Daugiabučių modernizacija šalyje sulaukia vis didesnio palaikymo

Dauguma Lietuvos gyventojų daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą (toliau – Programa) vertina palankiai ir norėtų, kad jų gyvenamasis daugiabutis būtų modernizuotas. Tai atskleidė rinkos tyrimų bendrovės atliktas kiekybinis visuomenės nuomonės tyrimas.

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2021, 8:00 AM

Tyrime dalyvavo 1013 nuolatinių šalies gyventojų, iš kurių 416 – renovuotinų daugiabučių namų gyventojai. Apklausus pastaruosius paaiškėjo, kad 83 proc. gyventojų pritaria daugiabučių modernizavimui ir, esant palankioms aplinkybėms, sutiktų dalyvauti savo gyvenamojo pastato atnaujinimo procesuose.

„Visuomenės tyrimo rezultatai atskleidė, kad vis daugiau šalies gyventojų teigiamai vertina daugiabučių modernizavimą, – pernai palankiai šią Programą vertino 69 proc., o šįmet – 74 proc. respondentų. Tai rodo, kad Programa reikalinga ir turi būti toliau plėtojami tiek finansavimo modeliai, tiek ir teikiama metodinė pagalba siekiant suformuoti tas tinkamas aplinkybes“, – teigia Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) Pastatų energinio taupumo departamento direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Renovacijos vaidmuo aplinkosaugoje

Remiantis tyrimo duomenimis, akivaizdu, kad vis daugiau šalies gyventojų pradeda rūpintis aplinkosauga. Net 67 proc. respondentų pažymėjo, kad daugiabučio atnaujinimo metu svarbu ne tik apšiltinti būstą, bet ir diegti alternatyvius aplinkai draugiškus sprendimus – saulės baterijas, šilumos siurblius ir t.t.

Remiantis Aplinkos ministerijos inicijuotos studijos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra apie 660 tūkst. renovuotinų pastatų.

„Gyventojų vertybės keičiasi, ir šiuo metu žmonėms svarbi ne tik modernizacijos finansinė nauda, bet ir nauda gamtai. Po daugiabučių atnaujinimo energinis pastatų efektyvumas vidutiniškai padidėja daugiau nei 60 proc., tad Programos metu įgyvendinami veiksmai yra puikus būdas prisidėti prie klimato kaitos mažinimo“, – pabrėžia V.Vrubliauskas.

Auga dėmesys kvartalinei renovacijai

76 proc. renovuotinų daugiabučių namų gyventojų teigia, kad priimti sprendimą renovuoti daugiabutį padėtų ir tai, jeigu jų namas būtų įtrauktas į savivaldybės kvartalų energinio efektyvumo didinimo programą.

Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programa, skatinanti daugiabučius modernizuoti grupėmis ir ištisais kvartalais, buvo pradėta 2015 m. Birštono, Šiaulių ir Utenos savivaldybėse. Jos metu atnaujinami ne tik pavieniai daugiabučiai, bet ir gatvių apšvietimas, inžinerinė infrastruktūra, vaikų žaidimų ir automobilių stovėjimo aikštelės, įrengiami dviračių takai, sukuriamos laisvalaikio zonos.

Daliai gyventojų vis dar trūksta informacijos

Šalies gyventojams vis dar kyla klausimų, susijusių su daugiabučio atnaujinimo kaina. Remiantis tyrimo duomenimis, tarp jų egzistuoja informuotumo apie daugiabučio atnaujinimo sąnaudas spraga. Net 50 proc. apklaustųjų nežino, kiek jiems kainuotų daugiabučio atnaujinimas. Dar 33 proc. gyventojų sumos nežino, tačiau ją įsivaizduoja iš aplinkinių daugiabučių gyventojų patirties.

Apie finansinius įsipareigojimus, mokėjimo modelius ir tvarką teko girdėti 20 proc. gyventojų, 41 proc. tokios informacijos negirdėjo, tačiau iš kitų patirties įsivaizduoja numanomą tvarką. 39 proc. tokios informacijos negirdėjo ir nenumano, kaip viskas vyktų.

Primename, kad visą naujausią informaciją apie renovaciją galite sužinoti kreipdamiesi į APVA Pastatų energinio taupumo departamentą. Atsakymus į kylančius klausimus taip pat nesunkiai rasite internetio svetainėje www.betalt.lt.

Gyventojų prioritetas – šiltas būstas

Paklausti, ką savo gyvenamuosiuose daugiabučiuose labiausiai norėtų atnaujinti, respondentai dažniausiai minėjo šildymo sistemą (51 proc.), antroje vietoje – namo apšiltinimą (39 proc.), trečioje – vamzdynus (vandentiekį, kanalizaciją) (33 proc.).

APVA primena, kad teikti paraiškas daugiabučio renovacijai pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą galima iki šių metų gruodžio 31 d. Šalies gyventojams vis dar kyla klausimų, susijusių su daugiabučio atnaujinimo kaina. (Užs. Nr. 21B222-20)

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.