Erdvę vaikams įkūrė netikėtoje vietoje: neabejoja, kad investicija atsipirks

Kretingos katalikų parapijos aktyvių parapijiečių iniciatyva bažnyčios erdvėse buvo įkurdintas vaikų kampelis, o neseniai šventoriuje įrengta vaikų žaidimo aikštelė.

Vieni pirmųjų įrenginių tvirtumą išbandė broliai pranciškonai Tomas ir Bernardas.<br>„Pajūrio naujienų“ nuotr.
Vieni pirmųjų įrenginių tvirtumą išbandė broliai pranciškonai Tomas ir Bernardas.<br>„Pajūrio naujienų“ nuotr.
Vaikų kampelio interjeras sukurtas iš ryškiaspalvių ekologiškų medžiagų.<br>„Pajūrio naujienų“ nuotr.
Vaikų kampelio interjeras sukurtas iš ryškiaspalvių ekologiškų medžiagų.<br>„Pajūrio naujienų“ nuotr.
Apie erdvės vaikams būtinybę Kretingos bažnyčioje kalbėjo: (iš kairės) vikaras Tomas Žymantas, parapijos atstovė Birutė Viskontienė ir brolis pranciškonas Bernardas Belickas.<br>„Pajūrio naujienų“ nuotr.
Apie erdvės vaikams būtinybę Kretingos bažnyčioje kalbėjo: (iš kairės) vikaras Tomas Žymantas, parapijos atstovė Birutė Viskontienė ir brolis pranciškonas Bernardas Belickas.<br>„Pajūrio naujienų“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Irena Šeškevičienė, www.pajurionaujienos.com

Dec 28, 2021, 9:57 AM

Parapijos pastoracinės tarnybos atstovė Birutė Viskontienė, taip pat vadovaujanti ir Kretingos dienos veiklos centrui, sakė seniai brandinę idėją suburti į šv. Mišias kartu su tėvais atėjusius mažamečius vaikus į vieną erdvę – kad tėvai netrukdomi galėtų melstis, o vaikai nelakstytų po bažnyčią.

„Įprastai, kai tėvai su vaikais ateina melstis, mažylių nenulaikysi – jie muistosi, bėgioja, keldami triukšmą bažnyčioje. Kiti žmonės, ypač – vyresnio amžiaus, dėl to piktindavosi. Todėl nusprendėme, kad vaikams reikia skirti vieną erdvę – tam parinkome plotą kairėje bažnyčios nišoje, netoli centrinio altoriaus – kad vaikai tėvams būtų „ant akių“, ir sykiu galėtų matyti, sekti, kas vyksta prie altoriaus, pamažu pratintis dalyvauti Šv. Mišiose“, – kalbėjo B. Viskontienė.

Vaikų kampelio interjeras sukurtas iš ryškiaspalvių ekologiškų medžiagų. Tuo tikslu Pastoracinės tarnybos atstovai parengė projektą, kurį dar pernai teikė Kretingos rajono savivaldybei, ir gavo lėšų – per 2 tūkst. eurų – jam realizuoti. Už šiuos pinigus nupirko ekologiškus baldus, kilimą, kaladėlių principu sudedamus pufus, sėdmaišius, žaislų, įvairių priemonių užsiėmimams.

„Šiemet, pasitarę su broliais pranciškonais, nusprendėme praplėsti vaikų erdves, įrengiant žaidimų aikštelę šventoriuje, greta parapijos namų. Įrenginiams iš savivaldybės gavome dar 1,6 tūkst. eurų“, – kalbėjo B. Viskontienė.

Kretingos pranciškonų brolijos atstovas vikaras Tomas Žymantas įsitikinęs, kad vaikų emocijų nereikia tramdyti ne bažnyčioje: „Kuo labiau vaikus tramdysi, tuo bus daugiau triukšmo. Leiskite vaikams būti vaikais. Vaikus reikia užimti ir tinkamai nukreipti: kokį vaiką užsiauginsime, tokį ir turėsime. Bažnyčioje užaugęs vaikas, tikėtina, ir bus aktyvus bendruomenės narys.“

Vieni pirmųjų įrenginių tvirtumą išbandė broliai pranciškonai Tomas ir Bernardas. Jei vyresniosios kartos atstovai piktinasi ir dėl vaikų šurmulio bažnyčioje, T. Žymantas mano, kad tai esanti jų pačių problema: „Visi esame buvę vaikai. Aš pats, atsimenu, bažnyčioj net į kilimą sugebėdavau susivynioti.

Šiandieną gi matome, kad bažnyčios tuštėja, jei patys neužsiauginsime naujosios kartos, tai ir nepykime dėl to. Ne vien šeima, bet ir bendruomenė prisideda prie vaiko išauginimo į krikščionį, perduodant jam tikėjimo tradiciją. Vaikai neturi bijoti ateiti į bažnyčią“, – brolio Tomo mintį papildė diakonas brolis Bernardas Belickas.

Pasak B. Viskontienės, kuri prisiminė nepriklausomybės pradžią, kai kunigai kartu su vaikais žaisdavo Kretingos bažnyčios šventoriuje, sakė, kad bendruomenė pozityviai sutiko naujovę. Ji patikino, kad vaikų erdvę ketina papildyti vis naujomis priemonėmis ir pačių vaikų kūriniais. Prieš šias Kalėdas viršum vaikų erdvės, tarp bažnyčios skliautų, sklendžia didžiulis baltas angelas.

Jį, Pranciškonų gimnazijos dailės pedagogei Liudai Liaudanskaitei vadovaujant, sudėliotą iš šimtų mažų iškarpytų angeliukų, ir sukūrė gimnazijos mokiniai bei vaikai iš visos Kretingos katalikų parapijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.