Po liūties apgadinto buto šeimininkui žalą turės atlyginti jo kaimynai – taip pareiškė draudimo bendrovė

Po liūties Vokiečių gatvės 7-ojo namo apgadinto ir apdrausto buto šeimininkas gavo išmoką, o draudimo bendrovė atlyginti žalą pareikalavo iš visų jo kaimynų.

Aplieti namai.
Aplieti namai.
Po liūties Vokiečių gatvės 7-ojo namo apgadinto ir apdrausto buto šeimininkas gavo išmoką, o draudimo bendrovė atlyginti žalą pareikalavo iš visų jo kaimynų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Po liūties Vokiečių gatvės 7-ojo namo apgadinto ir apdrausto buto šeimininkas gavo išmoką, o draudimo bendrovė atlyginti žalą pareikalavo iš visų jo kaimynų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Po liūties Vokiečių gatvės 7-ojo namo apgadinto ir apdrausto buto šeimininkas gavo išmoką, o draudimo bendrovė atlyginti žalą pareikalavo iš visų jo kaimynų.<br>I.Danieliūtės nuotr.
Po liūties Vokiečių gatvės 7-ojo namo apgadinto ir apdrausto buto šeimininkas gavo išmoką, o draudimo bendrovė atlyginti žalą pareikalavo iš visų jo kaimynų.<br>I.Danieliūtės nuotr.
Po liūties Vokiečių gatvės 7-ojo namo apgadinto ir apdrausto buto šeimininkas gavo išmoką, o draudimo bendrovė atlyginti žalą pareikalavo iš visų jo kaimynų.<br>T.Bauro nuotr.
Po liūties Vokiečių gatvės 7-ojo namo apgadinto ir apdrausto buto šeimininkas gavo išmoką, o draudimo bendrovė atlyginti žalą pareikalavo iš visų jo kaimynų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-11-19 20:46

Kuo skubiau sumokėti 290 eurų. Laiškais su tokiais reikalavimais draudimo bendrovė „Swedbank P & C Insurance AS“ atakuoja vieną Vokiečių gatvės 7-ojo namo gyventoją.

Mat dar praėjusių metų rugpjūčio 31-ąją per liūtį nukentėjo vienas palėpėje įrengtas butas, kurį savininkas buvo apdraudęs šios bendrovės Lietuvos filiale.

Draudikai nesismulkino: butas aplietas dėl namo savininkams bendrąja nuosavybe priklausančio objekto trūkumų, todėl atlyginti žalą privalo visi kaimynai. Beje, aplieto buvo šeimininkui draudikai išmokėjo 5126 eurų išmoką.

Padėtis – labai skirtinga

„Swedbank P & C Insurance AS“ atstovai vardijo Civilinio kodekso straipsnius, kuriais remiantis iš kaimynų reikalaujama atlyginti žalą.

Draudikai mandagiai priminė, kad laiku atlyginus nurodyto dydžio nuostolius bus išvengta teismo išieškojimo išlaidų ir sutaupyta laiko.

Namo gyventojas Arvydas Mažeika stebėjosi, kad kai kurie gyventojai žalą atlyginti reikalaujančių laiškų vis dėlto negavo, ir spėjo, jog galbūt tų butų savininkai apsidraudę toje pačioje bendrovėje kaip ir nukentėjusysis.

Jis kalbėjęsis ir su tais kaimynais, kurie, net ir gavę po kelis laiškus, nusprendė nemokėti ir apskritai daugiau nebetikrina pašto dėžučių.

Dar kitų dviejų butų gyventojai savo turtą apdraudę kitose bendrovėse. Sulaukę laiškų iš „Swedbank P & C Insurance AS“ jie apie tai informavo ir gavo atsakymą, kad daugiau minėta bendrovė jiems pretenzijų neturi.

Jau turi karčios patirties

„Kol tavęs neliečia, nelabai ir rūpiniesi. Bet mes jau turime karčios patirties“, – atsiduso A.Mažeika.

Vokiečių gatvės 7-ojo namo pirmajame aukšte buvo Lietuvos pašto patalpos, pusę jų pardavė. Iš pradžių jose įsikūrė viena užkandinė, paskui – kita.

Kai ėmė sklisti kvapai, gyventojai dėl tokios kaimynystės ėmė bylinėtis. Viena byla pasiekė netgi Aukščiausiąjį teismą.

A.Mažeika prisiminė, kad dėl stogo remonto namo administratorius buvo surengęs gyventojų balsavimą, tačiau nepavyko surinkti kvorumo.

„Swedbank“ atstovas Saulius Abraškevičius paaiškino, kad konkrečių atvejų negali komentuoti.

Nulemia draudimo sutartis

Jeigu už padarytą žalą atsakingi visi namo savininkai, ar draudikai atlyginti dalį žalos reikalauja ir iš apgadinto turto savininko?

Anot S.Abraškevičiaus, tai priklauso nuo to, kaip sudaryta draudimo sutartis. Vienose įmonėse būna draudžiamas konkretus butas, kitose drauge su butu ir dalinė daugiabučio bendra nuosavybė.

„Swedbank“ P & C Insurance AS“ įmonėje apdraudžiamas ne tik pats butas, bet ir buto savininkui tenkanti daugiabučio dalinė turtinė nuosavybė. Tokiu atveju, jei nukentėjo apdraustasis asmuo, jo atžvilgiu žalos kompensavimas regreso tvarka nėra išieškomas.

Priklauso nuo kaltininko

Paklaustas, kaip elgiamasi tuomet, jeigu ne tik nukentėjusysis, bet ir kitų patalpų savininkai yra apsidraudę tame pačiame „Swedbank P & C Insurance AS“ Lietuvos filiale, S.Abraškevičius sakė, kad visiems apdraustiesiems ir nukentėjusiesiems taikomas toks pat žalos atlyginimo principas. Yra atlyginama už apdraustą butą ir proporcinė žalos dalis dėl sukeltų nuostolių bendrai nuosavybei.

Kodėl draudikai dėl žalos atlyginimo kreipėsi ne į namo administratorių, o tiesiogiai į gyventojus?

Anot S.Abraškevičiaus, tai priklauso nuo žalos priežastinio ryšio ir nuostolių pobūdžio.

„Jei žalos priežastis yra pastato administratoriaus veiksmai ar neveiklumas, tada reikalavimas dėl žalos kompensavimo taikomas pastarojo atžvilgiu.

Ir atvirkščiai, jei žala sukelta dėl gyventojų neveiklumo, tada šis reikalavimas adresuojamas visiems daugiabučio nariams, išskyrus tuos, kurių bendroji dalinė nuosavybė buvo apdrausta“, – dėstė „Swedbank“ atstovas.

290

Po tiek eurų iš kiekvieno Vokiečių gatvės namo buto reikalauja draudikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.