Kurortai neišvengia vienos nekilnojamojo turto problemos – Birštono vadovai žada imtis papildomų sankcijų

Birštonas nuolat gražėja ir traukia vis daugiau poilsiautojų bei investuotojų. Tačiau pačiame miesto centre vis dar yra neprižiūrimų ir nenaudojamų pastatų. Vienas jų byrančiu fasadu stovi ir prieš pat savivaldybę.

Druskupio gatvėje esanti sena pirtis pateko į nenaudojamų ir neprižiūrimų Birštono pastatų sąrašą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Druskupio gatvėje esanti sena pirtis pateko į nenaudojamų ir neprižiūrimų Birštono pastatų sąrašą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje vietoje knygyno norima statyti trijų aukštų statinį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje vietoje knygyno norima statyti trijų aukštų statinį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kadaise „Sodrai“ priklausęs mokymo centras pretenduoja patekti į neprižiūrimų pastatų sąrašą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kadaise „Sodrai“ priklausęs mokymo centras pretenduoja patekti į neprižiūrimų pastatų sąrašą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Basanavičiaus aikštėje esantis buvusio restorano pastatas aptrauktas tentais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Basanavičiaus aikštėje esantis buvusio restorano pastatas aptrauktas tentais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 25, 2021, 1:08 PM

Lapkričio 4-ąją Birštono miesto taryba nusprendė, kad į nenaudojamų, naudojamų ne pagal paskirtį, apleistų arba neprižiūrimų patalpų ir statinių sąrašą reikia įtraukti nenaudojamą, apleistą, netvarkomą pastatą, esantį Druskupio gatvėje 3.

Iš viso Birštone į tokį sąrašą įtraukta 10 pastatų. Daugiausia tai miesto pakraštyje esantys ūkinės paskirties statiniai.

Bet keli didesni nenaudojami statiniai nepuošia ir miesto centro. Jei jų savininkai su savo turtu nieko nedarys, pastatai gali būti pripažinti neprižiūrimais.

Pirtis ir restoranas – tušti

Visai šalia vienos pagrindinių Birštono – J.Basanavičiaus – aikštės stovi daug metų nenaudojamas pastatas. Kadaise jame veikė pirtis, buvo konferencijų salė.

Dabar pastatas tuščias. Nors jo langai ir durys susandarinti, pastatas pamažu nyksta ir bado akis turistams bei birštoniškiams.

„Atsimenu, kad pastate gyvenimas virė maždaug prieš 12 metų. Paskui jis buvo uždarytas. Vis išgirstame kalbų, kad veikla jame bus atnaujinta, gal bus viešbutis, bet niekas taip ir nesikeičia“, – sakė Birštono gyventojas Romualdas Kraujalis.

Šis pastatas priklauso bendrovei „Degsnė“, bet nei nurodytu mobiliuoju telefonu, nei laidiniu telefonu, kurio numeris Vilniaus, susisiekti su bendrove nepavyko.

Be gyvybės ženklų stovi ir J.Basanavičiaus aikštėje esantis buvusio restorano pastatas. Vilniečių bendrovei „Gildijos investicijos“ priklausantis statinys apdengtas tentais, kuriuose matyti senojo Birštono vaizdai.

Bendrovės vadovas Gediminas Balnis sakė, kad kol kas planų, jog pastatas atgims, nėra.

Turtą nusprendė parduoti

Už buvusią pirtį ar restoraną kur kas prasčiau atrodo kitas nemažas – beveik 1 tūkstančio kvadratinių metrų ploto pastatas, esantis prieš pat savivaldybę Kęstučio gatvėje. Jame veikė Valstybinio socialinio draudimo fondo mokymo centras.

Reorganizuojant „Sodros“ sistemą centras buvo uždarytas apie 2004 metus. Statinį įsigijo bendrovė „Birštono mineraliniai vandenys“. Nuo to laiko pastatas su kolonomis yra, byra fasado tinkas. Skelbiama, kad statinys parduodamas.

