metus atidėliojusi naujų namų pirkimą J. Šimonytė susidūrė ir su nekilnojamojo turto pabrangimu. Tai padarė įtaką ir galutiniam jos apsisprendimui įsigyti ne taip norėtą namą, o dviejų kambarių butą. Ji pasakojo, jog galėjo rinktis iš socialinio būsto ir paramos įsigyjant nuosavą būstą. Tačiau visuomet norėjo gyventi tik naujos statybos name, kurį įsirengs pagal savo norus.

Šią svajonę ji susikūrė labai anksti ir sako, kad noras turėti būtent naujos statybos būstą atsirado dėl praktiškumo. Tai ilgalaikė investicija ir kartu malonu gyventi visiškai naujame būste.

„Tiesą sakant, nėra paprasta išsirinkti būstą Vilniuje. Visada norėjau gyventi nuosavame name, tačiau jie yra kur kas brangesni. Žinoma, galima rinktis ir senos statybos namus, tačiau norėjau naujos statybos būsto ir jis visada buvo tarsi svajonė, todėl dabar laukiu, kada galėsiu įsikraustyti. Kainos dabar labai didelės ir tik didėja, todėl ši subsidija tikrai padės.

Žmonės galbūt ne visada žino, kam ši parama priklauso ir kaip ją gauti, todėl reikia apie tai kalbėti, paaiškinti, kaip paprasta tai padaryti“, – sakė pašnekovė ir pridūrė, jog šia parama turėtų pasinaudoti ir kiti, kam ji priklauso. Juk nuosavas būstas – daugelio svajonė ir kartu gyvenimo kokybės užtikrinimas.

Daugėja užklausų

Kaip pasakojo SĮ „Vilniaus miesto būstas“ Teisės ir skolų administravimo skyriaus darbuotoja Jurgita Justynovič, stebint pastarojo meto statistiką akivaizdu, jog prašančiųjų paramos būstui įsigyti tampa vis daugiau.

Specialistė svarstė, kad tam įtaką galėjo padaryti ir nekilnojamojo turto rinkos tendencijos. Palyginimui specialistė pateikė statistiką: 2019 m. Vilniuje buvo gauti 159 prašymai, 2020 m. 143 vnt. prašymai, o šiemet, nors metai dar nesibaigė, jau sulaukta net 167 prašymų.

Pasiteiravus, kas galėtų pretenduoti į 20 procentų paramą, J. Justynovič paminėjo, kad tai gali daryti našlaičiai iki jiems sukanka 36 metai, šeimos auginančios tris ar daugiau vaikų, neįgalieji asmenys ir jų šeimos nariai.

10 procentų parama gali atitekti jaunoms šeimoms, kurios augina vieną ar daugiau vaikų bei šeimoms, kuriose vienas iš vaikų tėvų yra miręs.

Tiek 20 procentų, tiek 10 procentų subsidija teikiama šeimoms arba asmenims, jeigu jų pajamos neviršija nustatytų dydžių ir neturi įsigyto kito būsto per pastaruosius penkerius metus. Taip pat jei asmuo turi ar turėjo nuosavybės teise būstą, kurio naudingasis plotas (visų Lietuvos Respublikoje nuosavybės teise turimų ir (arba) vienu metu turėtų būstų naudingųjų plotų suma), tenkantis (tenkanti) vienam asmeniui ar šeimos nariui, yra mažesnis (mažesnė) kaip 14 kvadratinių metrų arba turimas būstas, neatsižvelgiant į jo naudingąjį plotą, Nekilnojamojo turto kadastro duomenimis, yra fiziškai nusidėvėjęs daugiau kaip 60 procentų.

Parama gali būti teikiama būstui įsigyti arba nuosavybės teise turimam būstui rekonstruoti.

Taip pat parama teikiama tik nuosavybės teise turimam būstui rekonstruoti pritaikant neįgaliųjų poreikiams, jei neįgalusis ar šeima, kurioje yra neįgalusis, nuosavybės teise turi būstą, nepritaikytą neįgaliųjų poreikiams.

Ką reikėtų žinoti?

Pasiteiravus, kokiam laikotarpiui paprastai gali būti skiriama subsidija, J. Justynovič pažymėjo, kad pažyma, kuri suteikia teisę į paramą, galioja 15 kalendorinių dienų. Per šį laikotarpį ji turi būti pateikiama kredito įstaigai. Pasibaigus šiam laikotarpiui pareiškėjas turi teisę kreiptis pažymos pratęsimo.

Teikiant paramą būstui įsigyti yra vadovaujamasi pateikta metine gyventojo ar šeimos turto deklaracija (FR0001 forma).

Dėl paramos būstui įsigyti galima kreiptis į SĮ „Vilniaus miesto būstas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.