Paskambinus skelbime nurodytu telefonu atsiliepė bendrovės atstovas. Valentinu pristatęs vyras sakė, kad įmonės vadovai iš pradžių pastatą planavo sparčiai suremontuoti, bet vėliau investicijas nukreipė į kitą didelį objektą. Dabar pastatą nuspręsta parduoti.

„Prieš mėnesį ar pusantro juo susidomėjo dvi investuotojų grupės iš Kauno ir Vilniaus. Jei parduoti statinio nepavyks, galbūt jį atnaujins mūsų bendrovė, jame galėtų atsirasti nedidelis viešbutis“, – sakė „Birštono mineralinių vandenų“ atstovas.

Kada pradės darbus – nežino

Dar vienas Birštono centre, S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje, esantis vieno aukšto apskritos formos pastatas gerai žinomas ne tik vietiniams gyventojams, bet ir vyresnio amžiaus miesto svečiams.

Čia veikė vaistinė, vėliau knygynas, prieš trejus metus jame dar buvo pardavinėjami lino gaminiai, bet vėliau statinys ištuštėjo. Jį įsigijo bendrovė „Harmonijos parkas“.

„Pernai sužinojome, kad savininkai šioje vietoje nori statyti kitą pastatą. Pristačius projektą visuomenei ne vienas birštoniškis piktinosi, kad vietoj kompaktiško pastato atsiras kur kas didesnis, greta įsikūrę žmonės baiminosi, kad jis užstos saulės šviesą“, – pasakojo Regina Adomaitienė.

Pastato rekonstrukcijos projekto autorius architektas Adomas Šurkus sakė, kad naujas statinys bus trijų aukštų ir užims didesnį plotą nei dabar. Jo paskirtis bus poilsio ir maitinimo įstaiga.

„Harmonijos parko“ savininkai Birštone nori turėti savitą parko filialą, kad poilsiautojai galėtų ilsėtis abiejose erdvėse“, – aiškino architektas.

„Harmonijos parko“ atstovas advokatas Šarūnas Nakutis sakė, kad kol kas sunku pasakyti, kada darbai prasidės, šiuo metu tvarkomi projekto dokumentai.

Pirties savininkų dar nepavyko rasti

Vincas Valentinas Revuckas, Birštono savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas:

„Birštone neprižiūrimų, apleistų ar nenaudojamų pastatų sąrašą ėmėme sudarinėti 2012 metais. Šiuo metu jame yra 10 objektų. Daugiausia tai miesto pakraštyje esantys privatūs statiniai – buvusios fermos, elektros pastotės ar kiti ūkinės paskirties statiniai.

Labiausiai norėtume, kad tušti nebestovėtų Birštono centre esantys pastatai. Dėl COVID-19 pandemijos pernai ir šiais metais apleistų pastatų sąrašas naujais statiniais beveik nebuvo papildytas, jų savininkai gavo įspėjimus tvarkytis ir dauguma sureagavo.

Buvęs pirties pastatas Druskupio gatvėje į apleistų statinių sąrašą buvo įtrauktas 2014 metais, po 5 metų išbrauktas, nes jo savininkai jį žadėjo tvarkyti. Bet nei pernai, nei šiais metais su bendrove, kurios būstinė yra Vilniuje, susisiekti nepavyko, savininkai į laiškus neatsakė, todėl jis ir buvo įtrauktas į neprižiūrimų pastatų sąrašą.

Buvęs „Sodros“ pastatas Kęstučio gatvėje anksčiau taip pat buvo įtrauktas į šį sąrašą, bet vėliau išbrauktas, nes savininkai žadėjo jį paversti viešbučiu. Gali būti, kad kitais metais jis vėl bus pripažintas neprižiūrimu statiniu.

Buvusio restorano J.Basanavičiaus aikštėje pastatą nauji savininkai įsigijo prieš 3 metus ir taip pat žadėjo greitas permainas, jų laukėme iki šiol.

Buvęs knygynas S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje naujų savininkų sulaukė prieš trejus metus, jie jau pateikė naują projektą.

Tikėtina, kad kitais metais į sąrašą bus įtraukta daugiau apleistų pastatų, tuomet atsiras pagrindas imtis papildomų sankcijų, pavyzdžiui, savininkams padidinti nekilnojamojo turto mokestį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.